GHB verslaving

Kies voor hulp bij een GHB verslaving

GHB verslaving

GHB is een afkorting voor gammahydroxyboterzuur en valt in de categorie harddrugs. Het is vaak een geurloze, transparante vloeistof die heftig van smaak is. Het wordt daarom vaak in combinatie met frisdrank genomen.

GHB wordt vaak in een reageerbuisje geschonken om de dosering te bepalen; door een paar druppels te veel kan iemand al buiten bewustzijn raken. De drug wordt meestal in de uitgaansscene en op festivals gebruikt, maar ook in huis. Het veroorzaakt een ontspannen en opgewekte stemming en vermindert remmingen. Dit wordt als prettig ervaren en daardoor werkt de drug zeer verslavend. GHB kan iemand zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk maken.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is een GHB verslaving?

GHB is een extreem verslavende drug. De eerste keren gaat het samen met een aangename roes. De werking houdt ongeveer drie uur aan, waardoor er frequent gebruik van kan worden gemaakt. Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat ze verslaafd zijn. Toch kun je al binnen twee weken verslaafd raken en afhankelijk worden. GHB is goedkoop en kan zelf worden gemaakt, waardoor het gemakkelijk aan te komen is. Wanneer iemand verslaafd is, is veilig afkicken alleen mogelijk in een kliniek.

Wanneer ben je verslaafd aan GHB?

Een verslaving is afhankelijk van een combinatie van factoren zoals genen, sociale elementen of psychologische elementen. Het eerste gebruiksmoment vindt vaak plaats tijdens het uitgaan of op een festival. GHB werkt binnen 15 tot 30 minuten en veroorzaakt een roes van 3 tot 4 uur. In die roes krijg je gevoelens van overmoedigheid, je praat meer en je wekt meer lustgevoelens op. Door deze symptomen, die als prettig worden ervaren, hebben veel mensen niet door dat GHB zeer verslavend werkt. Wanneer je precies verslaafd bent hangt dus af van de gebruiker. Hieronder staan een paar kenmerken van een mogelijke ghb verslaving. De volledige lijst vind je hier.

 • Er is sprake van een ontkenningsfase
 • Concentratieproblemen en geheugenverlies treden op
 • (Sociale) angsten op het moment dat er niet gebruikt wordt
 • Er wordt alleen gebruikt of de gebruiker maakt zijn eigen GHB
 • De tolerantie neemt toe
 • GHB is nodig om het dagelijks functioneren mogelijk te maken
 • Een constant gevoel om te gebruiken ontstaat

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een GHB verslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp nodig bij een (mogelijke) GHB verslaving?

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw GHB verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een GHB verslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de GHB verslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Veelgestelde vragen

Een GHB verslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot GHB verslaving.

GHB is de afkorting van gamma-hydroxybutyrate, een stofje dat (in zeer kleine hoeveelheden) van nature in het menselijk lichaam voorkomt. De drug GHB is een verdovend middel. Het vertraagt je hartslag en ademhaling en maakt je slaperig. Sinds 2012 staat GHB op lijst 1 van de Opiumwet, wat wil zeggen dat het verboden is.
Ja, GHB is een verslavende drug. Als je vaker GHB gebruikt, kun je ook een tolerantie ontwikkelen. Dat betekent dat je steeds meer moet nemen om het gewenste effect te voelen.

De effecten van GHB worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Je leeftijd en lichaamsgewicht;
 • Je maaginhoud;
 • Hoeveel je neemt;
 • Of je het vaker gebruikt en hoe lang je het al gebruikt;
 • In welke vorm je de drug neemt;
 • Je omgeving;
 • Of je het combineert met alcohol of andere drugs;
 • Of je bestaande medische of psychische aandoeningen hebt.
GHB is, net als GBL, geurloos. Vaak is het ook smaakloos, hoewel het soms een licht zoute of zeepachtige smaak kan hebben.

Regelmatig gebruik kan leiden tot lichamelijke afhankelijkheid. En als je lichamelijk afhankelijk bent van GHB, is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen ervaart als je abrupt stopt met gebruiken.

Enkele veel voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

 • Angst;
 • Trillen en zweten;
 • Slaapproblemen;
 • Paranoia;
 • Hallucinaties;
 • Een verhoogde bloeddruk.

Hoe ernstiger de verslaving, hoe ernstiger de ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen zelf kunnen ook levensbedreigend zijn. Daarom moet je altijd professionele hulp inschakelen als je lichamelijk afhankelijk bent van GHB.

Ondanks het feit dat GHB een relatief nieuwe drug is, zijn er veel verschillende straatnamen voor. Zo staat GHB ook wel bekend als blue nitro, cherry meth, everclear, goops, vloeibare XTC, liquid X, rape drug, G, G’tje, G-Force, Gap of Gab, Gea, Geebee, soep, buisje, flesje, Flügel, doppie, poor man’s heroin en soap.

Wanneer we ervoor kiezen om je te behandelen, dan valt die behandeling onder de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit valt binnen je basisverzekering. Het kan wel zijn dat je je eigen risico nog moet betalen, als je dit nog niet (volledig) gebruikt hebt. Je zorgverzekeraar zal je echter altijd vooraf op de hoogte stellen als je een eigen bijdrage moet betalen.

Let op: Wanneer er wordt gekozen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, moet je zelf de kosten van de vlucht betalen.

GHB is op meerdere manieren gevaarlijk. Omdat GHB illegaal is, is er geen toezicht op de productie en dus ook geen enkele controle op de sterkte en puurheid van de geproduceerde drug. De drugs die als GHB worden verkocht bevatten vaak andere (onbekende) drugs of andere fillers, waarvan het gebruik fatale gevolgen kan hebben. Je weet niet hoeveel GHB er precies in de oplossing zit, en welke dosis ‘veilig’ is (daarbij moeten we benadrukken dat er bij GHB in feite geen ‘veilige’ dosis bestaat).

Signalen van GHB verslaving kunnen per persoon verschillen. Hieronder een aantal veelvoorkomende psychische en lichamelijke kenmerken van een GHB verslaving:

Psychische kenmerken:

 • Je ontkent dat je verslaafd bent.
 • Concentratieproblemen en geheugenverlies.
 • Als je niet gebruikt heb je last van (sociale) angsten.
De effecten van GHB voel je doorgaans 10 tot 20 minuten nadat je het hebt genomen. Na 30 tot 45 minuten zijn de effecten het sterkst; ze houden, afhankelijk van de dosis, ongeveer 2 tot 4 uur aan. Hoe lang de effecten aanhouden is ook afhankelijk van wanneer je voor het laatst hebt gegeten en hoeveel; de drug komt op een lege maag harder aan, omdat de GHB dan sneller door je lichaam wordt opgenomen. Neem je GHB op een volle maag, dan duurt het vaak ook iets langer voordat de effecten merkbaar worden.
Wanneer GHB als recreatieve drug wordt gebruikt, gebeurt dit meestal met de vloeibare vorm. De vloeistof wordt vermengd met frisdrank. Zelfs GHB met een lichte smaak proef je dan niet meer.
In vloeibare vorm ziet GHB eruit als water of kleurloze olie. GHB wordt meestal in vloeibare vorm verhandeld, in kleine flesjes. Maar het wordt incidenteel ook verkocht in de vorm van capsules, als poeder of als pasta.
GBL staat voor gamma-butyrolacton. Dit is een van de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van GHB. Deze stof blijft over wanneer GHB niet op de juiste manier wordt geproduceerd. Maar GBL wordt soms ook in plaats van GHB gebruikt. Dit brengt extra risico’s met zich mee, want in vloeibare vorm is GBL vaak twee keer zo sterk als GHB. Dit maakt het nog lastiger om goed te doseren. Een ander gevaar is dat GBL er op het oog precies hetzelfde uitziet als GHB; als een reukloze, transparante vloeistof. Tenzij je het laat testen, weet je als gebruiker dus nooit 100% zeker of je met GHB of GBL te maken hebt.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven