Boulimia symptomen

Hoe herken je de eerste tekenen van boulimia?

Symptomen boulimia

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je terugkerende eetbuien hebt die je probeert te compenseren door bijvoorbeeld braken, een tijd helemaal niets eten, laxeermiddelen slikken of veel sporten.

De angst om aan te komen zorgt voor deels naar de buitenwereld toe verborgen gedrag om voedsel zo snel mogelijk kwijt te raken. De verborgen boulimia symptomen maakt het voor de omgeving soms lastig te herkennen of er iets aan de hand is. Hoe kun je boulimia herkennen? We bespreken bekende en minder bekende boulimia nervosa symptomen hieronder.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is boulimia?

Boulimia nervosa, voor de meeste mensen bekend als ‘boulimia’, is een van de meest bekende eetstoornissen. Bij boulimia staan de ongecontroleerde en snelle eetbuien die centraal, óók als je geen honger hebt. De eetbuien bestaan uit korte periodes van ongeveer twee uur waarin er buitengewone hoeveelheden voedsel wordt gegeten.

Door schaamte of het gevoel dat niemand je begrijpt kan de eetstoornis erg isolerend zijn. Je ondergaat het alleen, terwijl steun en hulp je juist kunnen helpen om het leven weer te gaan leven zonder beperkingen van je eetstoornis.

Bekende boulimia symptomen

Aan de buitenkant is niet altijd te zien dat iemand deze eetstoornis heeft. In de meeste gevallen heb je een normaal postuur en in gezelschap eet je niet opvallend veel of weinig. Toch zijn er een aantal algemene kenmerken waaraan je boulimia kunt herkennen. Als je boulimia hebt:

 • zonder je je vaak af na de maaltijd;
 • ben je vaak vermoeid en heb je het vaak koud;
 • trek je je steeds meer terug, terwijl dit voorheen anders was;
 • schaam je je voor je eetgedrag en voor je lichaam
 • voel je je eenzaam, doordat je de eetbuien geheim probeert te houden.

Hieronder gaan we dieper in op de lichamelijk en geestelijke kenmerken van de eetstoornis.

Hoe ontstaat boulimia?

Vaak ontstaat boulimia na een ingrijpende levensgebeurtenis. We zien vaak een onderliggende oorzaak die de eetstoornis triggert en in stand houdt. Dit achterhalen en er op een gezonde manier mee om leren gaan, maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van onze eetstoornis behandelingen.

Wanneer boulimia tot uiting komt zijn onderstaande kenmerken de belangrijkste geestelijke en lichamelijke symptomen van boulimia. Belangrijk is om te onthouden dat elke situatie uniek is. De eetstoornis kan zich bij iedereen op een andere manier uiten en je kan dus bepaalde symptomen wel of juist niet ervaren bij boulimia.

Hoe kun je boulimia herkennen?

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de symptomen makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen. Daar komt ook bij dat de symptomen van boulimia niet altijd zichtbaar zijn, waardoor het je omgeving lastig kan zijn signalen op te pikken. Ten eerste vinden de eetbuien vaak stiekem plaats waardoor naasten dit nooit te zien krijgen. Ten tweede doe je er alles aan om gewichtstoename te voorkomen.

Boulimia nervosa symptomen

De symptomen van boulimia kunnen zich op zowel geestelijk als lichamelijk vlak uiten. De eetstoornis is een mentale obsessie met eten, maar door het bijbehorende gedrag zal je ook steeds meer last krijgen van lichamelijke klachten. Dit zijn de lichamelijke en geestelijke kenmerken en signalen van boulimia.

 

Geestelijke kenmerken van boulimia

Wij hebben hieronder wel een opsomming gemaakt met de meest voorkomende geestelijke boulimia symptomen:

 • Je bent obsessief bezig met eten, je gewicht en lichaam. Je zelfbeeld hangt hiermee samen. Je vindt jezelf te dik, terwijl je dit niet bent
 • Je voelt je getroost of minder gespannen tijdens een eetbui, maar krijgt daarna te maken met gevoelens van eenzaamheid, stress en depressie
 • Negatieve gedachten. Omdat je dag en nacht bezig bent met voedsel is het moeilijk om met anderen om te gaan. Gedachten als “ik doe er niet toe” en “niemand geeft om mij” worden versterkt
 • Je voelt schaamte en hebt last van minderwaardigheids- en schuldgevoelens na eetbuien. Je hebt het idee dat je faalt.
 • Je hebt het gevoel de drang naar eten niet te kunnen onderdrukken. De druk is te groot. Je hebt het idee dat je de eetbui niet kunt stoppen of voorkomen

Lichamelijke kenmerken van boulimia

Hoewel het moeilijk is om boulimia te herkennen zijn er zeker wel signalen die kunnen wijzen dat je met deze ziekte worstelt. Naast de geestelijke kenmerken zijn er namelijk ook lichamelijke kenmerken waaraan je het kunt herkennen. De belangrijkste lichamelijke symptomen bij boulimia hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

 • Door het veelvuldig gebruik van laxeermiddelen kunnen de slokdarm en klieren geïrriteerd raken.
 • Maag- en darmproblemen: verstoppingen, diarree, uitdroging, buikpijn.
 • Afwijkende bloedwaarden.
 • Je probeert eetbuien te compenseren. Dit kan zijn door over te geven, te laxeren of extreem te sporten of een combinatie daarvan.
 • Ontregelde menstruatie; deze wordt onregelmatig, verdwijnt en maakt de kans op onvruchtbaarheid groter.
 • Impotentie bij mannen.
 • Het eetpatroon van iemand van boulimia
 • Met boulimia heb je dag en nacht last van geobsedeerde gedachten over eten. Dit uit zich als volgt:
 • Je hebt last van oncontroleerbare eetbuien. Je eet hier grote hoeveelheden (calorierijk) voedsel in korte tijd. Deze eetbuien komen regelmatig voor.
 • Je hebt het gevoel geen controle te hebben over wat je eet tijdens deze eetbuien. Je hebt het gevoel te moeten eten en kan niet stoppen. Je eet alles, zelfs bevroren voedsel.
 • Je eet stiekem en probeert de eetbuien te verbergen. Je wil niet dat iemand zich met jou bemoeit en schaamt je.

Het is belangrijk de kenmerken en symptomen van iemand met boulimia te herkennen en zelf te erkennen wanneer je geen gezonde relatie met eten hebt. De gevolgen van boulimia kunnen namelijk ernstig zijn.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van boulimia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij boulimia en een individuele aanpak helpen we jou om boulimia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij boulimia

Changes GGZ

Vermoed je dat je boulimia hebt en heb je hulp nodig? Trek aan de bel. Het is lastig om zelf te herstellen en de gevolgen van de eetstoornis zijn groot. Met de juiste hulp is een toekomst zonder boulimia mogelijk. Wist je dat er zo’n 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia? Je bent niet alleen, maar wel verantwoordelijk voor jouw herstel. Het deskundige team van Changes GGZ staat voor je klaar om je te helpen deze eetstoornis te doorbreken. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om boulimia te behandelen. 

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Boulimia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot boulimia.

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je last hebt van steeds terugkerende eetbuien. Deze eetbuien worden vrijwel altijd opgevolgd door paniek en/of schuldgevoelens, waardoor je toevlucht zoekt tot extreme handelingen (compensatiegedrag) om de grote hoeveelheden voedsel die je tijdens die eetbuien hebt geconsumeerd te compenseren en gewichtstoename te verhinderen. Veelvoorkomende voorbeelden van zulk compensatiegedrag zijn opzettelijk braken of ongepast gebruik van laxeermiddelen. Ook periodes van vasten, overmatig sporten en zelfs het gebruik van klysma’s worden soms als compensatiemethodes gebruikt.
Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

 • Herhaaldelijke eetbuien
 • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
 • Een laag zelfbeeld
 • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.

Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.

Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven