Wanneer spreken we van een gameverslaving?

Hoewel er op dit moment nog geen officiële definitie bestaat voor wanneer iemand verslaafd aan gamen is, schatten experts dat er enkele tienduizenden (jong)volwassenen en kinderen een vorm van een gameverslaving hebben. We spreken van een gameverslaving wanneer je obsessief bezig bent met gamen en ondertussen jezelf, je werk of je studie verwaarloost. Als je verslaafd bent aan gamen heb je weinig of zelfs geen controle meer over je speelgedrag. Als je probeert te stoppen met gamen kun je, net als bij andere verslavingen, last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Die kunnen het nog lastiger maken om te voorkomen dat je toch weer naar de controller grijpt.

Lukt het je niet meer om te stoppen met gamen? Heb je behoefte aan hulp bij jouw gameverslaving?

Ons team van professionals staat voor je klaar. Samen helpen we je hier doorheen.

Ben ik verslaafd aan gamen?

De symptomen van een gameverslaving kunnen zich bij jou op andere manieren uiten dan bij anderen. Toch zien we vaak veel overeenkomsten. Als je kampt met een gameverslaving, vergeet je alles en iedereen om je heen tijdens het gamen. Je komt in een soort roes terecht en raakt je besef van tijd kwijt. Doordat je zo opgaat in het gamen, verwaarloos je je school, je studie en/of werk. Gamen komt op de eerste plaats te staan en je ziet je partner, vrienden en familie steeds minder. Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht, wat gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht kan veroorzaken. Op een gegeven moment gaat het gamen ook ten koste van je dagelijkse leven, je persoonlijke hygiëne en je nachtrust. Doordat je urenlang in dezelfde houding achter de computer zit, kun je rugklachten en RSI ontwikkelen. Ook overgewicht kan een gevolg zijn van het vele gamen. Je neemt cafeïne houdende drankjes om langer door te kunnen gaan, en wanneer dat niet genoeg meer is kun je ook drugs gaan nemen. Zo kan een gameverslaving leiden tot een drugsverslaving. Je weet dat de nadelen van je gameverslaving groter zijn dan de voordelen. Toch lukt het je niet om (zelfstandig) te stoppen.

Mijn familie kwam met de optie om mijzelf bij Changes GGZ te laten behandelen. Dit is zeker niet zonder horten en stoten gegaan, maar wat ben ik blij dat ik de keus gemaakt heb. Nu ben ik gaan studeren en begin weer een echt sociaal leven op te bouwen. Het is nog steeds niet altijd even makkelijk, maar terug naar een donkere kamer met alleen computers is voor mij geen optie meer!

Karel

gameverslaving-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een gameverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Stoppen met gamen

Ben jij zo vaak bezig met gamen dat je school, studie, werk en/of sociale leven eronder te leiden hebben? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Maar je hoeft je problemen niet in je eentje aan te pakken; bij Changes GGZ doen we het samen. Onze specialisten hebben een ruime ervaring in de verslavingszorg en een deel van hen is bovendien ervaringsdeskundige. Dat betekent dat ze als geen ander weten wat jij nu meemaakt. Ook jij kunt jouw gameverslaving overwinnen.

Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan meer informatie over een behandeling voor gameverslaving? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 088-2426437 of stuur een mailtje naar info@changesggz.nl. Dit is geheel vrijblijvend.

intakelocatie changes ggz breda ulvenhoutselaan
behandeling-changesggz
VERSLAVING

Wachttijden

Laatste update: 04/10/2023
  • Intake binnen 2 weken
  • Ambulante behandeling 5 maanden wachttijd
  • Klinische behandeling Weert 10 weken wachttijd
  • Klinische behandeling Zuid-Afrika 3 weken wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je gameverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Samen helpen we je hier doorheen.

    Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacy statement van Changes GGZ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.