Boulimia gevolgen

Wat zijn de gevolgen van boulimia?

Gevolgen van boulimia

Wat zijn de gevolgen van boulimia? Boulimia nervosa is een eetstoornis die consequenties heeft voor je lichaam en je leven flink kan beheersen. Hoewel iemand met boulimia een normaal gewicht kan hebben en gezond kan ogen, kan de eerstoornis je al in zijn greep hebben.

Boulimia brengt risico’s met zich mee en heeft gevolgen voor je psyche, lichaam en sociale leven. Ontdek hier wat deze eetstoornis met je leven kan doen, op de lange en korte termijn.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat zijn de gevolgen van boulimia?

Boulimia komt voor in verschillende soorten en maten. Wat de precieze oorzaak is dat de één boulimia ontwikkeld en de ander niet is nog onbekend. Er is namelijk niet één oorzaak aan te wijzen. Wel zijn deskundige het er over eens dat biologische, psychische en omgevingsfactoren van invloed zijn op boulimia. Wat zijn de gevolgen van boulimia?

Sociale en psychologische gevolgen boulimia

Als je lijdt aan boulimia dan zijn er gevolgen op verschillende vlakken. Psychologische gevolgen van boulimia moeten niet onderschat worden, en ook op sociaal vlak heeft het invloed.

Boulimia komt voor in verschillende soorten en maten, waardoor iedereen ook andere symptomen ervaart. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de meest voorkomende sociale en psychische gevolgen van boulimia.

 • Je toont vermijdingsgedrag. Dat wil zeggen dat je ‘eetmomenten’ met andere mensen gaat op alle mogelijke manier probeert te vermijden. Je wil niet dat zij doorhebben dat jouw eetgedrag veranderd is en probeert de eetbuien te verbergen.
 • Je vindt jezelf de moeite niet waard.
 • Je komt in een sociaal isolement terecht. Door het vermijden van sociale contacten zonder je je steeds meer af. Wanneer je dat doet ontstaat het gevoel van eenzaamheid.
 • Je hebt negatieve gedachten en depressieve gevoelens. Omdat je dag en nacht bezig bent met wel of niet eten, is het soms bijna niet meer mogelijk om met anderen om te gaan. Je hebt het idee dat je er niet toe doet of dat er niemand om je geeft.

Lichamelijke gevolgen van boulimia

Naast de psychische en sociale gevolgen van boulimia zijn er ook (ernstige) lichamelijke gevolgen van boulimia. Wellicht ben je je niet bewust van deze gevolgen, maar het is belangrijk dat je deze gevolgen weet. Wij hebben een aantal belangrijke lichamelijke gevolgen voor je op een rij gezet.

 • Je bent prikkelbaar en kan je slecht concentreren.
 • Je bent sneller moe en voelt je sneller duizelig.
 • Je krijgt last van je maag en darmen. Dat wil zeggen, verstoppingen, krampen, diarree, luiheid van de darmen en buikpijn door overmatig gebruik van laxeermiddelen en braken.
 • Je kunt uitgedroogd raken.
 • Je hebt hartritme- en nierfunctiestoornissen door lage vochtwaarden in het lichaam.
 • Je hebt een verhoogde kans op bloedarmoede door een ijzertekort.
 • Een tekort aan kalium kan leiden tot hartritmestoornissen en de dood.
 • De menstruatiecyclus raakt ontregeld, blijft uit en kan uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid. Bij mannen uit zich dit in impotentie problemen.
 • Beschadiging van het tandglazuur door het braken.
 • Geïrriteerde slokdarm, keel en klieren door het maagzuur dat vrijkomt bij het braken.
 • Je hebt een grotere kans op slokdarmkanker door het braken.

De gevolgen en risico’s van boulimia zijn ingrijpend. Zoek hulp als je de gevolgen herkent. Wil je meer informatie over de gevolgen of over onze behandelingen? Onze specialisten helpen je graag. Neem contact op, zodat wij je kunnen helpen je leven terug te krijgen, zonder dat je daarin wordt tegengehouden door je eetstoornis.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van boulimia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij boulimia en een individuele aanpak helpen we jou om boulimia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij boulimia

Changes GGZ

Vermoed je dat je boulimia hebt en heb je hulp nodig? Trek aan de bel. Het is lastig om zelf te herstellen en de gevolgen van de eetstoornis zijn groot. Met de juiste hulp is een toekomst zonder boulimia mogelijk. Wist je dat er zo’n 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia? Je bent niet alleen, maar wel verantwoordelijk voor jouw herstel. Het deskundige team van Changes GGZ staat voor je klaar om je te helpen deze eetstoornis te doorbreken. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om boulimia te behandelen. 

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Boulimia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot boulimia.

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je last hebt van steeds terugkerende eetbuien. Deze eetbuien worden vrijwel altijd opgevolgd door paniek en/of schuldgevoelens, waardoor je toevlucht zoekt tot extreme handelingen (compensatiegedrag) om de grote hoeveelheden voedsel die je tijdens die eetbuien hebt geconsumeerd te compenseren en gewichtstoename te verhinderen. Veelvoorkomende voorbeelden van zulk compensatiegedrag zijn opzettelijk braken of ongepast gebruik van laxeermiddelen. Ook periodes van vasten, overmatig sporten en zelfs het gebruik van klysma’s worden soms als compensatiemethodes gebruikt.
Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

 • Herhaaldelijke eetbuien
 • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
 • Een laag zelfbeeld
 • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.

Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.

Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven