Wat te doen bij boulimia?

Hoe kan je boulimia aanpakken? Het behandelen van boulimia nervosa is noodzakelijk om de eerstoornis te doorbreken. De achterliggende oorzaak moet worden gevonden. Het heeft bijna altijd een psychologische oorzaak. Dat kan aanleg zijn, maar ook je omgeving, cultuur, een lage eigenwaarde en gevoeligheid voor bijvoorbeeld (social) media kunnen een rol spelen. Deskundigen kunnen je helpen de oorzaak te vinden en je op een gezonde manier om leren gaan met triggers.

Om boulimia onder controle te krijgen, is het belangrijk dat je erkent dat er een probleem is en daar hulp voor zoekt. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe beter het voor je proces is, bovendien.

Behandeling van boulimia

De behandeling van boulimia focust zich bij ons zowel op de psychologische als de lichamelijke kant van je eetstoornis. Er wordt veel aandacht besteed aan het versterken van lichaam en geest om de eetstoornis te verhelpen. Het is belangrijk dat je op geestelijk vlak bewust wordt van de oorzaak van je boulimia, maar ook op een gezonde manier om leert gaan met emoties en voeding.

Hoe kan Changes GGZ helpen?

Changes GGZ biedt verschillende behandelingen aan voor boulimia, waarin we niet alleen lichaam versterken, maar ook juist op mentaal vlak het achterliggende probleem onderzoeken. Tijdens je behandeling bij ons pak je de oorzaak van je boulimia aan, zodat je je bewust wordt van triggers, oorzaken en gevolgen. We helpen je grip te krijgen op je eetprobleem en laten je ontdekken hoe je kunt voorkomen dat de boulimia je in de toekomst weer in zijn greep krijgt. Een behandeltraject zorgt ervoor dat je in alle focus, zonder afleiding en met de juiste begeleiding voor jou en je familie, aan je herstel kunt werken.

Hoe wordt boulimia behandeld?

Bij een boulimia behandeling volg je groepstherapie en krijg je individuele sessies met psychologen en diëtisten waarbij cognitieve gedragstherapie een belangrijke rol speelt. Het behandelplan wordt afgestemd op jouw individuele behoeftes.

De verschillende soorten boulimia nervosa behandelingen

Om boulimia te doorbreken, zijn er verschillende behandelvormen die je kunnen helpen. Bij Changes GGZ bieden we bijvoorbeeld een ambulante dagbehandeling aan, maar kan je ook terecht in onze eetstoorniskliniek in Halsteren (Noord-Brabant). Welke behandelvorm voor jou geschikt is, wordt met jou bekeken en besproken in ons intakeproces.

Boulimia behandelingen van Changes GGZ:

  • Ambulante behandeling: dit is de dagbehandeling voor boulimia en andere eetstoornissen. Tijdens dit traject bezoek je 12 weken op twee werkdagen onze locatie in Breda en volg je een afwisselend, intensief schema aan groepssessies, individuele therapie en activiteiten. Bij deze behandeling is het mogelijk om thuis te blijven wonen.
  • Klinische behandeling eetstoornis: tijdens de kliniekopname kom je acht (volwassenen) tot 12 (jeugd) weken in onze eetstoorniskliniek in Halsteren wonen. Je volgt een intensieve dagplanning met vaste eetmomenten, individuele en groepstherapieën en sportactiviteiten.

Aandacht voor naasten

Bij Changes GGZ vinden we het ook belangrijk om aandacht te besteden aan jouw omgeving. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen. We betrekken daarom jouw familie en/of vrienden bij de behandelingen en jouw herstel. Dit doen we door middel van systeemtherapie. Wij passen systeemtherapie toe bij zowel ambulante dagbehandelingen als bij kliniekopname.

Online behandeling boulimia

Hoewel we onze wachttijden zo kort als mogelijk proberen te houden, kunnen we niet voorkomen dat je momenteel even moet wachten op je behandeling. Start je met een dagbehandeling voor je boulimia? Dan krijg je in je wachttijd al toegang tot een speciale online e-health omgeving. Met deze digitale module kan je op laagdrempelige wijze kennismaken met onze behandelmethodes, therapievormen en organisatie, krijg je alvast tips en kun je ervaringen van anderen vinden. Zo word je tijdens je wachttijd online voorbereid op je boulimia behandeling bij Changes GGZ. Je ontvangt hier tijdens de aanmeldprocedure meer informatie over.

“Changes is een traject geweest met veel ups en nog meer downs, maar het is een traject dat me voor het leven zal gaan helpen. Ik begrijp mezelf beter, ik eet beter en ik kan beter voor mezelf zorgen.”

Sara

Kosten boulimia behandeling

De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Ondergrens BMI

Voor intake en opname heb je een minimaal BMI nodig. Bij de intake ligt de ondergrens van het BMI op 14 bij volwassenen en op 13,5 bij jeugd. Als het BMI bij de intake aan dit minimum voldoet, gaan we het voortraject in. In het voortraject kijken we samen naar de mogelijkheden om het BMI te verhogen voor de opname.

Als je opgenomen wilt worden, ligt de ondergrens namelijk iets hoger. Hiervoor geldt een minimaal BMI van 15,5 bij volwassenen en een minimaal BMI van 14,5 bij jeugd.

Herstellen van boulimia

Als je last hebt van boulimia kan lichamelijk en geestelijk bijna volledig herstellen. De menstruatie komt meestal na verloop van tijd terug. Alleen wanneer iemand lang hevig ondergewicht heeft gehad is er kans op blijvende onvruchtbaarheid. Ook kunnen er chronische darmklachten zijn ontstaan. Ook zal er altijd aandacht moeten worden blijven besteed aan iemands onzekerheden om er zeker van te zijn dat boulimia niet weer tot uiting komt.

Als je denkt last te hebben van boulimia zoek dan hulp. Praat erover met iemand in je omgeving. Je hoeft je niet alleen te voelen of te schamen. Je bent sterker dan je eetstoornis. Neem contact met ons op en samen maken we een plan voor herstel.

Professionele boulimia behandeling

Boulimia is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.