Korte termijn ontwenningsverschijnselen

Afkicken is nodig wanneer je lichaam afhankelijk is geworden van alcohol. Als je afkickt, moet jouw lichaam wennen en zichzelf als het ware resetten. De korte termijn afkickverschijnselen komen veelal in de eerste uren of week voor. Sommige klachten, zoals slecht slapen, somberheid of een gespannen gevoel kunnen echter langer aanhouden. De korte termijn ontwenningsverschijnselen kunnen er als volgt uitzien:

Lange termijn ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen van alcohol op de lange termijn kunnen heftiger en ernstiger zijn dan die op de korte termijn. In het ergste geval kunnen ze levensgevaarlijk zijn en zal met medicijnen worden geprobeerd om deze onder controle te krijgen.

  • De trillende handen kunnen overgaan in een tremor. Een tremor ontstaat wanneer niet alleen je handen trillen, maar ook andere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld je hoofd. Een tremor kan zo heftig worden dat het overgaat in een toeval.
  • Het krijgen van een toeval of insult. Dit is een korte periode van het verlies van bewustzijn. Een toeval of insult komt meestal voor in de eerste week van het afkicken en komt gelukkig niet veel voor.
  • Delirium tremens. Ook een delirium tremens komt niet vaak voor, maar kan wel gevaarlijk zijn. Het zorgt namelijk voor een verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Verschijnselen steken meestal pas de kop op na 10 tot 15 jaar gestopt te zijn met overmatig drinken.

Ontwenning van alcohol bij Changes GGZ

Een alcoholverslaving kan serieuze problemen opleveren die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Vermoed je dat je een alcoholprobleem hebt? Bij Changes GGZ behandelen we onder andere een alcoholverslaving. Meestal is het noodzakelijk dat je lichaam voor de start van een behandeling vrij is van verslavende middelen. Abrupt stoppen als je verslaafd bent aan middelen kan veel problemen met zich meebrengen. Als we samen besluiten dat je eerst lichamelijk moet afkicken dan word je tijdens “het detoxen” ondersteund door een deskundig medisch team van verslavingsartsen en verpleegkundig specialisten. Zij staan 24 uur per dag voor je klaar, en indien nodig kan medicatie toegediend worden om je ontwenningsverschijnselen tot een minimum te beperken.

Meer informatie over ontwennen bij Changes GGZ

Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen, met serieuze gevolgen. Helaas zijn de symptomen van een verslaving niet altijd makkelijk te herkennen. Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt? Bij Changes GGZ kunnen we je mogelijk behandelen. Als je graag meer informatie wilt dan kun je uiteraard altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek, de (ambulante) behandeling, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Om bij ons in behandeling te kunnen gaan, heb je een verwijzing nodig van je huisarts.

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt?

Het is meestal niet makkelijk om toe te geven dat je een drankprobleem hebt. Maar alcoholisme gaat gepaard met serieuze problemen die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Gelukkig sta je er niet alleen voor; Changes GGZ is er voor je. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.