Heb ik een andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis?

Niet Anderszins Omschreven (NAO) eetstoornis is de oude benaming; men spreekt tegenwoordig officieel van een ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’. Ook de Engelse afkorting OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder) wordt wel gebruikt. Zoals hierboven al werd aangegeven is een NAO eetstoornis grotendeels vergelijkbaar met anorexia, boulimia of eetbuistoornis BED, maar wordt er niet aan voldoende kenmerken voldaan om daadwerkelijk een diagnose van een van deze eetstoornissen te kunnen stellen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld geobsedeerd bent door slank worden, maar desondanks een gezond gewicht behoudt. Of je herkent jezelf in de symptomen die bij boulimia horen, maar geeft niet minstens eenmaal per week over. De symptomen van eetstoornis NAO kunnen dus per individu sterk verschillen.

Net als bij anorexia, boulimia en BED is er bij een andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar. De ontwikkeling van deze eetstoornis kan beïnvloed worden door factoren zoals erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. Een ingrijpende gebeurtenis in je leven is meestal een trigger.

Er is een grijs gebied tussen diëten en eetbuien: een gewoon eetgedrag dat je kunt aanleren. Een eetstoornis is geen keuze, het is een onderdeel van je handelen. Ik heb geleerd hoe mijn eetstoornis ontstaan is en hoe ik er tegenin kan gaan. Een eetstoornis laat je denken dat (niet) eten je helpt wanneer je je niet goed voelt, maar dat is niet waar. Er spelen andere factoren. Er zijn emoties, situaties, ervaringen- soms van vroeger die maken dat je vast zit in een patroon. Bij Changes leer je dit bespreekbaar en inzichtelijk te maken. En dat maakt dat je inzicht krijgt in de dingen die je echt nodig hebt.

Sara

Is een eetstoornis NAO te behandelen?

Net zoals er mensen zijn die herstellen van anorexia, boulimia of BED, kun jij herstellen van de lichamelijke gevolgen van een andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis. Een gezond eetpatroon en gewicht geeft je lichaam de kans om zich weer te herstellen. Het is echter heel lastig om deze uitdaging in je eentje aan te gaan. We adviseren dan ook om tijdig aan te bel te trekken, zodat je professioneel begeleid kunt worden tijdens je herstel. Changes GGZ biedt een succesvolle eetstoornis behandeling waarin we de onderliggende problematiek van eetstoornis NAO aanpakken. Door het onderliggende issue in kaart te brengen wat jouw eetstoornis veroorzaakt, kan je een krachtige basis voor langdurig herstel leggen.

eetstoornis-nao-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van eetstoornis NAO is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Behandeling eetstoornis NAO bij Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. We bieden kliniekopname aan in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. Heb je het vermoeden dat je een andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis hebt en wil je graag meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of wil je je graag meteen aanmelden? Neem gerust contact met ons op. Dit is geheel vrijblijvend.

intakelocatie changes ggz breda ulvenhoutselaan
behandeling-changesggz

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van eetstoornis NAO? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.