Cocaïneverslaving

Kies voor hulp bij een cocaïneverslaving

Cocaïneverslaving

Cocaïne (of coke), is een illegale harddrug. Dat wil zeggen dat er grote gezondheidsrisico’s aan kleven en dat bezit, productie en handel strafbaar is. Cocaïne werkt stimulerend, waardoor mensen zich energieker en opgewekter voelen en het zelfvertrouwen stijgt.

Cocaïne wordt veelal gebruikt door mensen die lange uren draaien, tegelijkertijd moeten presteren en onder hoge druk staan of veel feesten. Cocaïne is een sterk verslavend middel door zijn oppeppende werking en daardoor komt een cocaïneverslaving relatief veel voor. In Nederland wordt de drug vooral gesnoven, maar het is ook mogelijk om het in de vorm van crack of basecoke te roken. Denk je dat jij, of iemand in je omgeving, cocaïne verslaafd is? Hier kun je op letten: Er zijn signalen van geestelijke – en lichamelijke afhankelijkheid, tolerantie en ontwenningsverschijnselen. Om het afkicken van coke mogelijk te maken, is verslavingshulp vaak nodig.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is een cocaïneverslaving?

Een cocaïneverslaving wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals genen, sociale -of psychologische elementen. Denk aan druk op werk, gemakkelijke toegang of sociale druk. In eerste instantie hebben mensen niet door dat het zeer verslavend is. Het werkt binnen drie minuten en de effecten van cocaïne zijn ongeveer een half uur merkbaar. Cocaïne laat je bloedspiegel stijgen en je voelt je na gebruik relatief snel euforisch. Dit maakt ook dat mensen er niet van af kunnen blijven en verslaafd raken.

Meestal beginnen mensen met een lijntje, maar gewenning zorgt ervoor dat mensen steeds vaker en meer gaan gebruiken. Zo kan een ervaren gebruiker gemakkelijk zeven lijntjes op een avond snuiven. De tolerantie zal omhoog gaan. Een verslaafde merkt dat ‘ie steeds meer nodig heeft om hetzelfde gewenste effect te bereiken. Dit is een van de tekenen van een verslaving. Denk je dat jij, of iemand in jouw omgeving, moet afkicken van coke? Dan helpen we graag.

Wanneer ben je verslaafd aan cocaïne?

Het is en blijft lastig om specifieke cijfers en hoeveelheden te koppelen aan een cocaïneverslaving. Zodra de drug een essentieel onderdeel van het dagelijks leven is geworden en de gebruiker niet meer zonder kan, kun je spreken van een verslaving. Hier een overzicht van mogelijke indicatoren:

 • De tolerantie neemt toe. De in te nemen hoeveelheid wordt steeds groter
 • De coke is een onderdeel van het dagelijkse leven geworden
 • De gebruiker krijgt of heeft allerlei (kleine) lichamelijke klachten
 • Er is sprake van een ontkenningsfase
 • De aandacht voor familie, vrienden, werk of studie verslapt
 • Er is een gevoel van moedeloosheid ontstaan
 • Om dit gevoel te onderdrukken is de drug een uitkomst

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een cocaïneverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Alice, 30 jaar

Knokken kan iedereen. Knok nu de juiste kant op. Knok voor jezelf en niet langer tegen jezelf. Maak die omslag en change! Wie had dat ooit verwacht? 30 jaar heb ik me klote gevoeld en dacht ik dat ik niets kon, totdat alles bij Changes GGZ op een rijtje werd gezet en ik me begon te beseffen dat ik al die jaren alleen maar heb geknokt om te overleven. Ze leren je hier vechten. Niet om te overleven, maar om te leven! De basis is gelegd en nu wordt het tijd om uit te vliegen en mijn nieuwe leven te starten.

Hulp bij een cocaïneverslaving

Vermoed je dat je cocaïne verslaafd bent? En zoek je hulp voor jezelf of juist voor iemand anders? Bij Changes GGZ bieden we je een behandeling op maat aan en stemmen we het behandelplan op jouw situatie af. Neem gerust contact met ons op. We vertellen je dan meer over een opname in onze verslavingskliniek in Weert of afkickkliniek in Zuid-Afrika, de (ambulante) behandeling in Breda, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding.

Bekijk ook onze pagina met ervaringen, als je benieuwd bent naar de verhalen van cliënten over het behandeltraject bij Changes GGZ.

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw cocaïneverslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een cocaïneverslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de cocaïneverslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder versl

Veelgestelde vragen

Een cocaïneverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot cocaïneverslaving.

Cocaïne is een harddrug die wordt vervaardigd uit de bladeren van de coca plant, die in Zuid-Amerika groeit. Het werd in het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd als een plaatselijk verdovingsmiddel voor chirurgisch gebruik. Toen eenmaal bleek hoe schadelijk en verslavend cocaïne was, werd het verboden. Het is dus alleen illegaal verkrijgbaar.

De duur van de behandeling kan voor iedere cliënt anders zijn en is afhankelijk van het gekozen traject. De ambulante dagbehandeling heeft een duur 12 weken. De nabehandeling bestaat uit wekelijkse groepssessies die een dagdeel omvatten voor de duur van 12 weken. Een klinische behandeling (waarbij je in de kliniek wordt opgenomen) duurt gemiddeld tussen de 6 en 9 weken en kan plaatsvinden in onze kliniek in Weert of Zuid-Afrika.

In sommige gevallen kunnen we na een intake besluiten om toch af te zien van een behandeling. Dit doen we in het geval van zogeheten contra-indicaties. We spreken van contra-indicaties als:

 • Je jonger bent dan 18 jaar;
 • Je cocaïneprobleem wordt overschaduwd door psychiatrische problematiek, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
 • Je een verstandelijke beperking hebt;
 • Je dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag vertoont;
 • Je zelf niet gemotiveerd bent om van je coke verslaving af te komen.

Veelvuldig en/of langdurig gebruik van cocaïne resulteert in veranderingen in je hersenen, die ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van de drug. Als je stopt met gebruiken, kun je zowel lichamelijke als psychische ontwenningsverschijnselen ervaren.

Hierbij kun je denken aan:

 • Vermoeidheid;
 • Meer eetlust;
 • Hoofdpijn;
 • Stemmingswisselingen;
 • Concentratieproblemen;
 • Een sterk verlangen naar drugs;
 • Insomnia en nachtmerries;
 • Depressie.
Cocaïne is zeer verslavend. Dat betekent dat als je cocaïne gebruikt, er een hoog risico is dat je er afhankelijk van wordt. In dat geval voel je de drang om het te blijven gebruiken, omdat je denkt dat je anders niet meer (goed) kunt functioneren.

Cocaïne wordt meestal verkocht als een wit poeder en staat ook wel bekend als coke, snow, dust, Charlie of blow. Cocaïne kan op meerdere manieren gebruikt worden, namelijk door:

 • Het poeder op te snuiven;
 • Het poeder op het tandvlees te smeren;
 • Het te roken (‘freebase’ of ‘crack’);
 • Het oraal in te nemen;
 • Het poeder op te lossen en het in een ader te injecteren;
 • Cocaïne wordt ook wel gemengd met andere drugs, zoals heroïne, waarna het wordt geïnjecteerd. Deze methode wordt speedballing genoemd.

Een behandeling door Changes GGZ valt onder de zogeheten tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit valt binnen het basispakket van je zorgverzekering. Als je je eigen risico nog niet (volledig) gebruikt hebt, kan het zijn dat je hier wel een eigen bijdrage voor moet betalen. Je zorgverzekeraar kan je hier altijd vooraf over informeren.

Let op: Wanneer we kiezen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, komen de kosten van de vlucht voor jouw rekening.

Heb je een geldige zorgverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan vooral contact met ons op. We plannen dan een intakegesprek met je in. Tijdens dat gesprek evalueren we of je bij ons inderdaad op de juiste plek bent.
Er is geen enkele legale manier om aan cocaïne te komen. Als je regelmatig cocaïne gebruikt, moet je dus meestal wel enige moeite doen om eraan te komen. Lieg je wel eens over je cocaïnegebruik? Probeer je het voor anderen te verbergen? Heb je weleens situaties of personen gemanipuleerd om aan de drug te komen? Dan is de kans dat je verslaafd bent aan cocaïne zeer groot. Het herkennen van de signalen van een cocaïneverslaving is de eerste stap om hulp te zoeken – voor jezelf of voor een ander.

Ja, het is zeker mogelijk om een overdosis cocaïne te nemen. Dit kan voorkomen wanneer je te veel cocaïne hebt genomen. Het gebruik van cocaïne in combinatie met andere drugs of alcohol verhoogt het risico op een overdosis.

Een overdosis kan fataal zijn. Zelfs het eerste gebruik kan al dodelijke gevolgen hebben. Wanneer het vermoeden bestaat dat jij of iemand anders een overdosis heeft genomen, is het van levensbelang om meteen hulp te zoeken.

Enkele symptomen die zich kunnen voordoen bij een cocaïne overdosis zijn:

 • Trillen;
 • Zweten;
 • Verwarring;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Extreme agitatie;
 • Hallucinaties;
 • Epileptische aanval.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven