Anorexia
Anorexia is een eetstoornis waarbij je dagelijks obsessief bezig bent met eten en gewicht. Vaak verschuilt er een onderliggend probleem onder anorexia die de eetstoornis veroorzaakt en in stand houdt. Met de juiste deskundige begeleiding kan je anorexia overwinnen. Wat is anorexia precies? En hoe kan je het behandelen? Lees hier alles over anorexia nervosa.
Handige links bij een anorexia eetstoornis
Wat is anorexia nervosa?
De letterlijke definitie van anorexia nervosa is ‘een gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Bij Changes GGZ zijn we het echter niet helemaal eens met deze definitie. Bij anorexia heb je namelijk wel eetlust, maar wil je deze onderdrukken. Je hebt een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Als je aan deze eetstoornis lijdt, dan eet je extreem weinig. Daardoor val je steeds meer af, wat vaak leidt tot ondergewicht en ernstige ondervoeding. Mensen met anorexia denken vaak negatief over zichzelf en hebben weinig zelfvertrouwen. Zelfs al val je heel veel af, je blijft denken dat je te dik bent. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt anorexia nervosa bij zowel mannen als vrouwen voor. Wanneer anorexia niet tijdig behandeld wordt, heeft dit zeer ernstige lichamelijke en psychische gevolgen.
De onderzoekers van Nature Genetics ontdekten dat mensen met anorexia mutaties in hun DNA hebben die voor verandering in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet. Met dit onderzoek worden de eerste conclusies gesteld dat anorexia ook een lichamelijke grondslag heeft. Als de ziekte eenmaal de kop op heeft gestoken zijn het vaak mentale aspecten die de ziekte in stand houden en herstel belemmeren.
Wat is de achtergrond van anorexia?
Anorexia nervosa werd voor het eerst vastgesteld bij de in 1542 geboren Koningin Mary van Schotland. Ondanks het feit dat anorexia al heel lang voorkomt en er veel onderzoek naar is gedaan, is er geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar. Waarom ontwikkelt iemand deze eetstoornis? Net als bij boulimia, BED en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen zijn verschillende factoren van invloed op mensen met anorexia. Hierbij kun je denken aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. In de meeste gevallen komt anorexia tot uiting wanneer er een ingrijpende gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden. Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet. Wel zijn deskundigen het er over eens dat de belangrijkste factoren biologische, psychische en omgevingsfactoren zijn. Wil je meer weten over de factoren die van invloed zijn op anorexia? Wij hebben een artikel gewijd aan deze factoren.
Verschil anorexia en boulimia
Anorexia nervosa en boulimia zijn twee veelvoorkomende eetstoornissen, die veel gelijkenissen hebben. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee eetstoornissen. Mensen met anorexia proberen op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Niet omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is. Het verschil bij boulimia zit er in dat deze persoon ook structureel last heeft van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden.
Heb ik anorexia?
In het begin lijken de symptomen van anorexia nervosa nog vrij onschuldig. Je vind je zelf te dik en besluit af te vallen. Dat streven om af te vallen kan echter al snel een obsessie worden. Mensen met anorexia voelen een allesoverheersende angst om aan te komen. Je dieet begint steeds ongezondere vormen aan te nemen; in plaats van gezonde keuzes te maken, probeer je je voedselinname zoveel mogelijk te beperken en te controleren. Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt, die je vervolgens weer wanhopig probeert te verbranden door meer te sporten en te bewegen. Met anorexia nervosa heb je vooral na het eten heb last van bewegingsdrang. Je staat dagelijks op de weegschaal of meet je lichaamsmaten op. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf als dikker dan je in werkelijkheid bent. Ondanks opmerkingen van mensen uit je omgeving dat je te dun bent en niet meer moet afvallen, ben je niet tevreden. Mensen met anorexia vinden altijd dat ze dunner moeten zijn. Je idealiseert (te) dunne modellen. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Je lichaamsgewicht is inmiddels zo laag dat het niet meer gezond is. Doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je nauwelijks weerstand meer en krijg je allerlei fysieke klachten. Ook je mentale gezondheid heeft onder je eetstoornis te leiden.
Waar anorexia dus kan starten met een onschuldige gedachten om af te vallen, kan het bij sommigen leiden tot een obsessie. Een ziekte waar grote gevolgen aan verbonden zijn.
Kan ik anorexia overwinnen?
Ja, je kunt anorexia nervosa overwinnen. Zodra je weer op een gezond gewicht komt, zal je lichaam zich geleidelijk herstellen. Je haar wordt weer voller, de menstruatie komt na verloop van tijd vaak weer terug. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen. Alleen na een lange periode van hevig ondergewicht is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid bij vrouwen en impotentie bij mannen. Er kunnen chronische darmklachten ontstaan na een lange periode van laxeren. Bovendien is er kans op botontkalking en onherstelbare schade aan het tandglazuur. Een tijdige én professionele behandeling is dus van essentieel belang bij mensen met anorexia. Changes GGZ biedt behandeltrajecten via onze dagbehandeling of in onze anorexia kliniek.
Lees hieronder ervaringen van oud-cliënten.
Changes GGZ biedt hulp bij anorexia
Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. Wil je meer weten over deze professionele behandeling of wil je je aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van de ernst en aard van je eetstoornis. Samen bepalen we welke anorexia behandeling het beste bij jou past.

Aanmeldprocedure
Tijd voor een nieuwe koers
Heb je hulp nodig bij het overwinnen van anorexia? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.
Wij staan je graag te woord.