Wat is MDMA?

MDMA staat bekend als de werkzame stof in XTC-pillen. Maar deze synthetische, psychoactieve drug wordt ook wel gebruikt in de vorm van MDMA-kristallen of MDMA-kristallen die tot poeder vermalen zijn. Zowel de kristallen als het poeder worden meestal oraal ingenomen. Poeder wordt incidenteel gesnoven.

 

Hoe werkt MDMA?

MDMA werkt door het verhogen van de activiteit van een aantal neurotransmitters in de hersenen. Dat zijn dopamine, noradrenaline en vooral serotonine. Maar serotonine is niet oneindig beschikbaar. Je kunt het zien als een potje; normaal gesproken komt serotonine geleidelijk en in kleine hoeveelheden vrij. Je lichaam heeft daardoor voldoende tijd om nieuwe serotonine aan te maken, waardoor je serotonine-potje nooit leeg raakt. Als je MDMA gebruikt komt er in een korte periode een grote hoeveelheid serotonine vrij en raak je in een soort gelukzalige extase. Je voelt je euforisch. Wanneer de drug uitwerkt, is je serotonine-potje vaak zo goed als leeg; je hebt alles verbruikt tijdens je trip. Door dat tekort aan serotonine voel je je in de dagen na het gebruik vaak somber en neerslachtig. Dat herstelt weer als je lichaam de tijd krijgt om nieuwe serotonine aan te maken. Maar als je een week of een paar dagen later nog een keer MDMA neemt en je dus weer je serotonine-potje leegmaakt, houdt je lichaam het niet meer bij. Het duurt steeds langer voor je serotoninegehalte weer op peil is, als dat al lukt. Daardoor kun je last krijgen van angst- en paniekaanvallen en in een ernstige depressie terechtkomen. Om nog maar niet te spreken over alle lichamelijke risico’s die het gebruik met zich meebrengt.

Verslaving heeft mij beroofd van sociale contacten, werk, geld en geluk. Pas toen ik 1,5 jaar geleden rock bottom bereikte en bij Changes terecht kwam ben ik echt in herstel gekomen en heb tot op heden een clean en mooi leven. De kliniek opname heeft mij het inzicht en de tools gegeven dat ik om kan gaan met mijn probleem. Wat er ook op mijn pad zal komen middelen zullen nooit een oplossing of optie zijn. Ik ben vandaag blij met waar ik sta en ga een mooie toekomst tegemoet!

Robert

31 jaar

Wat is de achtergrond van MDMA?

MDMA werd in 1912 ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf uit Duitsland. Vanaf de jaren 70 werd het regelmatig door psychiaters ingezet, omdat mensen na het gebruik van MDMA eerder hun emoties en gedachten durfden te uiten; patiënten gingen er makkelijker door praten. Rond 1985 begon MDMA ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Met de opkomst van housemuziek nam het gebruik van MDMA (veelal in de vorm van XTC) in populariteit toe.

 

Ben ik verslaafd aan MDMA?

MDMA zorgt dat je tijdelijk aan de werkelijkheid kunt ontsnappen. De euforische gevoelens en toegenomen zelfverzekerdheid maken deze drug vooral geestelijk verslavend. Daardoor zijn de symptomen niet altijd zichtbaar. We spreken van een verslaving wanneer je obsessieve gedachten hebt over waar en wanneer je weer kunt gebruiken en eigenlijk niet meer in staat bent om te functioneren zonder MDMA. Onze zelf-test kan je hier wellicht meer duidelijkheid over geven.

mdma-verslaving-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een MDMA-verslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

GGZ Changes biedt hulp bij MDMA-verslaving

Het is niet makkelijk om toe te geven dat je een MDMA-probleem hebt. Maar een verslaving zal vroeg of laat altijd leiden tot ernstige gevolgen. Je probleem erkennen is de eerste stap. Wij kunnen je helpen bij de volgende stappen. Onze specialisten (veelal ervaringsdeskundigen) hebben een ruime ervaring in de verslavingszorg en gaan graag met je in gesprek over een behandeling die goed aansluit op jouw specifieke behoeften. Bel ons gerust op telefoonnummer 088-2426437 als je behoefte hebt aan meer informatie. Je kunt natuurlijk ook meteen een afspraak met ons maken voor een intakegesprek. We staan je graag te woord.

behandeling-changesggz
intakelocatie changes ggz breda ulvenhoutselaan
VERSLAVING

Verslaving

Laatste update: 04/10/2023
  • Intake binnen 2 weken
  • Individuele behandeling Breda 6 maanden wachttijd
  • Ambulante behandeling Breda 8-16 weken wachttijd
  • Ambulante behandeling Weert directe instroom
  • Klinische behandeling Weert 4-15 weken wachttijd
  • Klinische behandeling Zuid-Afrika 4-5 weken wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je mdma-verslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

    Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacy statement van Changes GGZ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.