Detox

Ontgiften van alcohol, drugs of medicijnen

Wat is detox?

Het kan nodig zijn je lichaam te ontgiften van alcohol, medicijnen of drugs. Voordat wij je kunnen behandelen moet je lichaam geheel vrij zijn van verslavende middelen. Dit kan 1 tot 3 weken duren, afhankelijk van het middel. Een deskundig medisch team van verslavingsartsen en specialistische verpleegkundigen staat 24 uur per dag voor je klaar om jou hierbij te ondersteunen. Indien nodig kan de arts medicatie toepassen om onthoudingsverschijnselen tot een minimum te beperken.

Voor wie is detox?

Detox is bedoeld wanneer je lichaam nog niet geheel vrij is van deze middelen. Wil je starten met een behandeling? Dan dien je eerst je lichaam, onder specialistische begeleiding, te ontgiften.

Wat kun je verwachten?

Detox

Ontwenningsverschijnselen

Detox bij verslaving houdt in dat iemand stopt met het gebruik van de verslavende stof, wat kan leiden tot ontwenningsverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen variëren afhankelijk van de verslavende stof en de duur van het gebruik, en kunnen symptomen omvatten zoals:

 • Angst
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Zweten
 • Trillen
 • Slapeloosheid
 • Stemmingswisselingen

Het doel van detox is om het lichaam de tijd te geven om deze gifstoffen uit het systeem te verwijderen en zich aan te passen aan het ontbreken van de verslavende stof.

Detox bij Changes GGZ Weert

Of detox noodzakelijk is, wordt bepaald aan de hand van diagnose en lichamelijk onderzoek. Dat is geheel afhankelijk van de zwaarte van je verslaving en de daarbij behorende middelen. De opname tot detoxificatie gebeurt meestal binnen enkele dagen na diagnose en somatisch onderzoek en kan in sommige gevallen bij onze detox afdeling van onze verslavingskliniek in Weert.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Ik zet cocaïne niet meer in om mijn gevoelens te onderdrukken, ik vraag hulp als het moeilijk is, ik hoef geen duizenden stappen meer per dag te zetten, en bovenal, drugsgebruik beheerst niet meer mijn hele dag. Voor het eerst ben ik gaan geloven dat herstel echt mogelijk is”

Veelgestelde vragen

Detox, oftewel ontgifting, is het proces waarbij het lichaam zich ontdoet van schadelijke stoffen en gifstoffen die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals medicijnen en verslavende stoffen zoals drugs of alcohol.

Voor iemand die verslaafd is, kan detox een belangrijk onderdeel zijn van het herstelproces. Wanneer iemand gedurende langere tijd verslavende stoffen heeft gebruikt, kan dit leiden tot ophoping van deze stoffen in het lichaam. Dit kan niet alleen de fysieke gezondheid beïnvloeden, maar ook de mentale en emotionele toestand van de persoon.

Detox kan 1 tot 3 weken duren, afhankelijk van het middel.

Er zijn verschillende ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden tijdens detoxificatie. Welke ontwenningsverschijnselen optreden, hangen af van het middel dat je gebruikte en in welke mate. Wij hebben een aantal veel voorkomende ontwenningsverschijnselen voor je op een rij gezet.

 • Spierpijn
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Ontregelde stofwisseling
 • Trillen
 • Zweten
 • Darmproblemen
 • Vermoeidheid

Detox kan echter een uitdagend proces zijn, zowel fysiek als mentaal. Het wordt vaak aanbevolen om detox te ondergaan onder medisch toezicht, vooral in gevallen van ernstige verslaving, omdat het medische team kan helpen bij het beheersen van ontwenningsverschijnselen en complicaties. Na de detoxperiode kunnen verdere stappen worden ondernomen om te werken aan herstel en om te leren omgaan met triggers en verlangens die kunnen leiden tot terugval.

Het is belangrijk om te begrijpen dat detox slechts het begin is van het herstelproces. Het biedt de mogelijkheid voor het lichaam om ‘clean’ te starten met de behandeling waarmee de kans op succesvol herstel wordt vergroot.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving, eetstoornis of trauma. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven