Herstellen van anorexia

Als je anorexia hebt, ondervind je daar zowel geestelijke als lichamelijke gevolgen van. Een veelgehoorde vraag is of je wel volledig kan herstellen. Wij vinden het belangrijk om in jouw behandeling de onderliggende problematiek aan te pakken. Herstel draait niet alleen om op een gezond gewicht komen, maar juist ook om jouw interne herstel. Waardoor wordt de anorexia veroorzaakt? En hoe krijg je weer grip op je leven? Hoe ga je om met triggers en wat kun je doen om je herstel te bevorderen? In onze behandeling vind je de antwoorden op deze en meer vragen die bij zullen dragen aan je herstel.

Herstel van anorexia is een proces, maar met de juiste hulp absoluut mogelijk. Voor iedere individu loopt dit anders. In veel gevallen is het mogelijk om tijdens een professionele behandeling voor anorexia (al dan niet grotendeels) van de psychische en lichamelijke gevolgen te herstellen. Geestelijk herstellen van anorexia begint met begrijpen waar het vandaan komt en hoe je een terugval kan voorkomen. Een professionele behandeling bij anorexia is daarom noodzakelijk.Wanneer je stopt met braken en laxeren en op een normaal gewicht komt, zie je vaak dat de menstruatie bijvoorbeeld weer terugkomt. Blijvende onvruchtbaarheid kan voorkomen wanneer je een lange periode hevig ondergewicht hebt gehad. Dit kan ook botontkalking veroorzaken en je tandglazuur kan door braken zijn aangetast. Ook kun je last blijven houden van de maag en darmen. Het is belangrijk om tijdig de symptomen van anorexia te herkennen en erkennen en te starten met een behandeling. Anorexia kan namelijk ernstige gevolgen hebben, in sommige gevallen lijdt deze ziekte zelfs tot overlijden.

Behandeling bij anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia lijken veel op elkaar, maar vertonen wel degelijk verschillen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen, omdat de angst om aan te komen nog groter is. Daarentegen heeft iemand met boulimia ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten. Zowel bij anorexia als bij boulimia is professionele behandeling raadzaam.

De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Wat houdt een behandeling bij anorexia in?

Changes GGZ heeft een doeltreffende eetstoornis behandeling om anorexia te behandelen. Als uit het intakegesprek blijkt dat kliniekopname voor jou de beste anorexia behandeling is, dan bieden wij de mogelijkheid voor klinische opname in Halsteren. In deze anorexia kliniek bieden wij een persoonlijke en professionele behandeling bij anorexia.

Onze behandeling bij anorexia biedt mogelijkheid tot meerdere vormen van therapie. Van reguliere en cognitieve therapie tot alternatieve en meer onorthodoxe methodes, waarmee lichaam, geest en psyche in balans gebracht kunnen worden. De behandeling richt zich op de onderliggende problematiek van de anorexia.

We bepalen samen welke soort behandeling het beste bij jouw situatie past.

Bij Changes GGZ vinden we het belangrijk dat jouw directe naasten ook worden betrokken bij de anorexia behandeling. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen, het heeft altijd impact op je omgeving. Onze behandelingen bestaan daarom ook uit systeemtherapie. Wat systeemtherapie is en wat het belang van systeemtherapie bij een anorexia behandeling is, hebben wij uitgebreid beschreven.

Welke anorexia behandelingen biedt Changes GGZ aan?

We hebben verschillende soorten anorexia behandelingen die we op verschillende locaties aanbieden. Daardoor kunnen we een behandelplan op maat maken en helemaal afstemmen op wat jouw situatie nodig heeft.

  • Individuele behandeling: 1x per week hulp op onze locatie Hoge Mosten in Breda voor een duur van 12 weken.
  • Ambulante deeltijdbehandeling: 3x per week groepstherapie en individuele begeleiding van een psycholoog en diëtist op onze locatie Hoge Mosten in Breda voor een duur van 12 weken.
  • Klinische opname: voltijd behandeling waarbij je voor een periode van acht (volwassenen) tot twaalf (jeugd) weken in onze eetstoornis kliniek in Halsteren wordt behandeld.

Vermoed je dat je anorexia nervosa hebt?

Toegeven dat je anorexia nervosa hebt en professionele behandeling zoekt kan ongemakkelijk voelen of zorgen voor een gevoel van schaamte. Dit is onnodig. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Hulp is altijd mogelijk. Schakel mensen in die je vertrouwt en praat erover. Wil je van anorexia af, maar weet je niet goed hoe of welke behandeling past? Wij helpen je graag. Samen maken we een plan, zodat jij stap voor stap je leven terugkrijgt. Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder of neem vrijblijvend telefonisch contact op!

Meld je nu aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.