Wat is boulimia nervosa?

De letterlijke vertaling van boulimia nervosa is ‘grote eetlust door nerveuze oorzaken’. Die benaming is niet helemaal correct, want je hoeft met boulimia niet per se een grote eetlust te hebben. Als je boulimia nervosa hebt, dan word je gedreven door een allesoverheersende angst om aan te komen. Zoals gezegd heb je bij deze eetstoornis last van obsessieve gedachten over eten. Daarbij heb je structureel last van ongecontroleerde eetbuien. Als een eetbui eenmaal voorbij is, voel je je schuldig. Je probeert de eetbui dan te compenseren, bijvoorbeeld door over te geven, laxeermiddelen te gebruiken, te vasten of overmatig te sporten in een poging die calorieën weer te verbranden. Er is bij boulimia geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar voor waarom deze eetstoornis zich ontwikkelt. Net als bij anorexia, binge eating disorder en andere eetstoornissen zijn er verschillende factoren van invloed. Denk aan erfelijkheid, opvoeding, levensloop, cultuur en (social) media. Wat is boulimia wel? We zien dat boulimia vaak tot uiting komt nadat iemand een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.

Anorexia versus boulimia

Anorexia en boulimia lijken qua kenmerken erg veel op elkaar, maar deze veelvoorkomende eetstoornissen zijn wel degelijk anders. Bij anorexia probeer je zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Je hebt wel honger, maar de angst om zwaarder te worden overheerst. Bij boulimia is het zoals gezegd net anders. Je hebt ook de angst om zwaarder te worden, maar je hebt ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien. Hoewel de eerstoornissen wel degelijk overeenkomsten bevatten, zijn er ook grote verschillen. Verschillen die voor een behandeling ook een andere aanpak nodig hebben.

De onzichtbare eetstoornis

Omdat boulimia nervosa zich bij elk individu op een andere manier uit, kan het voor je omgeving vaak lastig te herkennen zijn. Mensen zien je misschien wel gewoon eten, maar het ‘compenseren’ doe je privé. Zo kun je misschien wel gezellig met je familie uit eten gaan, en lijkt er vanuit hun oogpunt niets met je aan de hand te zijn. Wat is boulimia? Zodra je alleen bent, probeer je wanhopig dat eten te compenseren. Het kan echter ook zijn dat je juist eetbuien hebt als je alleen bent, bijvoorbeeld omdat je je schaamt voor wat je dan allemaal naar binnen werkt. Die schaamte gaat gepaard met een drang om je gedachten, gevoelens en gedrag voor je omgeving te verbergen. Dit leidt er vaak toe dat je jezelf gaat afzonderen. Je komt vast te zitten in een vicieuze cirkel van ongecontroleerde eetbuien, schuldgevoelens en compenseren. Op den duur kun je compleet geïsoleerd raken. Vanwege die onzichtbare symptomen wordt boulimia vaak niet in een vroeg stadium herkend. En zonder tijdige eetstoornis behandeling en ondersteuning kunnen er zeer ernstige, mogelijk permanente complicaties optreden.

De behandeling bij Changes GGZ heeft mij eindelijk meer acceptatie over eten en gewicht gebracht. Ik had nooit gedacht dat ik zover zou kunnen komen met eten wat voor mij in het verleden de duivel was. Ik bestreed het met gedrag, middelen en overmatig trainen. De manier waarop men bij Changes GGZ mij heeft behandeld en gesteund tijdens het klinische proces en in de nazorg is werkelijk ongekend en mag toch wel een benchmark genoemd worden.

Charlotte

Heb ik boulimia?

Als je boulimia hebt, dan ben je constant bezig met je gewicht en je lichaamsvorm. Je veroordeelt jezelf vanwege de door jezelf geconstateerde tekortkomingen. Je leeft in continue angst om aan te komen. Je hebt herhaaldelijk last van eetbuien, waarbij je in één keer abnormale hoeveelheden eten naar binnen werkt. Tijdens die eetbuien heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt – je kunt niet controleren wat je eet, je kunt niet stoppen met eten. Wat is boulimia? Na afloop van een eetbui volgt het onvermijdelijke schuldgevoel. Om te voorkomen dat je aankomt, dwing je jezelf om te braken of maak je gebruik van laxeermiddelen, diuretica, darmspoelingen of dieetpillen. Ook overmatig sporten kan een compensatiemethode zijn. Tussen de eetbuien door probeer je vaak te vasten, je inname van calorieën te beperken of bepaalde soorten voedsel te vermijden.

Kan ik boulimia overwinnen?

Met de juiste hulp bij boulimia kan je boulimia zeker overwinnen. Omdat boulimia niet alleen gerelateerd is aan je eetgedrag maar ook aan je zelfbeeld, kan het wel lastig zijn om te overwinnen. Maar de juiste behandeling kan je helpen om zelfverzekerder te worden en je beter over jezelf te voelen. Vanaf dat punt kun je een gezonder eetpatroon gaan ontwikkelen, waardoor je lichaam de kans krijgt om te herstellen. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen dan weer. Na een lange periode van compulsief overgeven en/of laxeren kunnen er wel chronische darmklachten ontstaan. Ook heb je, als je te lang met je probleem blijft doorlopen, kans op botontkalking en onherstelbare schade aan je tandglazuur. Dit maakt het extra belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij boulimia, want de gevolgen kunnen ernstig zijn.

boulimia-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van boulimia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij boulimia

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Dit doen we in onze eigen eetstoorniskliniek in Halsteren, Noord-Brabant. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten behandelingen, zoals ambulante dagbehandeling of een kliniek opname. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. Samen bekijken we welke boulimia behandeling het meest effectief en het minst belastend voor je is en of dit past bij de ernst van jouw eetstoornis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling voor boulimia? Of wil je je bij ons aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar voor hulp bij boulimia. Samen kunnen we boulimia overwinnen.

behandeling-changesggz
intakelocatie changes ggz breda ulvenhoutselaan

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van boulimia? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.