De schokkende waarheid achter een eetstoornis

Home » Blog » De schokkende waarheid achter een eetstoornis

Wist je dat wereldwijd zo’n dertig miljoen mensen kampen met een eetstoornis? In Nederland zijn dat er zo’n 220.000. Het hebben van een eetstoornis is geen keuze, maar een ziekte die biologisch wordt beïnvloed. De gevolgen van een eetstoornis zijn groot, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk. We beschrijven op deze pagina een aantal schokkende waarheden achter een eetstoornis.

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Je hebt eetstoornissen waarbij je zo min mogelijk eet, maar ook eetstoornissen waarbij je juist heel erg veel eet. Welke eetstoornis je ook hebt, de obsessie voor eten en gewicht staat centraal. Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn.

Schokkende waarheden achter een eetstoornis

Gelukkig worden de gevaren van een eetstoornis steeds meer bekend en herkend men steeds beter de symptomen. Toch is een eetstoornis nog steeds een veel voorkomende ziekte in Nederland. Hieronder een aantal schokkende waarheden achter een eetstoornis.

1. Meer dan 100.000 meisjes tussen de leeftijd 12 en 18 jaar kampt met een eetstoornis. Officieel zijn er in Nederland 5.600 anorexiapatiënten. Jaarlijks komen daar 1.300, vooral jonge meisjes, bij.

2. Van alle psychische stoornissen hebben eetstoornissen het hoogste sterftecijfer. Met name anorexia en boulimia maken dodelijke slachtoffers. Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt. Dat kan komen door uitdroging, gebrek aan voedingsstoffen, maar ook door zelfmoord.

3. Eetstoornissen duren gemiddeld 6-7 jaar, met een spreiding van een half jaar tot een tiental jaren. De weg naar genezing is vaak lang, vooral omdat men pas na een lange tijd erkent dat ze een eetstoornis hebben.

4. Ongeveer 50% van de patiënten met een eetstoornis herstelt volledig, 30% verbetert gedeeltelijk en 20% herstelt niet.

5. De kans op een terugval bij een eetstoornis is aanzienlijk. Bij 1 op de 4 mensen wordt de ziekte chronisch. Maar volledig herstel van een eetstoornis is mogelijk! Belangrijk is dat een eetstoornis tijdig wordt herkend en behandeld.

6. Eetstoornissen komen vaker voor bij vrouwen (95%) dan bij mannen.

7. Een eetstoornis heeft psychische én lichamelijke gevolgen, zoals depressie, maag-darmklachten, eenzaamheid en chronische vermoeidheid.

Hulp bij een eetstoornis

Slechts 1 op de 10 mensen met een eetstoornis laat zich helpen. We begrijpen heel goed dat het een grote stap is om te erkennen dat je een eetstoornis hebt. Maar om ervoor te zorgen dat je volledig herstelt van een eetstoornis, raden we je aan om professionele hulp te zoeken.

Bij Changes GGZ bieden wij professionele behandelingen aan voor diverse eetstoornissen door middel van ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Tijdens het intakegesprek bepalen we samen welke vorm van behandelingen het beste bij jouw situatie past. In onze kliniek in Halsteren bieden we je alle mogelijkheden om met professionals te werken aan jouw herstel

Onze behandelingen zijn gericht op meer dan alleen het doorbreken van je patronen. Met behandelen vanuit de kern zetten we samen de stappen naar écht blijvend herstel. Wij geloven dat dat echt mogelijk is. Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven