Anorexia behandeling

Hoe kan anorexia behandeld worden?

Behandeling anorexia

Een goede anorexia behandeling is belangrijk om de eetstoornis te kunnen doorbreken. Changes GGZ biedt verschillende trajecten aan waarmee we deze eetstoornis kunnen behandelen. Anorexia is de meest dodelijke psychiatrische ziekte en ontstaat meestal in de pubertijd of jong volwassen jaren. Het is daarom van belang te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is om de grip weer op je leven terug te krijgen en het risico op een terugval te verkleinen.

Het ziektebeeld is per persoon verschillende, waardoor een persoonlijk behandelplan afgestemd op je situatie nodig is om de anorexia goed te kunnen behandelen. Dit heeft onder andere te maken met de zwaarte en hoe lang je hier al mee kampt. Erkenning dat er een probleem is, kan lastig zijn, maar helpt je de hulp te zoeken die je verdient. Anorexia is een slopende en levensbedreigende stoornis die iedereen kan overkomen. Hulp zoeken bij een gespecialiseerde instelling is raadzaam. Zo is de kans op herstel het grootst.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Herstellen van anorexia

Als je anorexia hebt, ondervind je daar zowel geestelijke als lichamelijke gevolgen van. Een veelgehoorde vraag is of je wel volledig kan herstellen. Wij vinden het belangrijk om in jouw behandeling de onderliggende problematiek aan te pakken. Herstel draait niet alleen om op een gezond gewicht komen, maar juist ook om jouw interne herstel. Waardoor wordt de anorexia veroorzaakt? En hoe krijg je weer grip op je leven? Hoe ga je om met triggers en wat kun je doen om je herstel te bevorderen? In onze behandeling vind je de antwoorden op deze en meer vragen die bij zullen dragen aan je herstel.

Herstel van anorexia is een proces, maar met de juiste hulp absoluut mogelijk. Voor iedere individu loopt dit anders. In veel gevallen is het mogelijk om tijdens een professionele behandeling voor anorexia (al dan niet grotendeels) van de psychische en lichamelijke gevolgen te herstellen. Geestelijk herstellen van anorexia begint met begrijpen waar het vandaan komt en hoe je een terugval kan voorkomen. Een professionele behandeling bij anorexia is daarom noodzakelijk.Wanneer je stopt met braken en laxeren en op een normaal gewicht komt, zie je vaak dat de menstruatie bijvoorbeeld weer terugkomt. Blijvende onvruchtbaarheid kan voorkomen wanneer je een lange periode hevig ondergewicht hebt gehad. Dit kan ook botontkalking veroorzaken en je tandglazuur kan door braken zijn aangetast. Ook kun je last blijven houden van de maag en darmen. Het is belangrijk om tijdig de symptomen van anorexia te herkennen en erkennen en te starten met een behandeling. Anorexia kan namelijk ernstige gevolgen hebben, in sommige gevallen lijdt deze ziekte zelfs tot overlijden.

Behandeling bij anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia lijken veel op elkaar, maar vertonen wel degelijk verschillen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen, omdat de angst om aan te komen nog groter is. Daarentegen heeft iemand met boulimia ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten. Zowel bij anorexia als bij boulimia is professionele behandeling raadzaam.

De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Wat houdt een behandeling bij anorexia in?

Changes GGZ heeft een doeltreffende eetstoornis behandeling om anorexia te behandelen. Als uit het intakegesprek blijkt dat kliniekopname voor jou de beste anorexia behandeling is, dan bieden wij de mogelijkheid voor klinische opname in Halsteren. In deze anorexia kliniek bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling bij anorexia.

Onze behandeling bij anorexia biedt mogelijkheid tot meerdere vormen van therapie. Van reguliere en cognitieve therapie tot alternatieve en meer onorthodoxe methodes, waarmee lichaam, geest en psyche in balans gebracht kunnen worden. De behandeling richt zich op de onderliggende problematiek van de anorexia.

We bepalen samen welke soort behandeling het beste bij jouw situatie past.

Bij Changes GGZ vinden we het belangrijk dat jouw directe naasten ook worden betrokken bij de anorexia behandeling. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen, het heeft altijd impact op je omgeving. Onze behandelingen bestaan daarom ook uit systeemtherapie. Wat systeemtherapie is en wat het belang van systeemtherapie bij een anorexia behandeling is, hebben wij uitgebreid beschreven.

Welke anorexia behandelingen biedt Changes GGZ aan?

We hebben verschillende soorten anorexia behandelingen die we op verschillende locaties aanbieden. Daardoor kunnen we een behandelplan op maat maken en helemaal afstemmen op wat jouw situatie nodig heeft.

 • Individuele behandeling: 1x per week hulp op onze locatie Hoge Mosten in Breda voor een duur van 12 weken.
 • Ambulante deeltijdbehandeling: 3x per week groepstherapie en individuele begeleiding van een psycholoog en diëtist op onze locatie Hoge Mosten in Breda voor een duur van 12 weken.
 • Klinische opname: voltijd behandeling waarbij je voor een periode van acht (volwassenen) tot twaalf (jeugd) weken in onze eetstoornis kliniek in Halsteren wordt behandeld.

Vermoed je dat je anorexia nervosa hebt?

Toegeven dat je anorexia nervosa hebt en professionele behandeling zoekt kan ongemakkelijk voelen of zorgen voor een gevoel van schaamte. Dit is onnodig. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Hulp is altijd mogelijk. Schakel mensen in die je vertrouwt en praat erover. Wil je van anorexia af, maar weet je niet goed hoe of welke behandeling past? Wij helpen je graag. Samen maken we een plan, zodat jij stap voor stap je leven terugkrijgt. Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder of vraag één van onze medewerkers om hulp!

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij anorexia

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Anorexia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot anorexia.

Anorexia is een afkorting van anorexia nervosa, dat letterlijk vertaald ‘gebrek aan eetlust’ betekent.

Dat is eigenlijk een onjuiste term voor deze eetstoornis, want iemand met anorexia hoeft niet per se een gebrek aan eetlust te hebben. Anorexia wordt vaak geassocieerd met een intense angst om aan te komen en dik te worden. Je houdt je constant bezig met (niet) eten en beperkt je voedselinname, zelfs als je al heel slank bent. Anorexia wordt gekenmerkt door ongezonde methodes om af te vallen. Hierbij kun je denken aan overmatig bewegen, het nemen van dieetpillen of laxeermiddelen en vasten.

Het controleren van je voedselinname en jezelf uithongeren is vaak (bewust of onbewust) een manier om het gevoel te krijgen dat je meer controle hebt over je leven.

Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor waarom iemand anorexia ontwikkelt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:

 • Biologische factoren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eetstoornissen vaak in de familie zitten; genetische kwetsbaarheid kan ook het gevolg zijn van een specifiek persoonlijkheidstype of een algemene vatbaarheid voor psychiatrische stoornissen.
 • Ontwikkelingsfactoren. In veel gevallen treedt anorexia op in de tienerjaren; sommige wetenschappers denken dat de oorzaken gerelateerd zijn aan ontwikkelingsproblemen.
 • Gezinsgerelateerde factoren. Kinderen die opgroeien in een ontwricht gezin of een onveilige thuissituatie hebben (bijvoorbeeld vanwege misbruik door een gezinslid), lopen een groter risico om een eetstoornis zoals anorexia te ontwikkelen.
 • Socioculturele factoren. Adolescenten, en dan met name jonge vrouwen, hebben de neiging om actrices, zangeressen en modellen te idealiseren. Deze celebrities worden door de media neergezet als het toonbeeld van perfectie, waarbij ze middels speciale effecten vaak slanker en mooier worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zorgt ervoor dat adolescenten gaan streven naar een onrealistisch uiterlijk. Ook kwetsende opmerkingen van leeftijdsgenoten over het uiterlijk of gewicht kunnen een trigger zijn voor anorexia.

Anorexia nervosa gaat in de meeste gevallen gepaard met de volgende symptomen:

 • Een intense angst om aan te komen
 • Een verstoord zelfbeeld (je denkt dat je dik bent terwijl je dat in werkelijkheid niet bent)
 • Ondergewicht
 • Niet in staat zijn om op een gezond gewicht te blijven
 • Jezelf uithongeren
 • Overmatig bewegen
 • Dieetpillen of laxeermiddelen gebruiken
 • Je vinger in je keel steken om te braken
 • Obsessief calorieën tellen of voedsel wegen
 • Liegen over je eetgedrag

Anorexia heeft zeer ernstige gevolgen welke mogelijk tot een fatale afloop kunnen leiden. Als je jezelf herkent in de symptomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast om irrationele gedachten over je gewicht en zelfbeeld aan te pakken. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige streeft men ernaar om je op een verantwoorde manier weer op een gezond gewicht te krijgen.

Afhankelijk van onder andere hoeveel ondergewicht je hebt en de ernst van de door anorexia veroorzaakte lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen, kan een kliniekopname soms noodzakelijk zijn. Daar worden therapie en nutritionele revalidatie gecombineerd met gedragsmonitoring.

Dit soort programma’s blijken zeer effectief bij patiënten die bij ambulante behandelprogramma’s niet in staat zijn om aan te komen of snel een terugval krijgen.

Eetstoornissen discrimineren niet. Iedereen kan een eetstoornis zoals anorexia krijgen. Hoewel anorexia vaker voorkomt bij jonge meisjes, zijn er ook oudere vrouwen en mannen die de diagnose hebben gekregen. Naar schatting is ongeveer 10 procent van de mensen met anorexia nervosa man.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.

Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.

Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven