Wat is een gameverslaving?

Home » Blog » Wat is een gameverslaving?

Af en toe een computerspelletje spelen of surfen op het internet doen veel mensen. Voor de meesten is gamen een leuke hobby. Het is leuk, gezellig, leerzaam én ontspannend. Zij ervaren weinig of geen problemen door te gamen. Maar soms is gamen een manier geworden om problemen, of het ‘gewone leven’, te ontvluchten en veroorzaakt het gamen zelf juist de problemen.

De geleverde prestaties versterken het zelfvertrouwen, negatieve gedachten worden weggestopt en vervangen door de spannende virtuele werkelijkheid. Zo kan een gameverslaving ontwikkelen.

Gameverslaving, wat is het?

Hoewel er nog geen officiële diagnose is wanneer iemand game verslaafd is, schatten experts dat er enkele tienduizenden mensen in Nederland lijden aan een vorm van een gameverslaving. Vaak wordt er gedacht dat mensen alleen verslaafd kunnen raken aan alcohol of drugs, maar iemand kan ook verslaafd raken aan bepaald gedrag, zoals seks, gokken en ook gamen.

Een gameverslaving uit zich doordat je obsessief bezig bent met gamen en ondertussen jezelf, je werk en/of studie verwaarloost. Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs geen controle meer over zijn speelgedrag. Als je stopt met gamen kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals lichamelijke onrust, irritatie, angst, hoofdpijn, en snelle hartkloppingen. Zo toont een gameverslaving grote gelijkenissen met andere verslavingen.

Waarom is gamen zo verslavend?

Het spelen van games is niet zomaar populair. Games kunnen ons o.a. laten ontspannen, afleiden van de dagelijkse realiteit en ons uitdagen. Tijdens het gamen maakt je lichaam allerlei stoffen in de hersenen aan, zoals adrenaline en dopamine. Deze stoffen geven je een prettig gevoel (en dempen hiermee ook negatieve gevoelens), waardoor je wil doorgaan met spelen. Als je stopt kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden omdat je lichaam die fijne prikkels mist.

Symptomen gameverslaving

Dat gamen verslavend kan zijn is inmiddels duidelijk, maar waar ligt nu de grens tussen een fanatieke gamer en iemand met een gameverslaving?

Er zijn verschillende signalen die er op wijzen dat je een gameverslaving kan hebben. We hebben de symptomen van een gameverslaving hieronder voor je op een rij gezet.

  • Als je eenmaal aan het gamen bent, heb je moeite om er mee te stoppen.
  • Doordat je zo opgaat in het gamen, verwaarloos je je school en/of werk. Ook je familie en vrienden zie je minder, omdat gamen op de eerste plaats komt.
  • Je speelt regelmatig langer dan je oorspronkelijk van plan was.
  • Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gamen.
  • Je slaapt te weinig omdat je langer door blijft gamen.
  • Je neemt koffie, energiedrankjes of zelfs drugs om het spel langer vol te kunnen houden.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven