Anorexia gevolgen

Wat zijn de gevolgen bij anorexia?

Gevolgen van anorexia

Anorexia is een eetstoornis die serieus moet worden genomen. Er kleven niet alleen risico’s aan die invloed hebben op je geest, lichaam en sociale leven; het kan uiteindelijk ook het einde van je leven tot gevolg hebben.

Het is lastig om met anorexia overtuigd te worden dat er een probleem is. Het is niet voor niets de dodelijkste psychiatrische stoornis. Trek aan de bel wanneer kenmerken en symptomen overeenkomen.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Anorexia komt voor in verschillende soorten en maten, waardoor iedereen ook andere symptomen ervaart. Er zijn wel een aantal veel voorkomende symptomen van anorexia. Wat de precieze oorzaak is dat de een anorexia ontwikkeld en de ander niet is nog onbekend. Er is niet één oorzaak aan te wijzen. Wel zijn deskundige het er over eens dat biologische, psychische en omgevingsfactoren van invloed zijn.

Door een tekort aan voedingsstoffen heeft deze eetstoornis een psychische én lichamelijke impact op jouw leven. Je vaak lage lichaamsgewicht en verstoorde eetgedrag zorgen ervoor dat je uiterlijk verandert en je lichaam in de ‘overlevingsstand’ gaat om energie te besparen. Ook de gevolgen op je sociale leven zijn merkbaar. We hebben de psychische, lichamelijke en sociale gevolgen van anorexia voor je op een rij gezet.

Psychische gevolgen anorexia

Veel mensen met anorexia ervaren mentale klachten wanneer ze last hebben van een eetstoornis. Dit is ook het geval bij anorexia. Je ziet deze gevolgen misschien niet direct aan iemand, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Vaak ben je ook niet bewust van deze gevolgen. De psychische gevolgen komen bijna overeen met de kenmerken en zijn als volgt:

 • Een minderwaardigheidsgevoel en onzekerheid
 • Depressie of depressieve gedachten
 • Eenzaamheid
 • Angsten, bijvoorbeeld voor controle verlies
 • Slechte concentratie

Lichamelijke gevolgen anorexia

Naast de mentale gevolgen die een eetstoornis met zich meebrengt, heeft deze eetstoornis ook lichamelijke gevolgen. De lichamelijke gevolgen van anorexia zijn afhankelijk van de mate van ondergewicht, de snelheid van gewichtsverlies, je geslacht en leeftijd.  De lichamelijke gevolgen zijn:

 • Lusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Opgezette lichaamsdelen door vochtophopingen
 • Uitdroging
 • Beschadiging aan het tandglazuur, slokdarm, keel en klieren door het braken
 • Meer lichaamsbeharing op het lichaam, terwijl het op het hoofd afneemt
 • Maag- en darmproblemen, diarree, hevige buikpijn en verstoppingen
 • Botontkalking
 • Tekort aan kalium wat kan leiden tot hartritmestoornissen en de dood
 • Uitblijven van menstruatie, onvruchtbaarheid
 • Bloedarmoede
 • Impotentie
 • En uiteindelijk de dood

Gevolgen sociale leven door anorexia

Een eetstoornis is ingrijpend. Naast de lichamelijke en geestelijke klachten kan het ook invloed hebben op het sociale leven. Sociaal isolement komt regelmatig voor door het volgende:

 • Je ontwijkt contact met anderen, omdat je je onzeker en angstig voelt. Ook ga je vrienden en familie uit de weg die zich zorgen maken. Je wil ze niet belasten.
 • Je gaat eten met anderen uit de weg. Je wil de controle over je eten behouden en niet willen worden ‘gedwongen’ om mee te eten. Het kan zijn dat je hierdoor een dubbelleven gaat ontwikkelen, om zo de schijn op te houden bij familie en vrienden.
 • Waar je eerst veel energie had, krijg je moeite met werken, sporten, uitgaan en dingen ondernemen. Hierdoor kom je steeds minder buiten en vergroot de je kans op sociaal isolement.

Daarnaast kun je anorexia in sommige gevallen ook herkennen aan de kledingkeuze. Veel mensen met anorexia dragen te grote kleren om het lichaam te verbergen of het lichaam wordt op een andere manier angstvallig verborgen.

Professionele hulp bij anorexia

Het niet-eten heeft uiteraard gevolgen voor je lichaam, maar ook grote impact op je geestelijke gezondheid en op je sociale leven. Dit maakt anorexia een ingewikkelde psychische aandoening waarvoor gespecialiseerde hulp nodig is. Het behandelen van anorexia is een traject dat per persoon verschillend is, maar het is van belang te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is om dit goed te behandelen en het risico op een eventuele terugval te verlagen.

Bij Changes GGZ bieden we de mogelijkheid om ambulante dagbehandeling of klinische behandelingen te volgen. Welke behandeling voor jou het meest effectief is, dat wordt samen met jou bepaald. Hoewel ambulante dagbehandelingen het minst jou dagelijkse leven verstoren, kan het zijn dat kliniekopname meer effect heeft in onze anorexia kliniek. Deze mogelijkheden worden met jou besproken tijdens het intakegesprek.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij anorexia

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Anorexia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot anorexia.

Anorexia is een afkorting van anorexia nervosa, dat letterlijk vertaald ‘gebrek aan eetlust’ betekent.

Dat is eigenlijk een onjuiste term voor deze eetstoornis, want iemand met anorexia hoeft niet per se een gebrek aan eetlust te hebben. Anorexia wordt vaak geassocieerd met een intense angst om aan te komen en dik te worden. Je houdt je constant bezig met (niet) eten en beperkt je voedselinname, zelfs als je al heel slank bent. Anorexia wordt gekenmerkt door ongezonde methodes om af te vallen. Hierbij kun je denken aan overmatig bewegen, het nemen van dieetpillen of laxeermiddelen en vasten.

Het controleren van je voedselinname en jezelf uithongeren is vaak (bewust of onbewust) een manier om het gevoel te krijgen dat je meer controle hebt over je leven.

Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor waarom iemand anorexia ontwikkelt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:

 • Biologische factoren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eetstoornissen vaak in de familie zitten; genetische kwetsbaarheid kan ook het gevolg zijn van een specifiek persoonlijkheidstype of een algemene vatbaarheid voor psychiatrische stoornissen.
 • Ontwikkelingsfactoren. In veel gevallen treedt anorexia op in de tienerjaren; sommige wetenschappers denken dat de oorzaken gerelateerd zijn aan ontwikkelingsproblemen.
 • Gezinsgerelateerde factoren. Kinderen die opgroeien in een ontwricht gezin of een onveilige thuissituatie hebben (bijvoorbeeld vanwege misbruik door een gezinslid), lopen een groter risico om een eetstoornis zoals anorexia te ontwikkelen.
 • Socioculturele factoren. Adolescenten, en dan met name jonge vrouwen, hebben de neiging om actrices, zangeressen en modellen te idealiseren. Deze celebrities worden door de media neergezet als het toonbeeld van perfectie, waarbij ze middels speciale effecten vaak slanker en mooier worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zorgt ervoor dat adolescenten gaan streven naar een onrealistisch uiterlijk. Ook kwetsende opmerkingen van leeftijdsgenoten over het uiterlijk of gewicht kunnen een trigger zijn voor anorexia.

Anorexia nervosa gaat in de meeste gevallen gepaard met de volgende symptomen:

 • Een intense angst om aan te komen
 • Een verstoord zelfbeeld (je denkt dat je dik bent terwijl je dat in werkelijkheid niet bent)
 • Ondergewicht
 • Niet in staat zijn om op een gezond gewicht te blijven
 • Jezelf uithongeren
 • Overmatig bewegen
 • Dieetpillen of laxeermiddelen gebruiken
 • Je vinger in je keel steken om te braken
 • Obsessief calorieën tellen of voedsel wegen
 • Liegen over je eetgedrag

Anorexia heeft zeer ernstige gevolgen welke mogelijk tot een fatale afloop kunnen leiden. Als je jezelf herkent in de symptomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast om irrationele gedachten over je gewicht en zelfbeeld aan te pakken. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige streeft men ernaar om je op een verantwoorde manier weer op een gezond gewicht te krijgen.

Afhankelijk van onder andere hoeveel ondergewicht je hebt en de ernst van de door anorexia veroorzaakte lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen, kan een kliniekopname soms noodzakelijk zijn. Daar worden therapie en nutritionele revalidatie gecombineerd met gedragsmonitoring.

Dit soort programma’s blijken zeer effectief bij patiënten die bij ambulante behandelprogramma’s niet in staat zijn om aan te komen of snel een terugval krijgen.

Eetstoornissen discrimineren niet. Iedereen kan een eetstoornis zoals anorexia krijgen. Hoewel anorexia vaker voorkomt bij jonge meisjes, zijn er ook oudere vrouwen en mannen die de diagnose hebben gekregen. Naar schatting is ongeveer 10 procent van de mensen met anorexia nervosa man.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.

Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.

Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven