Wat is eetbuistoornis BED?

Wat is BED? Veel mensen kennen anorexia en boulimia als eetstoornis. Binge Eating Disorder (BED) is een wat meer onbekende eetstoornis Eigenlijk wel gek, aangezien in Nederland zo’n 180.000 mensen lijden aan deze eetstoornis. Dat zijn er wel negen keer zo veel als boulimia. BED kenmerkt zich door ongecontroleerde eetbuien. In korte tijd eet je heel veel zonder echt honger te hebben of ervan te genieten. Er is geen drang om de gewichtstoename te compenseren door braken of laxeren. Daardoor bouwt iemand met BED zowel een eet- als gewichtsprobleem op. Doordat de diagnose van BED nog niet lang bestaat, is het bij velen nog onbekend. Hieronder leggen we je er meer over uit.

Wat zijn de symptomen van Binge Eating Disorder?

Waar kan je BED aan herkennen? We zetten de kernmerken van een Binge Eating Disorder voor je op een rij:

  • Herhaaldelijk eet je erg grote hoeveelheden (groter dan de meeste mensen in dezelfde tijd zullen eten) in een hele korte tijd van 30 tot 120 minuten. Door het snelle eten kom je vaak op het punt dat je zo vol zit dat je je niet meer goed voelt. Deze gevoelens zorgen ervoor dat je weer gaat eten en in een vicieuze cirkel zit.
  • Je hebt tijdens de eetbui geen controle over wat je eet, hoeveel je eet en hoe snel je eet.
  • Na afloop van de eetbui kom je pas weer tot jezelf en ervaar je gevoelens van schaamte, schuld, zwakte, onzekerheid of stress over wat je hebt gedaan.
  • Je hebt last van vermijdingsgedrag
  • Je hebt last van depressies
  • De gedachtes over eten beheersen waardoor je werk/studie en relaties met mensen in je omgeving eronder lijden.

Lichamelijke klachten van Binge Eating Disorder

Naast symptomen op gedrags- of karakterniveau zijn er ook lichamelijke kenmerken en klachten die ontstaan dankzij BED. Denkende aan:

  • Je hebt overgewicht.
  • Je hebt een hoge bloeddruk.
  • Je leidt aan chronische vermoeidheid.
  • Je kan suikerziekte en maag- en darmproblemen ervaren of ontwikkelen.

De grootste, maar toch meest onbekende eetstoornis

BED is nog een relatief onbekende eetstoornis, omdat deze pas sinds 2013 zijn officiële naam heeft gekregen. Boulimia daarentegen werd in 1979 al erkend als eetstoornis. Tot de introductie van BED, werd enkel onderscheid gemaakt tussen anorexia en boulimia. BED viel onder de restcategorie NAO (Niet Anders Omschreven). Omdat de diagnose nog niet lang bestaat, weten veel mensen ook niet dat hun eetprobleem eigenlijk een eetstoornis is.

Het verschil tussen anorexia, boulimia en BED

Over welke eetstoornis we ook praten, de kern van het probleem is hetzelfde: een obsessie met eten. Er zijn wel degelijk verschillen tussen een eetbuistoornis en bijvoorbeeld anorexia of boulimia. Het verschil tussen BED en de andere bekende vormen van een eetstoornis zit hem in de compensatie van de eetbuien. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar doen er alles aan om dit gevoel te onderdrukken. Boulimia wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde eetbuien, die gecompenseerd worden door bijvoorbeeld braken of laxeermiddelen. Bij een eetbuistoornis als BED wordt geen actie ondernomen om de ongecontroleerde eetbuien te compenseren.

Oorzaken binge eating disorder

Hoewel de eetbuistoornis BED tot de meest voorkomende eetstoornissen behoort, is er vaak niet éénzelfde oorzaak te identificeren. Net als bij anorexia, boulimia en andere gespecificeerde eetstoornissen kunnen er verschillende factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van BED. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de praktijk blijkt dat deze eetstoornis meestal tot uiting komt nadat je iets ingrijpends hebt meegemaakt.

Welke gevolgen heeft eetbuistoornis BED?

Overmatig eten en ongezond voedsel is niet goed voor je lichaam en fysieke én mentale gezondheid. Je lichaam kan belangrijke voedingsstoffen mislopen of veel te veel suiker en vet binnenkrijgen. Lichamelijke consequenties van BED zijn bijvoorbeeld het opbouwen van overmatig overgewicht en obesitas, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en ontwikkelen van maag, hart- en vaatziekten en chronische vermoeidheid. Daarnaast ontwikkel, trigger of vergroot je mentale problemen. Denk aan negatieve gedachten, depressie, sociale isolatie, angststoornissen of eenzaamheid.

Heb ik een Binge Eating Disorder?

Herken jij jezelf of iemand in je omgeving in deze informatie en symptomen van BED? Een Binge Eating Disorder verdwijnt zelden vanzelf. Wacht niet te lang en roep op tijd deskundige hulp in door naar je huisarts te stappen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar Changes GGZ voor een eetstoornis behandeling. Hieronder lees je meer over onze behandelmogelijkheden.

Is eetbuistoornis BED te behandelen?

Hoewel Binge Eating Disorder zeer ernstige en mogelijk levensbedreigende consequenties kan hebben, is deze eetstoornis goed te behandelen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je ernstige gezondheidsproblemen kunt voorkomen.

Door middel van groepstherapie, individuele gesprekken en begeleiding van een diëtiste heb ik geleerd om weer voor mijzelf te kiezen en gezonde keuzes te kunnen maken. Tijdens de behandeling werd ik me bewust van de niet helpende gedachtes-gedrag en kreeg ik de juiste hulp om hier op een andere manier mee om te gaan. De therapeuten gaven mij het vertrouwen dat ik nodig had om me kwetsbaar op te kunnen stellen en me hier verder in te ontwikkelen.

Pien

23 jaar

Behandeling Binge Eating Disorder bij Changes GGZ

Bij Changes GGZ zijn er verschillende trajecten mogelijk om een eetbuistoornis te behandelen. We hebben klinische en ambulante (dagbehandeling)trajecten waarbij we door middel van individuele en groepstherapie het onderliggende probleem achterhalen. De specialisten van Changes GGZ staan voor je klaar!

Lees meer over de soorten behandelingen bij Changes GGZ voor eetbuistoornis BED.

eetstoornis-bed-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van eetbuistoornis BED is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij eetbuistoornis BED

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. We kijken samen met jou welke behandeling het beste bij jou past. Daarbij houden we rekening met de ernst en aard van je eetstoornis. Wil je meer weten over deze exclusieve behandelingen? Of wil je je graag aanmelden voor een intakegesprek? Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag. Hieronder vind je een overzicht van de aanmeldprocedure.

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van eetbuistoornis BED? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in, dan nemen we binnen 1-2 werkdagen contact met je op om je hulpvraag en onze behandelingen door te spreken.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.