MDMA gevolgen

Welke gevolgen heeft een MDMA-verslaving?

Gevolgen van een MDMA-verslaving

Alles dat je voelt, ziet, ruikt en hoort is intens als je MDMA hebt gebruikt. Maar die euforische gevoelens kunnen al snel omslaan in angst, verwardheid en depressie. Ook lichamelijk kan MDMA zeer schadelijke gevolgen hebben.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Effecten van MDMA

MDMA-gebruik heeft zowel lichamelijke als psychische effecten. De intensiteit en duur van die effecten kan per persoon verschillen en is afhankelijk van hoeveel je gebruikt, je tolerantie, je algehele gezondheid en of je voor gebruik hebt gegeten of niet. Je kunt de volgende effecten ervaren:

 • Je pupillen verwijden.
 • Je lichaamstemperatuur stijgt, net als je bloeddruk en hartslag.
 • Je hebt een droge mond en veel dorst.
 • Alle spieren in je lichaam spannen zich aan, ook je kaken waardoor je gaat knarsetanden.
 • Je krijgt meer energie, je kan uren dansen en voelt je één met de muziek.
 • Je beleeft geluid, licht en kleuren veel intenser.
 • Je voelt je sterker verbonden met je omgeving en ervaart een grote behoefte aan (lichamelijk) contact.

Korte termijn risico’s van MDMA

Zelfs als het de eerste keer is, loop je al risico’s tijdens het gebruik van MDMA:

 • De gevoelens van euforie en extase kunnen omslaan in angst en verwardheid.
 • De intense waarnemingen en geluiden die je beleeft kunnen doorslaan in hallucinaties.
 • Je kunt last krijgen van hartkloppingen.
 • Je kunt misselijk en duizelig worden, hoofdpijn krijgen en gaan braken.
 • Ook oververhitting is een groot risico.
 • De behoefte aan water kan zo sterk zijn, dat je te veel drinkt en een watervergiftiging oploopt.

Lange termijn risico’s van MDMA

Ook op de lange termijn brengt het gebruik van MDMA risico’s met zich mee:

 • Wanneer je MDMA gebruikt, verbruik je in één keer een grote hoeveelheid serotonine. Je lichaam heeft tijd nodig om dat tekort weer aan te vullen. Als je vervolgens weer gaat gebruiken terwijl je serotonine-niveau nog niet op peil is, kan dit leiden tot ernstige angst- en paniekaanvallen en depressie.
 • Na gebruik voel je je neerslachtig en leeg, dit kan een paar dagen tot weken aanhouden. Als je weer gebruikt voordat de symptomen weg zijn, kunnen de klachten verergeren en kan het nog langer duren voordat je weer enigszins de oude bent.
 • Je bent chronisch vermoeid; je lichaam en geest zijn uitgeput.
 • Bij regelmatig gebruik van MDMA vergroot je de kans op hersenschade en hartproblemen.
 • Door het knarsetanden raakt je gebit beschadigd.
 • Doordat MDMA je eetlust vermindert, kun je in korte tijd veel gewicht verliezen. Ondergewicht gaat gepaard met een verslechterd immuunsysteem, waardoor je lichaam na gebruik niet goed in staat is om te herstellen.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp nodig bij een MDMA-verslaving?

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw MDMA-verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een MDMA-verslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de MDMA-verslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven