Boulimia

Professionele begeleiding om boulimia te overwinnen

Boulimia

Een eetstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Net als andere eetstoornissen wordt boulimia nervosa gekenmerkt door obsessieve gedachten over eten en afvallen. Maar wat is boulimia?

Waar anorexia vooral gekenmerkt wordt door het zoveel mogelijk beperken van eten, is er bij boulimia juist sprake van ongecontroleerde eetbuien, welke je vervolgens op een ongezonde manier probeert te compenseren. En dit kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is boulimia nervosa?

De letterlijke vertaling van boulimia nervosa is ‘grote eetlust door nerveuze oorzaken’.

Die benaming is niet helemaal correct, want je hoeft met boulimia niet per se een grote eetlust te hebben. Als je boulimia nervosa hebt, dan word je gedreven door een allesoverheersende angst om aan te komen. Zoals gezegd heb je bij deze eetstoornis last van obsessieve gedachten over eten. Daarbij heb je structureel last van ongecontroleerde eetbuien. Als een eetbui eenmaal voorbij is, voel je je schuldig. Je probeert de eetbui dan te compenseren, bijvoorbeeld door over te geven, laxeermiddelen te gebruiken, te vasten of overmatig te sporten in een poging die calorieën weer te verbranden.

Er is bij boulimia geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar voor waarom deze eetstoornis zich ontwikkelt. Net als bij anorexia, binge eating disorder en andere eetstoornissen zijn er verschillende factoren van invloed. Denk aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media.

Wat is boulimia wel? We zien dat boulimia vaak tot uiting komt nadat iemand een ingrijpende gebeurtenis (zoals een trauma) heeft meegemaakt.

Anorexia versus boulimia

Anorexia en boulimia lijken qua kenmerken erg veel op elkaar, maar deze veelvoorkomende eetstoornissen zijn wel degelijk anders. Bij anorexia probeer je zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Je hebt wel honger, maar de angst om zwaarder te worden overheerst. Bij boulimia is het zoals gezegd net anders. Je hebt ook de angst om zwaarder te worden, maar je hebt ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien. Hoewel de eerstoornissen wel degelijk overeenkomsten bevatten, zijn er ook grote verschillen. Verschillen die voor een behandeling ook een andere aanpak nodig hebben.

De onzichtbare eetstoornis

Omdat boulimia nervosa zich bij elk individu op een andere manier uit, kan het voor je omgeving vaak lastig te herkennen zijn. Mensen zien je misschien wel gewoon eten, maar het ‘compenseren’ doe je privé. Zo kun je misschien wel gezellig met je familie uit eten gaan, en lijkt er vanuit hun oogpunt niets met je aan de hand te zijn. Wat is boulimia? Zodra je alleen bent, probeer je wanhopig dat eten te compenseren. Het kan echter ook zijn dat je juist eetbuien hebt als je alleen bent, bijvoorbeeld omdat je je schaamt voor wat je dan allemaal naar binnen werkt. Die schaamte gaat gepaard met een drang om je gedachten, gevoelens en gedrag voor je omgeving te verbergen. Dit leidt er vaak toe dat je jezelf gaat afzonderen. Je komt vast te zitten in een vicieuze cirkel van ongecontroleerde eetbuien, schuldgevoelens en compenseren. Op den duur kun je compleet geïsoleerd raken. Vanwege die onzichtbare symptomen wordt boulimia vaak niet in een vroeg stadium herkend. En zonder tijdige eetstoornis behandeling en ondersteuning kunnen er zeer ernstige, mogelijk permanente complicaties optreden.

Heb ik boulimia?

Als je boulimia hebt, dan ben je constant bezig met je gewicht en je lichaamsvorm. Je veroordeelt jezelf vanwege de door jezelf geconstateerde tekortkomingen. Je leeft in continue angst om aan te komen. Je hebt herhaaldelijk last van eetbuien, waarbij je in één keer abnormale hoeveelheden eten naar binnen werkt. Tijdens die eetbuien heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt – je kunt niet controleren wat je eet, je kunt niet stoppen met eten. Wat is boulimia? Na afloop van een eetbui volgt het onvermijdelijke schuldgevoel. Om te voorkomen dat je aankomt, dwing je jezelf om te braken of maak je gebruik van laxeermiddelen, diuretica, darmspoelingen of dieetpillen. Ook overmatig sporten kan een compensatiemethode zijn. Tussen de eetbuien door probeer je vaak te vasten, je inname van calorieën te beperken of bepaalde soorten voedsel te vermijden.

Kan ik boulimia overwinnen?

Ja, met de juiste hulp bij boulimia kan je boulimia zeker overwinnen.

Omdat boulimia niet alleen gerelateerd is aan je eetgedrag maar ook aan je zelfbeeld, kan het wel lastig zijn om te overwinnen. Maar de juiste behandeling kan je helpen om zelfverzekerder te worden en je beter over jezelf te voelen. Vanaf dat punt kun je een gezonder eetpatroon gaan ontwikkelen, waardoor je lichaam de kans krijgt om te herstellen. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen dan weer. Na een lange periode van compulsief overgeven en/of laxeren kunnen er wel chronische darmklachten ontstaan. Ook heb je, als je te lang met je probleem blijft doorlopen, kans op botontkalking en onherstelbare schade aan je tandglazuur. Dit maakt het extra belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij boulimia, want de gevolgen kunnen ernstig zijn.

“Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was”

“Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij een anorexia

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Boulimia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot boulimia.

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je last hebt van steeds terugkerende eetbuien. Deze eetbuien worden vrijwel altijd opgevolgd door paniek en/of schuldgevoelens, waardoor je toevlucht zoekt tot extreme handelingen (compensatiegedrag) om de grote hoeveelheden voedsel die je tijdens die eetbuien hebt geconsumeerd te compenseren en gewichtstoename te verhinderen. Veelvoorkomende voorbeelden van zulk compensatiegedrag zijn opzettelijk braken of ongepast gebruik van laxeermiddelen. Ook periodes van vasten, overmatig sporten en zelfs het gebruik van klysma’s worden soms als compensatiemethodes gebruikt.
Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • Herhaaldelijke eetbuien
  • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
  • Een laag zelfbeeld
  • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.

Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.

Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven