Oorzaken alcoholverslaving

Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend en is tevens de meest voorkomende vorm van verslaving. Alcoholproblemen komen in alle lagen van de samenleving voor en kunnen meerdere oorzaken hebben. Deze oorzaken zijn te verdelen in de categorieën erfelijkheid, invloed uit de omgeving of persoonlijke problemen, zoals een depressie. Een alcoholverslaving kan ook onschuldig ontstaan, bijvoorbeeld door een baan waarin drinken een rol speelt bij borrels en etentjes. Daarnaast maken kinderen van ouders met een alcoholverslaving grotere kans om zelf ook verslaafd te raken en is gebleken dat wanneer er gemakkelijk wordt omgegaan met alcohol in een omgeving dat kan leiden tot meer alcoholgebruik en uiteindelijk tot verslaving. Lees hier ook meer over de gevolgen van een alcoholverslaving.

 

Ontstaan van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving, of alcoholisme, ontstaat meestal geleidelijk. Een drankje voor de gezelligheid kan leiden tot frequenter gebruik en er uiteindelijk in uitmonden dat iemand niet goed meer functioneert zonder. Bij frequent gebruik van alcohol kan er tolerantie of gewenning optreden. Dat wil zeggen dat het effect van alcohol minder wordt en iemand dus meer moet drinken om aangeschoten of dronken te worden. Op deze manier kan iemand in een vicieuze cirkel terecht komen waarin steeds meer alcohol wordt genuttigd.

Wanneer heb je een alcoholverslaving?

Als iemand met een alcoholprobleem geen passende hulp krijgt, kan dit leiden tot lichamelijk en geestelijk verval. Zoals hierboven al eerder benoemd, is de lijn tussen een verslaving en een alcoholprobleem dun. Wel is het zo dat we kunnen spreken van een verslaving wanneer iemand meer dan twee à drie alcoholconsumpties per dag drinkt óf meerdere keren per week aan het zogenaamde binge drinking, minimaal vijf glazen per gelegenheid, doet.

Behandeling voor alcoholverslaving

Omdat een alcoholverslaving de meest voorkomende verslaving is, zijn er veel hulpmiddelen waar gebruik van kan worden gemaakt. Changes GGZ biedt hulp met vrijblijvende gesprekken en behandelingen. Deze gesprekken leiden tot het maken van een persoonlijk plan waarin samen wordt gekeken hoe de alcoholverslaving kan worden aangepakt.

Dankzij onze verschillende behandelopties kunnen we een alcoholverslaving behandelen zo intensief als nodig is. Zo bieden we voor alcoholverslaving individuele trajecten, ambulante dagbehandelingen in Breda en Weert en klinische opname in binnen- en buitenland.

Twijfel je of ken je iemand die misschien lijdt aan een alcoholverslaving? Lees dan meer informatie over de symptomen van een alcoholverslaving.

“Mijn behandeling bij Changes GGZ was niet makkelijk en kwam op me af als een trein. Maar wat ben ik dankbaar dat ze in mij zijn blijven geloven en me een spiegel voor hielden.”

Charlotte

24 jaar

alcoholverslaving-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een alcoholverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Hulp bij een alcoholverslaving

Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een alcoholverslaving.

Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor alcohol nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

changesggz-verblijf-zuid-afrika
behandeling-changesggz

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je alcoholverslaving? Laat hieronder je gegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. We plannen vervolgens je intake in. Direct iemand spreken? Bel 088-2426437.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.