Binge Eating Disorder

Professionele begeleiding om Binge Eating Disorder te overwinnen

Binge eating disorder

De eetbuistoornis BED, oftewel ‘Binge Eating Disorder’, wordt net als andere eetstoornissen gekenmerkt door obsessief bezig zijn met eten.

Als je aan de eetbuistoornis BED lijdt, heb je last van niet te stoppen eetbuien. Het overmatige en ongecontroleerde eten wordt in tegenstelling tot andere eetstoornissen niet gecompenseerd door bijvoorbeeld braken of gebruik van laxeermiddelen. Lees hier meer over deze eetstoornis.

behandelruimte-eetstoorniskliniek-halsteren

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is eetbuistoornis BED?

Wat is Binge Eating Disorder (BED)? Veel mensen kennen anorexia en boulimia als eetstoornis. Binge Eating Disorder (BED) is een wat meer onbekende eetstoornis.

Eigenlijk wel gek, aangezien in Nederland zo’n 180.000 mensen lijden aan deze eetstoornis. Dat zijn er wel negen keer zo veel als boulimia. BED kenmerkt zich door ongecontroleerde eetbuien. In korte tijd eet je heel veel zonder echt honger te hebben of ervan te genieten. Er is geen drang om de gewichtstoename te compenseren door braken of laxeren. Daardoor bouwt iemand met BED zowel een eet- als gewichtsprobleem op. Doordat de diagnose van BED nog niet lang bestaat, is het bij velen nog onbekend. Hieronder leggen we je er meer over uit.

Wat zijn de symptomen van Binge Eating Disorder?

Waar kan je Binge Eating Disorder (BED) aan herkennen? We zetten de kernmerken van een Binge Eating Disorder voor je op een rij:

 • Herhaaldelijk eet je erg grote hoeveelheden (groter dan de meeste mensen in dezelfde tijd zullen eten) in een hele korte tijd van 30 tot 120 minuten. Door het snelle eten kom je vaak op het punt dat je zo vol zit dat je je niet meer goed voelt. Deze gevoelens zorgen ervoor dat je weer gaat eten en in een vicieuze cirkel zit.
 • Je hebt tijdens de eetbui geen controle over wat je eet, hoeveel je eet en hoe snel je eet.
 • Na afloop van de eetbui kom je pas weer tot jezelf en ervaar je gevoelens van schaamte, schuld, zwakte, onzekerheid of stress over wat je hebt gedaan.
 • Je hebt last van vermijdingsgedrag
  Je hebt last van depressies
 • De gedachtes over eten beheersen waardoor je werk/studie en relaties met mensen in je omgeving eronder lijden.

Lichamelijke klachten van Binge Eating Disorder

Naast symptomen op gedrags- of karakterniveau zijn er ook lichamelijke kenmerken en klachten die ontstaan dankzij BED. Denkende aan:

 • Je hebt overgewicht.
 • Je hebt een hoge bloeddruk.
 • Je leidt aan chronische vermoeidheid.
 • Je kan suikerziekte en maag- en darmproblemen ervaren of ontwikkelen.

De grootste, maar toch meest onbekende eetstoornis

BED is nog een relatief onbekende eetstoornis, omdat deze pas sinds 2013 zijn officiële naam heeft gekregen. Boulimia daarentegen werd in 1979 al erkend als eetstoornis. Tot de introductie van BED, werd enkel onderscheid gemaakt tussen anorexia en boulimia. BED viel onder de restcategorie NAO (Niet Anders Omschreven). Omdat de diagnose nog niet lang bestaat, weten veel mensen ook niet dat hun eetprobleem eigenlijk een eetstoornis is.

Het verschil tussen anorexia, boulimia en BED

Over welke eetstoornis we ook praten, de kern van het probleem is hetzelfde: een obsessie met eten. Er zijn wel degelijk verschillen tussen een eetbuistoornis en bijvoorbeeld anorexia of boulimia. Het verschil tussen BED en de andere bekende vormen van een eetstoornis zit hem in de compensatie van de eetbuien. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar doen er alles aan om dit gevoel te onderdrukken. Boulimia wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde eetbuien, die gecompenseerd worden door bijvoorbeeld braken of laxeermiddelen. Bij een eetbuistoornis als BED wordt geen actie ondernomen om de ongecontroleerde eetbuien te compenseren.

Oorzaken binge eating disorder

Hoewel de eetbuistoornis BED tot de meest voorkomende eetstoornissen behoort, is er vaak niet éénzelfde oorzaak te identificeren. Net als bij anorexia, boulimia en andere gespecificeerde eetstoornissen kunnen er verschillende factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van BED. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de praktijk blijkt dat deze eetstoornis meestal tot uiting komt nadat je iets ingrijpends hebt meegemaakt.

Welke gevolgen heeft eetbuistoornis BED?

Overmatig eten en ongezond voedsel is niet goed voor je lichaam en fysieke én mentale gezondheid. Je lichaam kan belangrijke voedingsstoffen mislopen of veel te veel suiker en vet binnenkrijgen. Lichamelijke consequenties van BED zijn bijvoorbeeld het opbouwen van overmatig overgewicht en obesitas, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en ontwikkelen van maag, hart- en vaatziekten en chronische vermoeidheid. Daarnaast ontwikkel, trigger of vergroot je mentale problemen. Denk aan negatieve gedachten, depressie, sociale isolatie, angststoornissen of eenzaamheid.

Heb ik een Binge Eating Disorder?

Herken jij jezelf of iemand in je omgeving in deze informatie en symptomen van BED? Een Binge Eating Disorder verdwijnt zelden vanzelf. Wacht niet te lang en roep op tijd deskundige hulp in door naar je huisarts te stappen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar Changes GGZ voor een eetstoornis behandeling. Hieronder lees je meer over onze behandelmogelijkheden.

Is eetbuistoornis BED te behandelen?

Hoewel Binge Eating Disorder (BED) zeer ernstige en mogelijk levensbedreigende consequenties kan hebben, is deze eetstoornis goed te behandelen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je ernstige gezondheidsproblemen kunt voorkomen.

“Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was”

“Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij binge eating disorder (BED)

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Binge Eating Disorder (BED) gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot Binge Eating Disorder (BED).

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.
Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.
Je schuldgevoel ontstaat door emoties die met je aan de haal gaan. Wees hierin niet te streng voor jezelf. Stoppen met eten begint bij erkennen dat je relatie met eten nu niet gezond is. Vaak gaat er een onderliggend probleem schuil onder je drang naar eten. Deze eetstoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Je bent hier niet alleen in en kan en mag hier hulp voor zoeken. Met behulp van therapie kan je je eetbuien, emoties en schuldgevoel onder controle krijgen.
In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven