Wat is oxycodon?

Is oxycodon verslavend? Het middel is twee keer sterker dan morfine en dus ook extreem verslavend. Oxycodon werkt erg goed bij het onderdrukken van pijn, maar tolerantie treedt al snel op. Het afbouwen van oxycodon is daarom heel moeilijk als de pijn is geweken. Deze vorm van drugsverslaving noemen we een medicijnverslaving. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen. De werking hiervan houdt ongeveer vier tot zes uur aan. 

Oxycodon verslaving

Vroeger werden dit soort sterke pijnstillers alleen voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten. Tegenwoordig geven artsen zulke medicijnen ook steeds vaker bij minder ernstige klachten, zoals botbreuken of na operaties. Door de toename in het aantal voorgeschreven recepten en de beschikbaarheid van oxycodon, is een toename van verslavingen en het aantal gevallen met een overdosis het gevolg. De gevolgen van een oxycodon verslaving zijn ook niet zonder gevaar. Oxycodon vertraagt de ademhaling en bloeddruk, maar bij een overdosis kan de ademhaling zo langzaam dat gevaarlijk wordt.

Oxycodon kan ook bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, hoofdpijn en jeuk. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen vaak voor. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.

Is oxycodon verslavend?

Oxycodon is een zeer verslavend medicijn, waarmee wordt bedoeld dat er een sterk fysieke afhankelijkheid kan ontstaan. De pijnstiller is een semi-synthetisch opiaat, wat bekend staat om de effectieve werking tegen hevige pijn. De werking van oxycodon is te vergelijken met die van stoffen als morfine en heroïne. Voor heroïneverslaafden is oxycodon een interessant alternatief omdat het middel (in het geval van misbruik) bijna dezelfde roes geeft als heroïne.

Ontwenningsverschijnselen bij een oxycodon verslaving

Als je gaat afkicken van je oxycodon verslaving treden er verschillende ontwenningsverschijnselen op. We hebben hieronder een overzicht van mogelijke afkickverschijnselen voor je op een rij gezet.

  • Pijnlijke spieren
  • Griepachtige verschijnselen
  • Sombere stemming
  • Slaapproblemen
  • Kippenvel of rillingen
  • Braken en diarree

Bij Changes GGZ geloven wij dat blijvend herstel van een oxycodon verslaving mogelijk is. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar blijvend herstel.

Hulp bij een oxycodon verslaving

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een oxycodon verslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of verblijft in onze verslavingskliniek in Weert. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.

behandeling-changesggz

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je oxycodonverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.