MDMA verslaving

Kies voor hulp bij een MDMA-verslaving

Changes GGZ biedt hulp voor iedereen die problemen ervaart of verslaafd is aan onder andere MDMA. Gebruik je voor jouw gevoel te vaak MDMA/XTC (Ecstasy) of denk jij dat jij verslaafd bent aan MDMA/XTC? Wij gaan jou helpen in het herstel van jouw MDMA-verslaving.

MDMA-verslaving

MDMA valt net als speed onder de amfetamines. Het is een harddrug die met name op feesten en festivals erg populair is. Niet alleen vanwege het stimulerende effect van MDMA, maar ook vanwege de psychoactieve werking.

De effecten van MDMA verschillen per persoon en per dosis, maar over het algemeen ervaren gebruikers gevoelens van intense euforie. MDMA is echter geestelijk verslavend en brengt bovendien ernstige risico’s met zich mee.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is MDMA?

MDMA staat bekend als de werkzame stof in XTC-pillen. Maar deze synthetische, psychoactieve drug wordt ook wel gebruikt in de vorm van MDMA-kristallen of MDMA-kristallen die tot poeder vermalen zijn. Zowel de kristallen als het poeder worden meestal oraal ingenomen. Poeder wordt incidenteel gesnoven.

Hoe werkt MDMA?

MDMA werkt door het verhogen van de activiteit van een aantal neurotransmitters in de hersenen. Dat zijn:

  • Dopamine;
  • Noradrenaline;
  • (en vooral) Serotonine.

Maar serotonine is niet oneindig beschikbaar.

Je kunt het zien als een potje; normaal gesproken komt serotonine geleidelijk en in kleine hoeveelheden vrij. Je lichaam heeft daardoor voldoende tijd om nieuwe serotonine aan te maken, waardoor je serotonine-potje nooit leeg raakt. Als je MDMA gebruikt komt er in een korte periode een grote hoeveelheid serotonine vrij en raak je in een soort gelukzalige extase. Je voelt je euforisch. Wanneer de drug uitwerkt, is je serotonine-potje vaak zo goed als leeg; je hebt alles verbruikt tijdens je trip.

Door dat tekort aan serotonine voel je je in de dagen na het gebruik vaak somber en neerslachtig. Dat herstelt weer als je lichaam de tijd krijgt om nieuwe serotonine aan te maken. Maar als je een week of een paar dagen later nog een keer MDMA neemt en je dus weer je serotonine-potje leegmaakt, houdt je lichaam het niet meer bij. Het duurt steeds langer voor je serotoninegehalte weer op peil is, als dat al lukt. Daardoor kun je last krijgen van angst- en paniekaanvallen en in een ernstige depressie terechtkomen. Om nog maar niet te spreken over alle lichamelijke risico’s die het gebruik met zich meebrengt.

Wat is de achtergrond van MDMA?

MDMA werd in 1912 ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf uit Duitsland. Vanaf de jaren 70 werd het regelmatig door psychiaters ingezet, omdat mensen na het gebruik van MDMA eerder hun emoties en gedachten durfden te uiten; patiënten gingen er makkelijker door praten. Rond 1985 begon MDMA ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Met de opkomst van housemuziek nam het gebruik van MDMA (veelal in de vorm van XTC) in populariteit toe.

Ben ik verslaafd aan MDMA?

MDMA zorgt dat je tijdelijk aan de werkelijkheid kunt ontsnappen. De euforische gevoelens en toegenomen zelfverzekerdheid maken deze drug vooral geestelijk verslavend. Daardoor zijn de symptomen niet altijd zichtbaar. We spreken van een verslaving wanneer je obsessieve gedachten hebt over waar en wanneer je weer kunt gebruiken en eigenlijk niet meer in staat bent om te functioneren zonder MDMA. Onze zelf-test kan je hier wellicht meer duidelijkheid over geven.

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een MDMA-verslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp nodig bij een MDMA-verslaving?

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw MDMA-verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een MDMA-verslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de MDMA-verslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven