Medicijnverslaving

Loopt het gebruik van medicatie uit de hand?

Medicijnverslaving

In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen een medicijnverslaving.

Het gaat hierbij vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers. Deze medicijnen hebben een verdovende werking en helpen je om te ontspannen en te kalmeren. Wanneer ze door je arts worden voorgeschreven en op een verantwoorde manier gebruikt worden, is er niet veel aan de hand. Het probleem is echter dat een medicijn verslavend kan zijn. En dat kan ernstige gevolgen hebben.

Changes GGZ Halsteren Behandelaar

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is een medicijnverslaving?

De verdovende werking kan ervoor zorgen dat een normaal medicijn een verslavend medicijn wordt, vooral als ze gedurende langere tijd gebruikt wordt. Al na enkele weken is er sprake van gewenning, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect. De medicijn verslaving kan geestelijk zijn, maar ook lichamelijk. Door de lichamelijke afhankelijkheid kun je, als je stopt of probeert te stoppen, allerlei afkickverschijnselen ervaren.

Hierbij kun je denken aan:

 • Trillen;
 • Transpireren;
 • Hoofdpijn;
 • Slapeloosheid;
 • Nerveuze gevoelens.

De kans dat je weer naar de medicijnen grijpt wordt daardoor groter. Als je aan een medicijn verslaafd raakt, dan heb je het gevoel dat je niet meer zonder dit medicijn kunt.

Kan ieder medicijn verslavend zijn?

Zoals gezegd gaat het bij een medicijn verslaving vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze worden ingezet bij onder andere slaapproblemen, rusteloosheid en angststoornissen. Vanwege het hoge risico op een medicijnverslaving mogen deze middelen maar een paar weken gebruikt worden. Maar in die paar weken kun je al een medicijnverslaving ontwikkelen.

De meest gebruikte kalmeringsmiddelen zijn Temesta, Xanax, Seresta en Valium. De bekendste slaapmiddelen zijn Rohypnol, Dormicum, Dalmadorm, Mogadon en Normison. Deze medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Ook een pijnstiller zoals Oxycodon (dat in de categorie opiaten valt) kan een verslavend medicijn zijn. Maar je kunt ook een medicijnverslaving ontwikkelen voor medicijnen die zonder recept te koop zijn. Meestal gaat het dan om pijnstillers zoals paracetamol.

Ben ik aan een medicijn verslaafd?

Als je ervan overtuigd bent dat je medicijnen nodig hebt om te kunnen functioneren, dan kun je ervan uitgaan dat je een medicijnverslaving hebt. De symptomen van een medicijn verslaving kunnen per persoon verschillen en zijn vanzelfsprekend ook afhankelijk van het soort medicijnen dat je gebruikt. Een medicijnverslaving uit zich vaak in obsessieve gedachten over je medicijnen, de hoeveelheid die je neemt en wanneer je ze gebruikt. Je verzint smoesjes om herhaalrecepten te krijgen of koopt je medicijnen op de zwarte markt. Je bedenkt excuses voor jezelf en je omgeving om je medicijngebruik te verantwoorden, of liegt om je verslaving voor anderen verborgen te houden. Je weet dat de nadelen van het gebruik groter zijn dan de voordelen, en toch lukt het je niet om (zelfstandig) te stoppen.

Rachelle, 36 jaar

Mijn omgeving zag mijn medicijnverslaving met lede ogen aan en maakte zich ernstig zorgen. Pas toen ik geen werk, vrienden en sociale contacten meer overhad, ben ik op zoek gegaan naar hulp. Ik kwam Changes GGZ online tegen en dit leek mijde instelling die het beste bij mij paste. Dit gevoel is vanaf het begin af aan bevestigd. Na een intense detox, kliniekopname en goede nazorg ben ik weer opgebloeid. Ik ga nu weer stilletjes aan de wijde wereld in, maar nu zonder escape en dealend met het leven zoals het is.

Een intensief traject

Het kan voor jouw afkicktraject van een medicijn verslaving nodig zijn dat je lichaam moet ontgiften. Dit noemen wij detox. Voordat je start met je traject in onze afkickkliniek zul je dus enkele weken je lichaam vrij moeten maken van alcohol of drugs. Onze deskundigen en artsen zullen je helpen in met dit proces en ervoor zorgen dat je na enkele weken ook daadwerkelijk vrij bent van deze stoffen en kunt beginnen aan jouw herstel van een medicijnverslaving in onze verslavingskliniek.

Hulp bij een medicijnverslaving

Een medicijnverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel.

Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je medicijnverslaving? Bel ons vrijblijvend op telefoonnummer: 088-242 6437. Je staat er niet alleen voor.

Veelgestelde vragen

Een medicijnverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot medicijnverslaving.

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen of je echt verslaafd bent aan medicijnen. Je komt vaak al een eind door jezelf in te lezen in de symptomen van een medicijnverslaving. Ben je afhankelijk geworden van je voorgeschreven medicijnen? Heb je steeds meer medicijnen nodig om het gewenste effect te bereiken? Lukt het je niet om zelfstandig te stoppen? Dan is de kans groot dat je een medicijnverslaving hebt. Afhankelijk van het type medicijnen en hoe vaak en hoeveel je gebruikt, kan dit ernstige gevolgen hebben. We raden je dan ook aan om contact met ons op te nemen. Dit is geheel vrijblijvend!

Dat hangt af van het type medicijn. Hieronder een grove schatting per klasse van geneesmiddel:

Opioïden
Urine: 3 – 4 dagen
Bloed: tot 12 uur
Haar: tot 90 dagen

Benzodiazepinen
Urine: 3 – 6 weken
Bloed: 2 – 3 dagen
Haar: tot 90 dagen

Amfetaminen
Urine: 1 – 3 dagen
Bloed: tot 12 uur
Haar: tot 90 dagen

Benzodiazepinen worden voorgeschreven bij onder andere angststoornissen en slaapproblemen. Het gaat hierbij om kalmeringsmiddelen, sedativa en slaapmiddelen.

Enkele voorbeelden van benzodiazepinen zijn:

 • Pentobarbital sodium (Nembutal®)
 • Diazepam (Valium®)
 • Alprazolam (Xanax®)
We onderscheiden drie klassen van geneesmiddelen die gepaard gaan met een hoog risico op verslaving: opioïden, benzodiazepinen en stimulantia. De symptomen en gevolgen van de medicijnverslaving kunnen per medicijn verschillen.
Als twee mensen tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid van hetzelfde medicijn nemen, zal het bij de een sneller uit zijn of haar systeem zijn dan bij de ander. Het ‘eliminatieproces’ is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals je leeftijd, gewicht, tolerantie, stofwisseling, en lever- en nierfunctie.

Stimulantia worden meestal voorgeschreven bij het behandelen van ADHD en ADD.

Enkele voorbeelden van stimulantia zijn:

 • Dextro-amfetamine (Dexedrine®)
 • Methylfenidaat (Ritalin® and Concerta®)
 • Amfetaminen (Adderall®)

Opioïden worden meestal voorgeschreven als pijnstiller. In tegenstelling tot niet-steroïde ontstekingsremmende middelen (NSAID’s), hebben opioïden geen ontstekingsremmend effect. Ze binden zich aan bepaalde receptoren in het centraal zenuwstelsel, wat de pijngewaarwording remt.

Enkele voorbeelden van opioïden zijn:

 • Fentanyl (Duragesic®)
 • Hydrocodon (Vicodin®)
 • Oxycodon (OxyContin®)
 • Oxymorfon (Opana®)
 • Dextropropoxyfeen (Darvon®)
 • Hydromorfon (Dilaudid®)
 • Meperidine/pethidine (Demerol®)
 • Difenoxylaat (Lomotil®)

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven