Locatie behandeling eetstoornis jongeren

Eetstoornis behandeling voor jongeren

Deskundig, persoonlijk & gericht op onderliggende problematiek

Op zoek naar een gespecialiseerde eetstoornis behandeling voor jongeren? In onze kliniek in Halsteren hebben we een speciale jeugdafdeling waar je al vanaf 15 jaar kan worden behandeld. In deze behandeling richten we ons op de onderliggende oorzaak van de eetstoornis en wat deze in stand houdt. Ontdek hier meer over dit traject.

Locatie behandeling eetstoornis voor jongeren

Hulp bij eetstoornis

Hoe ziet de eetstoornis behandeling voor jongeren eruit?

We bieden in onze eetstoorniskliniek in Halsteren een speciale behandeling voor eetstoornissen voor jongeren aan die verder gaat dan op gewicht komen alleen. Tijdens deze klinische opname verblijf je voor 8 (18+ jaar) tot 12 weken (15-17 jaar) in de adolescenten groep van onze kliniek. Gedurende deze periode volg je dagelijks een vaste routine aan verschillende activiteiten en therapievormen. Deze zijn zowel in een groep als individueel. Je leert onder andere wat je eetstoornis precies inhoudt, waar het vandaan komt, hoe het getriggerd wordt en hoe je een sterke basis legt om op lang termijn te herstellen. We vinden het daarin belangrijk om de onderliggende oorzaak van de eetstoornis te achterhalen. Tegen het einde van je behandeling word je met speciale momenten binnen en buiten de kliniek bovendien voorbereidt en intensief begeleidt bij je komst naar huis. Bij thuiskomst kan de cliënt bovendien gebruikmaken van ons speciale nazorgtraject. Hierbij is wekelijks contact mogelijk om in te checken hoe het in de eigen omgeving gaat en kunnen we direct hulp bieden bij issues en uitdagingen die thuis op je pad komen.

Zodra je de kliniek binnenkomt word je begeleid door je persoonlijke behandelaar én ontmoet je je buddy, een andere cliënt in de kliniek die al wat langer bezig is met de behandeling. Hij of zij kan daardoor van goede steun zijn gedurende jouw komst in de kliniek en je traject.

Cliënten omschrijven onze eetstoornis kliniek voor jeugd in Halsteren als een fijne, huiselijke omgeving waarin ze in alle veiligheid en focus in een kleine groep kunnen werken aan een nieuw hoofdstuk van hun leven.

We pakken de onderliggende oorzaak van de eetstoornis aan

Ieder mens en kind is uniek, de reden waarom je een eetstoornis ontwikkelt kunnen we dan ook niet in één hokje stoppen. Zoals we eerder noemden focust onze behandeling zich op de onderliggende oorzaak van de eetstoornis. Een eetstoornis kan zich op elk moment van je leven ontwikkelen. Jongeren kunnen een laag zelfbeeld of verstoord lichaamsbeeld ontwikkelen en worstelen met onzekerheid door de invloed en druk die vanuit social media, persoonlijkheid, cultuur, sociale omgeving, sport of baan kan ontstaan. Ook kunnen traumatische, emotionele gebeurtenissen een belangrijke trigger voor de eetstoornis zijn. Vroege signalering en hulp zijn beide belangrijk om dit patroon te doorbreken en te werken aan een nieuwe koers voor jouw toekomst.

Hoe wordt familie betrokken bij deze eetstoornis behandeling voor jongeren?

Een eetstoornis heeft niet alleen impact op jou, maar ook op je omgeving. Daarom worden familie en eventueel vrienden (ook wel je systeem genoemd) nauw betrokken bij de behandeling voor jongeren met een eetstoornis. Samen voeren jullie in het traject op wekelijks gesprekken met de behandelaar. Gedurende het traject krijgen ouders/verzorgers bovendien updates vanuit de behandelaar over hoe het gaat met de cliënt.

Familieavonden voor kind met eetstoornis

Daarnaast kan familie elke twee weken deelnemen aan onze speciale familieavonden. Hierin staat een stuk psycho educatie centraal (met onderwerpen als wat het nou écht betekent om een eetstoornis te hebben), worden do’s en don’ts besproken voor wanneer je kind weer naar huis gaat en krijg je uitleg hoe een eetstoornis zich uit en hoe je onderscheidt kunt maken tussen persoon en de eetstoornis. Een stuk educatie zorgt voor begrip en stoomt zowel cliënt als familie en vrienden klaar voor de nieuwe fase die straks thuis weer aanbreekt.

Lees ook: Help, mijn kind heeft een eetstoornis

Welke eetstoornissen behandelen we?

Er komen verschillende soorten eetstoornissen voor onder jongeren, die elk zo om een op de persoon afgestemde specialistische behandeling vragen. Anorexia nervosa, boulimia, eetstoornis NAO, binge eating disorder (BED) en orthorexia zijn hier enkele voorbeelden van. Bij jongeren zien we anorexia nervosa het vaakst terug. Heeft iemand last van eetbuien en worden deze niet gecompenseerd met laxeren, overgeven of overmatig sporten, dan spreken we van een eetbuistoornis (BED). Faalangst of depressie gaan bovendien vaak samen met een eetstoornis. We behandelen eetstoornissen en meervoudige problematiek in deze behandeling. Met een focus op de onderliggende problematiek kunnen we langdurig herstel mogelijk te maken.

Wie gaat je behandelen?

In onze eetstoorniskliniek in Halsteren staat een deskundig team met professionele, persoonlijke behandelaren, psychologen, verpleegkundigen, diëtisten en sociotherapeuten – waaronder ook ervaringsdeskundigen – voor je klaar die jou gedurende de maanden dat je in de kliniek verblijft je ondersteunen bij je behandeling.

Kosten en vergoeding voor deze eetstoornis behandeling voor jongeren

De kosten voor deze eetstoornis behandeling voor jongeren worden vergoed door de gemeente waar de jongere woonachtig is. Minderjarige cliënten vallen namelijk landelijk onder de speciale Jeugd GGZ. Onze collega’s van het hoofdkantoor kunnen je – met jullie toestemming – begeleiden bij deze aanvraag bij jouw gemeente. Tijdens de aanmeldprocedure wordt hierover contact met je opgenomen.

Heb jij hulp nodig?

Worstel jij of je kind met een eetstoornis en wil je nu de stap naar herstel zetten? Meld je hieronder aan voor een intake. Tijdens de aanmeldprocedure (hieronder vind je een overzicht van de stappen) maken we verder kennis met elkaar en bespreken we de behandelopties.

Aanmelden voor de behandeling eetstoornissen voor jongeren

Wil jij je aanmelden voor een eetstoornis behandeling voor jongeren bij Changes GGZ? Vul onderstaand contactformulier in en we nemen binnen enkele werkdagen contact met je op om de mogelijkheden en de volgende stappen van jouw aanmelding met je te bespreken.

Liever direct iemand telefonisch spreken? Onze collega’s staan voor je klaar. We zijn telefonisch bereikbaar op: 088 242 6437!

Heb jij hulp nodig bij je eetstoornis? Vul onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.