Alcoholverslaving ontwenning

Welke ontwenningsverschijnselen treden er op?

Ontwenningsverschijnselen alcoholverslaving

Ontwenningsverschijnselen worden ook afkickverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd en ontstaan meestal wanneer je na een periode van veel drinken minder drinkt of helemaal stopt met drinken.

De afkickverschijnselen van alcohol kunnen per persoon verschillen. Daarnaast heeft de een er meer last van dan de ander. Duur van de verslaving, lichamelijke gezondheid en gevoeligheid van een persoon kunnen hierbij meespelen.De oorzaak van afkickverschijnselen is dat het lichaam te lang zonder het verslavende middel zit. Tijdens het afkicken verdwijnt het verslavende middel langzaam uit je systeem. Het lichaam is hier niet aan gewend en geeft signalen dat het behoefte heeft aan meer.

changes-ggz-breda-ambulant-jpg.webp

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Korte termijn ontwenningsverschijnselen

Afkicken is nodig wanneer je lichaam afhankelijk is geworden van alcohol. Als je afkickt, moet jouw lichaam wennen en zichzelf als het ware resetten. De korte termijn afkickverschijnselen komen veelal in de eerste uren of week voor. Sommige klachten, zoals slecht slapen, somberheid of een gespannen gevoel kunnen echter langer aanhouden.

De korte termijn ontwenningsverschijnselen kunnen er als volgt uitzien:

  • Transpireren
  • Een onrustig of angstig gevoel
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn door brandend maagzuurVermoeidheid
  • Trillende handen
  • Diarree of juist obstipatie
  • Misselijkheid en braken
  • Slecht slapen
  • Krampen in spieren
  • Rusteloosheid
  • Lusteloosheid
  • Hallucinaties

Lange termijn ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen van alcohol op de lange termijn kunnen heftiger en ernstiger zijn dan die op de korte termijn. In het ergste geval kunnen ze levensgevaarlijk zijn en zal met medicijnen worden geprobeerd om deze onder controle te krijgen.

  • De trillende handen kunnen overgaan in een tremor. Een tremor ontstaat wanneer niet alleen je handen trillen, maar ook andere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld je hoofd. Een tremor kan zo heftig worden dat het overgaat in een toeval.
  • Het krijgen van een toeval of insult. Dit is een korte periode van het verlies van bewustzijn. Een toeval of insult komt meestal voor in de eerste week van het afkicken en komt gelukkig niet veel voor.
  • Delirium tremens. Ook een delirium tremens komt niet vaak voor, maar kan wel gevaarlijk zijn. Het zorgt namelijk voor een verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Verschijnselen steken meestal pas de kop op na 10 tot 15 jaar gestopt te zijn met overmatig drinken.

Ontwenning van alcohol bij Changes GGZ

Een alcoholverslaving kan serieuze problemen opleveren die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Vermoed je dat je een alcoholprobleem hebt? Bij Changes GGZ behandelen we onder andere een alcoholverslaving. Meestal is het noodzakelijk dat je lichaam voor de start van een behandeling vrij is van verslavende middelen. Abrupt stoppen als je verslaafd bent aan middelen kan veel problemen met zich meebrengen. Als we samen besluiten dat je eerst lichamelijk moet afkicken dan word je tijdens “het detoxen” ondersteund door een deskundig medisch team van verslavingsartsen en verpleegkundig specialisten. Zij staan 24 uur per dag voor je klaar, en indien nodig kan medicatie toegediend worden om je ontwenningsverschijnselen tot een minimum te beperken.

Meer informatie over ontwennen bij Changes GGZ

Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen, met serieuze gevolgen. Helaas zijn de symptomen van een verslaving niet altijd makkelijk te herkennen. Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt? Bij Changes GGZ kunnen we je mogelijk behandelen. Als je graag meer informatie wilt dan kun je uiteraard altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek, de (ambulante) behandeling, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Om bij ons in behandeling te kunnen gaan, heb je een verwijzing nodig van je huisarts.

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt?

Het is meestal niet makkelijk om toe te geven dat je een drankprobleem hebt. Maar alcoholisme gaat gepaard met serieuze problemen die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Gelukkig sta je er niet alleen voor; Changes GGZ is er voor je. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan via ons aanmeldformulier.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Ik zet cocaïne niet meer in om mijn gevoelens te onderdrukken, ik vraag hulp als het moeilijk is, ik hoef geen duizenden stappen meer per dag te zetten, en bovenal, drugsgebruik beheerst niet meer mijn hele dag. Voor het eerst ben ik gaan geloven dat herstel echt mogelijk is”

Veelgestelde vragen

Alcoholgerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot alcoholverslaving.

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage. Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.
Als je meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt en minder dan twee dagen per week géén alcohol drinkt, dan drink je al te veel en kun je als probleemdrinker beschouwd worden.
Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij.
Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.
Problematisch alcoholgebruik zien we bij zogeheten ‘probleemdrinkers’. Als probleemdrinker consumeer je overmatig veel alcohol, waardoor je geleidelijk de grip op je leven verliest. Je krijgt problemen op het gebied van werk, gezondheid en/of relaties. We spreken van een alcoholverslaving op het moment dat dit problematische gedrag leidt tot een fysieke of psychologische drang naar alcohol en er sprake is van significante klinische beperkingen. Bijvoorbeeld dat je dusdanig gaat zweten en trillen als je niet drinkt en dat je je werk niet kunt uitvoeren. Als je met een alcoholverslaving kampt, kun je eigenlijk alleen functioneren onder invloed van alcohol.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven