Alcoholverslaving

Overmatig drankgebruik

Alcoholverslaving

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Het gebruik van alcohol is in de Westerse samenleving sociaal geaccepteerd. In Nederland wordt over het algemeen niet raar opgekeken van een glas wijn bij het eten, een biertje met vrienden of iets sterkers op een feestje. Juist door deze sociale acceptatie is de lijn tussen probleemdrinken en verslaving dun. Hoewel er wordt geadviseerd om alcohol met mate te drinken en de minimale leeftijd voor alcohol omhoog is gegaan, komt alcoholverslaving veel in onze maatschappij voor. Verslavingshulp kan iemand helpen om hiervan af te komen. Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je alcoholverslaving? Neem dan contact op met ons op!

ervaring verslaving changes ggz

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Oorzaken alcoholverslaving

Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend en is tevens de meest voorkomende vorm van verslaving.

Alcoholproblemen komen in alle lagen van de samenleving voor en kunnen meerdere oorzaken hebben. Deze oorzaken zijn te verdelen in de categorieën erfelijkheid, invloed uit de omgeving of persoonlijke problemen, zoals een depressie. Een alcoholverslaving kan ook onschuldig ontstaan, bijvoorbeeld door een baan waarin drinken een rol speelt bij borrels en etentjes. Daarnaast maken kinderen van ouders met een alcoholverslaving grotere kans om zelf ook verslaafd te raken en is gebleken dat wanneer er gemakkelijk wordt omgegaan met alcohol in een omgeving dat kan leiden tot meer alcoholgebruik en uiteindelijk tot verslaving. Lees hier ook meer over de gevolgen van een alcoholverslaving.

Ontstaan van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving, of alcoholisme, ontstaat meestal geleidelijk. Een drankje voor de gezelligheid kan leiden tot frequenter gebruik en er uiteindelijk in uitmonden dat iemand niet goed meer functioneert zonder. Bij frequent gebruik van alcohol kan er tolerantie of gewenning optreden. Dat wil zeggen dat het effect van alcohol minder wordt en iemand dus meer moet drinken om aangeschoten of dronken te worden. Op deze manier kan iemand in een vicieuze cirkel terecht komen waarin steeds meer alcohol wordt genuttigd.

Wanneer heb je een alcoholverslaving?

Als iemand met een alcoholprobleem geen passende hulp krijgt, kan dit leiden tot lichamelijk en geestelijk verval. Zoals hierboven al eerder benoemd, is de lijn tussen een verslaving en een alcoholprobleem dun. Wel is het zo dat we kunnen spreken van een verslaving wanneer iemand meer dan twee à drie alcoholconsumpties per dag drinkt óf meerdere keren per week aan het zogenaamde binge drinking, minimaal vijf glazen per gelegenheid, doet.

Behandeling voor alcoholverslaving

Omdat een alcoholverslaving de meest voorkomende verslaving is, zijn er veel hulpmiddelen waar gebruik van kan worden gemaakt. Changes GGZ biedt hulp met vrijblijvende gesprekken en behandelingen. Deze gesprekken leiden tot het maken van een persoonlijk plan waarin samen wordt gekeken hoe de alcoholverslaving kan worden aangepakt. Dankzij onze verschillende behandelopties kunnen we een alcoholverslaving behandelen zo intensief als nodig is. Zo bieden we voor alcoholverslaving individuele trajecten, ambulante dagbehandelingen in Breda en Weert en klinische opname in binnen- en buitenland.

Twijfel je of ken je iemand die misschien lijdt aan een alcoholverslaving? Lees dan meer informatie over de symptomen van een alcoholverslaving.

“Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was”

“Ik zet alcohol niet meer in om mijn gevoelens te onderdrukken, ik vraag hulp als het moeilijk is, ik hoef geen duizenden stappen meer per dag te zetten, en bovenal, alcoholgebruik beheerst niet meer mijn hele dag. Voor het eerst ben ik gaan geloven dat herstel echt mogelijk is”

Hulp bij een alcoholverslaving

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een alcoholverslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor alcohol nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Veelgestelde vragen

Alcoholgerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot alcoholverslaving.

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage. Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.
Als je meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt en minder dan twee dagen per week géén alcohol drinkt, dan drink je al te veel en kun je als probleemdrinker beschouwd worden.
Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij.
Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.
Problematisch alcoholgebruik zien we bij zogeheten ‘probleemdrinkers’. Als probleemdrinker consumeer je overmatig veel alcohol, waardoor je geleidelijk de grip op je leven verliest. Je krijgt problemen op het gebied van werk, gezondheid en/of relaties. We spreken van een alcoholverslaving op het moment dat dit problematische gedrag leidt tot een fysieke of psychologische drang naar alcohol en er sprake is van significante klinische beperkingen. Bijvoorbeeld dat je dusdanig gaat zweten en trillen als je niet drinkt en dat je je werk niet kunt uitvoeren. Als je met een alcoholverslaving kampt, kun je eigenlijk alleen functioneren onder invloed van alcohol.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven