Het drinken van alcohol is in onze samenleving erg sociaal geaccepteerd. Na een lange werkweek of een drukke periode op school een aantal biertjes in de kroeg of thuis; het is voor velen een normale activiteit. De meesten drinken met mate en genieten van alcohol als een middel om te ontspannen. Anderen zijn juist gevoeliger voor de verslavende effecten van alcohol. Maar wanneer ben je dan een alcoholist? De grenzen tussen een alcoholist, probleemdrinker, zware drinker of sociale drinker zijn in de praktijk vaag. Vraag je jezelf af of je structureel te veel drinkt? Wij zetten hier alle feiten rondom alcoholisme voor je op een rij.
Wat is alcoholisme?
Zoals genoemd is de grens tussen een sociale drinker, zware drinker, probleemdrinker en een alcoholist vaag. In Nederland definiëren we een alcoholist als iemand die sterk verlangt naar alcohol. Een belangrijk criteria hierbij, is dat iemand geestelijk en lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Alcoholisme is een verslaving aan alcohol, waarbij je structureel te veel drinkt. In Nederland zijn er 82.400 mensen in de leeftijd tussen 18 en 64 jaar met een alcoholverslaving.
Is alcoholisme een ziekte?
Vroeger werd vaak gedacht dat alcoholisten hun verslaving aan zichzelf te wijten hadden. Hoewel het geen biologische ziekte is, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat een alcoholverslaving wel degelijk een ziekte is.
Een precieze oorzaak van alcoholisme is niet bekend. Het ontstaan van alcoholisme is een geleidelijk proces waarbij verschillende factoren van invloed zijn. Voorbeelden van factoren zijn de persoonlijke situatie, de omgeving, erfelijkheid, geslacht en leeftijd.
Alcoholverslaving herkennen
Wanneer iemand van frequent drinken richting alcoholmisbruik gaat, is de kans aanwezig dat alcoholverslaving de volgende stap is. Het is daarom belangrijk om kenmerken van alcoholisme of alcoholverslaving te herkennen. Kenmerken van alcoholisme zijn:
- Je hebt steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect.
- Overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor black-outs of geheugenverlies. Het kan zijn dat je gaten in je geheugen hebt van de tijd dat je onder invloed was. Je weet bijvoorbeeld niet meer waar je bent geweest of wat je hebt gedaan.
- Door het gebruik van alcohol wordt een sociale kring moeilijker te onderhouden en dus ook kleiner. De eenzaamheid groeit, waardoor meer behoefte is aan alcohol.
- Een groot deel van de tijd ben je bezig met alcohol en met de kater na het drinken.
- Ook al wil je stoppen, het lukt je niet.
Hulp bij alcoholisme
Herken je jezelf in de bovenstaande kenmerken? Zet de eerste stap richting blijvend herstel en neem contact met ons op. Als je lijdt aan alcoholisme heb je recht op professionele hulp. Bij Changes GGZ bieden we jou professionele behandelingen van ervaringsdeskundigen. Zij snappen als geen ander wat jij ervaart.
Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).