Manon

Manon verpleegkundig SpecialistBIGnr. 49913008030

Ik ben Manon, 34 jaar en woon samen met mijn man en zoontje in een dorp vlakbij Roosendaal. Mijn hobby’s zijn reizen (wil graag ieder jaar minimaal 1 nieuwe plek ontdekken), wandelen in de natuur, sporten, festivals en breng graag tijd door met mijn familie of vrienden.

Ik ben in 2010 begonnen met werken als psychiatrisch verpleegkundige op een crisis/detox/diagnostiek afdeling in de verslavingszorg. Ik heb verslaving van dichtbij meegemaakt. Ik vond het prettig om nu iets te kunnen betekenen voor mensen met een verslaving, want ik heb met eigen ogen gezien dat het iedereen kan overkomen. Het mooie aan Changes vind ik dat ook het onderliggende wordt aangepakt. Vaak is er een reden waardoor mensen gebruiken, bijvoorbeeld om depressieve gevoelens te dempen, of angsten te dempen, of een andere reden. Voor langdurig herstel vind ik het belangrijk dat er niet alleen met middelengebruik wordt gestopt, maar er ook aandacht is voor het onderliggende.

Na 6 jaar werken in de verslavingszorg besloot ik om me verder te ontwikkelen en de master opleiding te volgen tot verpleegkundig specialist. Om dit te kunnen doen heb ik de overstap moeten maken naar de GGZ. Het werken in de GGZ trok mij ook, doordat ik ooit zelf behandeld ben voor een depressie en PTSS. Ik krijg vaak de vraag wat het beroep verpleegkundig specialist nu eigenlijk inhoudt. Ik zal proberen dit uit te leggen: De verpleegkundig specialist ggz biedt medische en verpleegkundige zorg bij psychische problemen. Ik heb daarbij specifieke aandacht voor comorbiditeit van verschillende psychiatrische stoornissen en van psychiatrische en somatische aandoeningen. Ik onderhoud zelfstandige behandelrelaties met cliënten en geeft zelfstandig vorm aan het zorgproces (indiceren, diagnosticeren, behandelen, begeleiden, doorverwijzen enz.). Ik ben bevoegd om zelfstandig te indiceren en voorbehouden handelingen uit te voeren, waaronder het voorschrijven van medicatie en kan binnen ggz-instellingen zowel in de generalistische basis-ggz als in de gespecialiseerde ggz ingezet worden als regiebehandelaar.

Sinds september 2019 ben ik werkzaam bij Changes GGZ. Ik heb er bewust voor gekozen om bij een kleinschalige organisatie te werken, omdat ik het prettig vind dat iedereen elkaar kent, er korte lijntjes zijn wat vaak zorgt voor een betere communicatie / samenwerking en kortere wachtlijsten. Bij Changes GGZ ben ik betrokken bij de intakeprocedure waar ik het psychiatrisch onderzoek en indicatiestelling verricht. Vanuit Nederland coördineer ik de behandeling bij onze samenwerkingspartner Montrose Manor in Kaapstad, en ik zal 1 dag per week werkzaam zijn op de kliniek in Halsteren. Daarnaast werk ik als regiebehandelaar in de nazorg bij zowel de verslaving als de eetstoornisgroep, waar ik o.a. cognitieve gedragstherapie geef. Zo ben ik vanaf het begin tot het einde van het behandelproces betrokken.