De behandeling

De behandeling is een combinatie van groepstherapie, systeemtherapie en 1-op-1 gesprekken, waarbij de nadruk ligt op de groepstherapie. We hebben een warm en deskundig team met veel ervaring op gebied van eetstoornis problematiek. Daarnaast betrekken we je naasten extra bij de behandeling, omdat we erin geloven dat jouw netwerk een belangrijk rol kan leveren om duurzaam herstel mogelijk te maken. We bieden naasten mogelijkheden tot psycho-educatie (leer meer over wat een eetstoornis precies inhoudt) en bereiden jullie als thuisfront stapsgewijs voor op de komst naar huis.

Op deze pagina vind je meer informatie over hoe familie en dierbaren betrokken worden bij de behandeling: eetstoornis behandeling voor jongeren.

Hoe lang duurt de behandeling?

In onze eetstoornis kliniek voor jeugd in Halsteren hebben we een speciaal behandelprogramma voor jeugd. Daarnaast is er ook een groep voor volwassenen.

De duur van het programma verschilt per leeftijd:

 • Jeugd (15-17 jaar): twaalf weken
 • Volwassenen (18+): acht weken

Wat kost een eetstoornis behandeling voor jongeren?

De specialistische eetstoornis behandeling voor jongeren van Changes GGZ onder de 18 valt onder de jeugd GGZ. Sinds 2015 zijn gemeentes verantwoordelijk voor de jeugd GGZ. Wat betreft de kosten van de behandeling betekent dit dat de gemeente waar de cliënt woonachtig is de kosten vergoedt. Onze collega’s begeleiden je bij deze aanvraag.

Vanaf 18 jaar worden de zorgkosten vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Meer informatie kan je hier vinden: kosten en vergoeding

Heb je vragen over behandelkosten? Neem gerust contact met ons op.

Wat kun je zelf doen als jouw kind een eetstoornis heeft?

Is jouw kind gediagnosticeerd met een eetstoornis? Of vermoed je dat hij of zij er een heeft? Samen sta je sterk. Ga de strijd tegen de eetstoornis aan samen met jouw kind. We zetten een aantal tips op een rij:

 • Geef je kind het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat.
 • Een eetstoornis is geen keuze. Zorg ervoor dat jouw kind zich niet schuldig voelt.
 • Geef je kind het gevoel dat hij of zij kan herstellen van de eetstoornis.
 • Geef je kind complimenten of beloningen als je verbetering ziet.
 • Een terugval is zeker geen stap terug. Het is juist een moment voor reflectie. Druk jouw kind op het hart wat wél goed is gegaan.
 • Schakel professionele hulp in. Een eetstoornis is een ziekte die serieus genomen moet worden. Je mag altijd contact met ons hierover opnemen of stap naar je huisarts om je vermoedens en behandelopties te bespreken. Je huisarts kan je kind doorverwijzen naar Changes GGZ.

Waaraan kan ik een eetstoornis bij mijn kind herkennen?

Vaak valt een eetstoornis bij kinderen niet eens op. Het kan voor een ouder dan ook heel lastig zijn om zo’n stoornis op te merken. Kinderen gebruiken trucjes of leugens waarmee ze hun eetstoornis proberen te verbergen. Ze zeggen dat ze net gegeten hebben, of ze geven aan dat ze zich niet helemaal lekker voelen. We sommen een aantal situaties voor je op waar je alert op moet zijn:

 • Je merkt dat het niet zo goed gaat met je kind
 • Je kind wil steeds vaker alleen zijn
 • Je kind is veel met zijn of haar gewicht bezig
 • Je kind wil graag op andere momenten eten
 • Je kind is steeds meer bezig met uiterlijk en vooral wat anderen daarvan vinden
 • Je kind ontwikkelt een eenzijdig eetpatroon en wordt steeds selectiever in wat hij/zij wel of niet eet
 • Je kind heeft ernstig gewichtsverlies of komt erg veel aan

Denk je dat jouw kind een behandeling nodig heeft?

Het kan zijn dat de eetstoornis van jouw kind behandeld moet worden. In dat geval mag je altijd contact met ons opnemen. We staan klaar voor jou en je kind. Een behandeling bij Changes GGZ bestaat uit groepstherapie, systeemtherapie en 1-op-1 gesprekken, waarbij de nadruk ligt op groepstherapie. Jouw kind komt in een warme, huiselijke omgeving terecht met ervaren behandelaren op het gebied van eetstoornissen bij kinderen.

Jouw kind wordt behandeld als individu. We helpen bij het praten over gevoelens en het ontwikkelen van een persoonlijke identiteit. Zo ontdekt je kind zichzelf opnieuw en komen we erachter hoe er weer van het leven genoten kan worden.

Na dit intensieve traject is er voor jouw kind voldoende ruimte om tot rust te komen. In ons programma is er voldoende ruimte voor yoga en sport, onder begeleiding van een deskundige instructeur. Ook hebben we een kok in huis die iedere dag zorgt voor een voedzame en verse maaltijd.

Hulp bij een eetstoornis nodig?

Kampt je kind met een eetstoornis? En wil je graag dat hij of zij de beste behandeling krijgt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We streven naar blijvend herstel en een passende levensstijl. Aanmelden voor een intake kan via het formulier hieronder of telefonisch via 088-2426437.

Aanmelden

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.