Wat is een GHB verslaving?

GHB is een extreem verslavende drug. De eerste keren gaat het samen met een aangename roes. De werking houdt ongeveer drie uur aan, waardoor er frequent gebruik van kan worden gemaakt. Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat ze verslaafd zijn. Toch kun je al binnen twee weken verslaafd raken en afhankelijk worden. GHB is goedkoop en kan zelf worden gemaakt, waardoor het gemakkelijk aan te komen is. Wanneer iemand verslaafd is, is veilig afkicken alleen mogelijk in een kliniek.

Wanneer ben je verslaafd aan GHB?

Een verslaving is afhankelijk van een combinatie van factoren zoals genen, sociale elementen of psychologische elementen. Het eerste gebruiksmoment vindt vaak plaats tijdens het uitgaan of op een festival. GHB werkt binnen 15 tot 30 minuten en veroorzaakt een roes van 3 tot 4 uur. In die roes krijg je gevoelens van overmoedigheid, je praat meer en je wekt meer lustgevoelens op. Door deze symptomen, die als prettig worden ervaren, hebben veel mensen niet door dat GHB zeer verslavend werkt. Wanneer je precies verslaafd bent hangt dus af van de gebruiker. Hieronder staan een paar kenmerken van een mogelijke ghb verslaving. De volledige lijst vind je hier.

 • Er is sprake van een ontkenningsfase
 • Concentratieproblemen en geheugenverlies treden op
 • (Sociale) angsten op het moment dat er niet gebruikt wordt
 • Er wordt alleen gebruikt of de gebruiker maakt zijn eigen GHB
 • De tolerantie neemt toe
 • GHB is nodig om het dagelijks functioneren mogelijk te maken
 • Een constant gevoel om te gebruiken ontstaat

“Ik heb weer grip op mijn leven” Wat er met uitgaan in is geslopen was uiteindelijk een fysieke verslaving geworden welke 3 jaar lang mijn hele leven heeft beheerst.

Jasper

29 jaar

herstel bij changes ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een GHB verslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Hulp nodig bij een (mogelijke) GHB verslaving?

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw GHB verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een GHB verslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door middel van cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je behandelingen krijgt in een afkickkliniek voor drugsverslaving. We bieden de mogelijkheid om dit te volgen in Weert of Zuid-Afrika. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past. Denk jij dat je verslaafd bent aan GHB? Voel je vrij om vrijblijvend contact op te nemen, of om je aan te melden voor een op maat gemaakt traject. Changes GGZ staat voor je klaar.

behandeling-changesggz
VERSLAVING

Verslaving

Laatste update: 04/10/2023
 • Intake binnen 2 weken
 • Individuele behandeling Breda 6 maanden wachttijd
 • Ambulante behandeling Breda 8-16 weken wachttijd
 • Ambulante behandeling Weert directe instroom
 • Klinische behandeling Weert 4-15 weken wachttijd
 • Klinische behandeling Zuid-Afrika 4-5 weken wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je GHB verslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacy statement van Changes GGZ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.