Gevolgen anorexia
Anorexia is een eetstoornis die serieus moet worden genomen. Er kleven niet alleen risico’s aan die invloed hebben op je geest, lichaam en sociale leven; het kan uiteindelijk ook het einde van je leven tot gevolg hebben. Het is lastig om met anorexia overtuigd te worden dat er een probleem is. Het is niet voor niets de dodelijkste psychiatrische stoornis. Trek aan de bel wanneer kenmerken en symptomen overeenkomen.
Handige links bij een anorexia eetstoornis
Anorexia komt voor in verschillende soorten en maten, waardoor iedereen ook andere symptomen ervaart. Er zijn wel een aantal veel voorkomende symptomen van anorexia. Wat de precieze oorzaak is dat de een anorexia ontwikkeld en de ander niet is nog onbekend. Er is niet één oorzaak aan te wijzen. Wel zijn deskundige het er over eens dat biologische, psychische en omgevingsfactoren van invloed zijn.
Door een tekort aan voedingsstoffen heeft deze eetstoornis een psychische én lichamelijke impact op jouw leven. Je vaak lage lichaamsgewicht en verstoorde eetgedrag zorgen ervoor dat je uiterlijk verandert en je lichaam in de ‘overlevingsstand’ gaat om energie te besparen. Ook de gevolgen op je sociale leven zijn merkbaar. We hebben de psychische, lichamelijke en sociale gevolgen van anorexia voor je op een rij gezet.
Psychische gevolgen anorexia
Veel mensen met anorexia ervaren mentale klachten wanneer ze last hebben van een eetstoornis. Dit is ook het geval bij anorexia. Je ziet deze gevolgen misschien niet direct aan iemand, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Vaak ben je ook niet bewust van deze gevolgen. De psychische gevolgen komen bijna overeen met de kenmerken en zijn als volgt:
- Een minderwaardigheidsgevoel en onzekerheid
- Depressie of depressieve gedachten
- Eenzaamheid
- Angsten, bijvoorbeeld voor controle verlies
- Slechte concentratie
Lichamelijke gevolgen anorexia
Naast de mentale gevolgen die een eetstoornis met zich meebrengt, heeft deze eetstoornis ook lichamelijke gevolgen. De lichamelijke gevolgen van anorexia zijn afhankelijk van de mate van ondergewicht, de snelheid van gewichtsverlies, je geslacht en leeftijd. De lichamelijke gevolgen zijn:
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid
- Opgezette lichaamsdelen door vochtophopingen
- Uitdroging
- Beschadiging aan het tandglazuur, slokdarm, keel en klieren door het braken
- Meer lichaamsbeharing op het lichaam, terwijl het op het hoofd afneemt
- Maag- en darmproblemen, diarree, hevige buikpijn en verstoppingen
- Botontkalking
- Tekort aan kalium wat kan leiden tot hartritmestoornissen en de dood
- Uitblijven van menstruatie, onvruchtbaarheid
- Bloedarmoede
- Impotentie
- En uiteindelijk de dood
Gevolgen sociale leven door anorexia
Een eetstoornis is ingrijpend. Naast de lichamelijke en geestelijke klachten kan het ook invloed hebben op het sociale leven. Sociaal isolement komt regelmatig voor door het volgende:
- Je ontwijkt contact met anderen, omdat je je onzeker en angstig voelt. Ook ga je vrienden en familie uit de weg die zich zorgen maken. Je wil ze niet belasten.
- Je gaat eten met anderen uit de weg. Je wil de controle over je eten behouden en niet willen worden ‘gedwongen’ om mee te eten. Het kan zijn dat je hierdoor een dubbelleven gaat ontwikkelen, om zo de schijn op te houden bij familie en vrienden.
- Waar je eerst veel energie had, krijg je moeite met werken, sporten, uitgaan en dingen ondernemen. Hierdoor kom je steeds minder buiten en vergroot de je kans op sociaal isolement.
Daarnaast kun je anorexia in sommige gevallen ook herkennen aan de kledingkeuze. Veel mensen met anorexia dragen te grote kleren om het lichaam te verbergen of het lichaam wordt op een andere manier angstvallig verborgen.
Professionele hulp bij anorexia
Het niet-eten heeft uiteraard gevolgen voor je lichaam, maar ook grote impact op je geestelijke gezondheid en op je sociale leven. Dit maakt anorexia een ingewikkelde psychische aandoening waarvoor gespecialiseerde hulp nodig is. Het behandelen van anorexia is een traject dat per persoon verschillend is, maar het is van belang te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is om dit goed te behandelen en het risico op een eventuele terugval te verlagen.
Bij Changes GGZ bieden we de mogelijkheid om ambulante dagbehandeling of klinische behandelingen te volgen. Welke behandeling voor jou het meest effectief is, dat wordt samen met jou bepaald. Hoewel ambulante dagbehandelingen het minst jou dagelijkse leven verstoren, kan het zijn dat kliniekopname meer effect heeft in onze anorexia kliniek. Deze mogelijkheden worden met jou besproken tijdens het intakegesprek.
Vermoed je dat je anorexia nervosa hebt?
Wil je meer weten over de gevolgen of wil je weten hoe je dit kunt tegenhouden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de oorzaak, zodat een behandelplan echt bij jouw unieke, persoonlijke situatie past. Onze medewerkers zijn professionals en snappen waar je doorheen gaat. Samen zetten we stappen naar herstel.