stoppen-met-drugs

Traumabehandeling

Wat is een trauma en hoe kunnen de klachten zich uiten?

Trauma is een psychologische en emotionele reactie op een diep verontrustende of schokkende ervaring of gebeurtenis. Traumatische ervaringen kunnen onder meer fysieke of seksuele mishandeling, verwaarlozing, geweld, ongevallen, natuurrampen, medische procedures en oorlog omvatten. Trauma kan ook het gevolg zijn van aanhoudende stressoren, zoals leven in armoede, discriminatie ervaren of omgaan met chronische ziekten.

stoppen-met-drugs

Trauma

behandeling

Trauma kan een significante en langdurige impact hebben op het emotionele, psychologische en fysieke welzijn van een persoon. Het kan leiden tot een scala aan symptomen, waaronder angst, depressie, woede, prikkelbaarheid, dissociatie en hypervigilantie; de termen worden later toegelicht. Trauma kan ook lichamelijke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, maagklachten en chronische pijn. Daarnaast zien we vaak dat patiënten met trauma medische (onverklaarbare) diagnoses hebben, die na een effectieve traumabehandeling verminderen of zelfs verdwijnen.

Effecten van trauma

De effecten van trauma kunnen variëren afhankelijk van de persoon, het type trauma dat is ervaren en andere factoren zoals leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. Sommige mensen kunnen posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen, wat een specifieke set symptomen is die kunnen optreden na het ervaren of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis. Sommige mensen kunnen ook last ervaren van een of meerdere traumatische gebeurtenissen in het verleden, zonder volledig aan de kenmerken van PTSS te voldoen. Dit betekent echter niet dat deze last minder ingrijpend is.

De invloed van trauma

Trauma kan een aanzienlijke impact hebben op verschillende aspecten van het leven, waaronder het lichaam, de geest, het gedrag, emoties en jouw relaties. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe trauma deze aspecten kan beïnvloeden.

  • Lichaam: Trauma kan leiden tot fysieke symptomen zoals pijn, spanning, vermoeidheid, slaapproblemen, en hypervigilantie (een verhoogde alertheid). Trauma kan ook leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels en het immuunsysteem. Het lichaam is verantwoordelijk voor een groot deel van onze reacties op trauma. Door contact te maken met je lichaam kun je vaardigheden ontwikkelen om te helpen bij de somatische ervaring en de gevolgen van trauma.
  • Geest: Trauma kan leiden tot symptomen zoals angst, depressie, verwardheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen en dissociatie. Trauma kan ook leiden tot het ontwikkelen van psychische stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en complexe PTSS. Traumatherapie heeft als doel om negatieve cognities en gedachten van onveiligheid aan te pakken. Er wordt ook gefocust op het ontwikkelen van coping-mechanismen om te leren omgaan met intrusieve gedachten.
  • Gedrag: Trauma kan leiden tot veranderingen in gedrag, zoals vermijding van herinneringen aan het trauma, hyperactiviteit, agressie, impulsiviteit, verslavingen, en zelfbeschadiging. Mensen met trauma ontwikkelen vaak niet- helpende coping-mechanismen en destructief gedrag om hen te helpen de effecten van trauma te beheersen. Een voorbeeld daarvan is verslaving of vermijding. Traumatherapie helpt bij het ontwikkelen van effectiever gedrag.
  • Emoties: Trauma kan leiden tot intense emoties zoals woede, angst, machteloosheid, verdriet, schuldgevoelens, en schaamte. Trauma kan ook leiden tot gevoelens van vervreemding, isolatie en emotionele afstomping. Trauma heeft invloed op het lijf, ons gedrag, de geest, onze emoties maar ook op onze relaties (ofwel het systeem). Trauma kan leiden tot gevoelens van onveiligheid en emotionele deregulatie. Traumatherapie helpt bij het ontwikkelen van coping-mechanismen om emoties te reguleren.
  • Systeem: Individuen bestaan niet in isolatie. In plaats daarvan bestaan ze in een reeks onderling verbonden relaties (ook wel systeem genoemd). Door traumatische ervaringen kan het moeilijk zijn om gezonde relaties met de mensen om je heen te onderhouden en te behouden. Systeembegeleiding helpt bij het versterken van de ondersteunende netwerken om je heen.
%
Tevredenheid Tevredenheid clienten
Gemiddeld cijfer Beoordeling van clienten
Clienten per jaar Krijgen hulp van ons
%
Tevredenheid Tevredenheid clienten
Gemiddeld cijfer Beoordeling van clienten
Clienten per jaar Krijgen hulp van ons

Aanmelden voor een traumabehandeling? Laat hieronder je gegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo spoedig mogelijk contact met je op om je aanmelding door te spreken. We plannen vervolgens je intake binnen 2 weken in. Direct iemand aan de lijn krijgen? Bel naar tel: 088 242 6437!

  • Hidden