GHB verslaving gevolgen
Wat zijn de gevolgen van een GHB verslaving?
Gevolgen van GHB gebruik
Er zijn vele risico’s verbonden aan het gebruik van GHB. Het begon misschien op een feestje, omdat je het eens wilde proberen. Maar een keertje gebruiken kan snel overslaan in gebruiken op elk feestje, daarna elk weekend, daarna dagelijks. Als je verslaafd raakt aan GHB, heeft dat invloed op je lichaam en geest. Die invloed wordt steeds sterker en de drang om te gebruiken steeds dringender. Doseren is lastig met GHB en je weet nooit honderd procent zeker hoe het zal vallen. De risico’s en gevolgen van GHB gebruik zijn relatief groot. De kans op een overdosis is altijd aanwezig, met levensgevaarlijke gevolgen van dien.
Ik wil een medewerker spreken
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
Mogelijke GHB gevolgen: Korte termijn
Ondanks de schadelijke gevolgen van GHB wordt deze drug steeds populairder, mede omdat het gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen is. De meest voorkomende risico’s van GHB op korte termijn zijn:
- ademhalingsproblemen
- Duizeligheid
- Trillen en zweten
- Misselijkheid en overgeven
- Je grenzen vervagen, waardoor je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wilt
- Een grotere kans op seksueel misbruik
- Wanneer je teveel hebt gebruik kun je out gaan. Je kunt dan ernstige ademhalingsproblemen krijgen, stikken in je eigen braaksel of tong en oververhit of onderkoeld raken. Als gevolg hiervan kun je in coma raken, met mogelijk een fatale afloop.
Mogelijke GHB gevolgen: lange termijn
GHB is een relatief nieuwe drug, waardoor nog niet alle lange termijn gevolgen van een GHB verslaving bekend zijn. De gevolgen van GHB die we wel weten zijn als volgt:
- Problemen met je concentratie, je geheugen en je leervermogen, waardoor je je eigen ontwikkeling in de weg zit
- Ontwikkeling angststoornis
- Hersenschade door zuurstofgebrek
- Ontwikkeling slaapproblemen
- Studie, of werk kunnen gaan lijden onder je gebruik, met uitval als gevolg.
- Als je verslaafd bent en er zit te veel tijd tussen inname, begin je te trillen en te zweten en voel je je ziek.
Wanneer je plotseling stopt met gebruiken, kan dit fataal aflopen. De ontwenningsverschijnselen zijn niet mals. Stop daarom nooit acuut wanneer je verslaafd of al langer afhankelijk bent. Er kunnen hart en ademhalingsproblemen optreden en je kunt in een psychose terecht komen. Raadpleeg altijd een deskundige wanneer je wilt stoppen. Goede begeleiding kan je bijvoorbeeld krijgen bij onze afkickkliniek voor drugs.Â
Esmeralda, 24 jaar
Hulp nodig bij een (mogelijke) GHB verslaving?
Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw GHB verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een GHB verslaving.
Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de GHB verslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.
Veelgestelde vragen
Een GHB verslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot GHB verslaving.
Wat is GHB?
Is GHB verslavend?
Wat zijn de effecten van GHB?
De effecten van GHB worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:
- Je leeftijd en lichaamsgewicht;
- Je maaginhoud;
- Hoeveel je neemt;
- Of je het vaker gebruikt en hoe lang je het al gebruikt;
- In welke vorm je de drug neemt;
- Je omgeving;
- Of je het combineert met alcohol of andere drugs;
- Of je bestaande medische of psychische aandoeningen hebt.
Hoe ruikt en smaakt GHB?
Krijg ik last van ontwenningsverschijnselen als ik stop met GHB gebruiken?
Regelmatig gebruik kan leiden tot lichamelijke afhankelijkheid. En als je lichamelijk afhankelijk bent van GHB, is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen ervaart als je abrupt stopt met gebruiken.
Enkele veel voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:
- Angst;
- Trillen en zweten;
- Slaapproblemen;
- Paranoia;
- Hallucinaties;
- Een verhoogde bloeddruk.
Hoe ernstiger de verslaving, hoe ernstiger de ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen zelf kunnen ook levensbedreigend zijn. Daarom moet je altijd professionele hulp inschakelen als je lichamelijk afhankelijk bent van GHB.
Onder welke (bij)namen staat GHB bekend?
Ik wil me laten behandelen voor mijn GHB verslaving. Moet ik hiervoor betalen?
Wanneer we ervoor kiezen om je te behandelen, dan valt die behandeling onder de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit valt binnen je basisverzekering. Het kan wel zijn dat je je eigen risico nog moet betalen, als je dit nog niet (volledig) gebruikt hebt. Je zorgverzekeraar zal je echter altijd vooraf op de hoogte stellen als je een eigen bijdrage moet betalen.
Let op: Wanneer er wordt gekozen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, moet je zelf de kosten van de vlucht betalen.
Hoe gevaarlijk is GHB?
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan GHB?
Signalen van GHB verslaving kunnen per persoon verschillen. Hieronder een aantal veelvoorkomende psychische en lichamelijke kenmerken van een GHB verslaving:
Psychische kenmerken:
- Je ontkent dat je verslaafd bent.
- Concentratieproblemen en geheugenverlies.
- Als je niet gebruikt heb je last van (sociale) angsten.
Hoe lang duurt het effect van GHB?
Hoe wordt GHB gebruikt?
Hoe ziet GHB eruit?
Wat is GBL?
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.