Traumabehandeling

Wat is een trauma en hoe kunnen de klachten zich uiten?

Trauma is een psychologische en emotionele reactie op een diep verontrustende of schokkende ervaring of gebeurtenis. Traumatische ervaringen kunnen onder meer fysieke of seksuele mishandeling, verwaarlozing, geweld, ongevallen, natuurrampen, medische procedures en oorlog omvatten. Trauma kan ook het gevolg zijn van aanhoudende stressoren, zoals leven in armoede, discriminatie ervaren of omgaan met chronische ziekten.

Voor wie is een traumabehandeling bedoeld?

Trauma kan een significante en langdurige impact hebben op het emotionele, psychologische en fysieke welzijn van een persoon. Het kan leiden tot een scala aan symptomen, waaronder angst, depressie, woede, prikkelbaarheid, dissociatie en hypervigilantie; de termen worden later toegelicht. Trauma kan ook lichamelijke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, maagklachten en chronische pijn. Daarnaast zien we vaak dat patiënten met trauma medische (onverklaarbare) diagnoses hebben, die na een effectieve traumabehandeling verminderen of zelfs verdwijnen.

Wat kun je verwachten?

Behandelkamer van locatie Hoge Mosten Breda

Effecten van trauma

De effecten van trauma kunnen variëren afhankelijk van de persoon, het type trauma dat is ervaren en andere factoren zoals leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. Sommige mensen kunnen posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen, wat een specifieke set symptomen is die kunnen optreden na het ervaren of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis. Sommige mensen kunnen ook last ervaren van een of meerdere traumatische gebeurtenissen in het verleden, zonder volledig aan de kenmerken van PTSS te voldoen. Dit betekent echter niet dat deze last minder ingrijpend is.

De invloed van trauma

Trauma kan een aanzienlijke impact hebben op verschillende aspecten van het leven, waaronder het lichaam, de geest, het gedrag, emoties en jouw relaties. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe trauma deze aspecten kan beïnvloeden.

  • Lichaam: Trauma kan leiden tot fysieke symptomen zoals pijn, spanning, vermoeidheid, slaapproblemen, en hypervigilantie (een verhoogde alertheid). Trauma kan ook leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels en het immuunsysteem. Het lichaam is verantwoordelijk voor een groot deel van onze reacties op trauma. Door contact te maken met je lichaam kun je vaardigheden ontwikkelen om te helpen bij de somatische ervaring en de gevolgen van trauma.
  • Geest: Trauma kan leiden tot symptomen zoals angst, depressie, verwardheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen en dissociatie. Trauma kan ook leiden tot het ontwikkelen van psychische stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en complexe PTSS. Traumatherapie heeft als doel om negatieve cognities en gedachten van onveiligheid aan te pakken. Er wordt ook gefocust op het ontwikkelen van coping-mechanismen om te leren omgaan met intrusieve gedachten.
  • Gedrag: Trauma kan leiden tot veranderingen in gedrag, zoals vermijding van herinneringen aan het trauma, hyperactiviteit, agressie, impulsiviteit, verslavingen, en zelfbeschadiging. Mensen met trauma ontwikkelen vaak niet- helpende coping-mechanismen en destructief gedrag om hen te helpen de effecten van trauma te beheersen. Een voorbeeld daarvan is verslaving of vermijding. Traumatherapie helpt bij het ontwikkelen van effectiever gedrag.
  • Emoties: Trauma kan leiden tot intense emoties zoals woede, angst, machteloosheid, verdriet, schuldgevoelens, en schaamte. Trauma kan ook leiden tot gevoelens van vervreemding, isolatie en emotionele afstomping. Trauma heeft invloed op het lijf, ons gedrag, de geest, onze emoties maar ook op onze relaties (ofwel het systeem). Trauma kan leiden tot gevoelens van onveiligheid en emotionele deregulatie. Traumatherapie helpt bij het ontwikkelen van coping-mechanismen om emoties te reguleren.
  • Systeem: Individuen bestaan niet in isolatie. In plaats daarvan bestaan ze in een reeks onderling verbonden relaties (ook wel systeem genoemd). Door traumatische ervaringen kan het moeilijk zijn om gezonde relaties met de mensen om je heen te onderhouden en te behouden. Systeembegeleiding helpt bij het versterken van de ondersteunende netwerken om je heen.

Blijvend herstel is mogelijk

Jij kan blijvend herstellen van een verslaving of eetstoornis, daar geloven wij sterk in. Jij bepaalt of je deze stap nu zet, maar bent niet alleen. Vraag juist nu om deskundige hulp. Onze behandelaren staan voor je klaar om je te helpen in dit proces.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Ik zet cocaïne niet meer in om mijn gevoelens te onderdrukken, ik vraag hulp als het moeilijk is, ik hoef geen duizenden stappen meer per dag te zetten, en bovenal, drugsgebruik beheerst niet meer mijn hele dag. Voor het eerst ben ik gaan geloven dat herstel echt mogelijk is”

Veelgestelde vragen

Op dit moment bieden wij een specifieke traumabehandeling aan op onze behandellocatie in Breda.

Er staat in Breda een deskundig behandelteam voor je klaar. Je start met onze regiebehandelaar. Met deze deskundige stel je het behandelplan op. Ook spreek je degene halverwege en aan het einde van je traject. Voor de individuele therapie wordt wekelijks een gesprek met een psycholoog ingepland.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving of eetstoornis. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacy statement van Changes GGZ.

Scroll naar boven