Boulimia behandeling

Hoe behandelen wij boulimia?

Behandeling van boulimia

Een boulimia behandeling richt zich op zowel de psychologische als lichamelijke kant van je eetstoornis. Het haalt je uit je eetstoornis en brengt het onderliggende probleem in kaart die de boulimia veroorzaakt en nu in stand houdt.

Een doelgerichte behandeling vergroot je kans op langdurig herstel. Lees hier alles over het behandelen van boulimia nervosa en hoe Changes GGZ je hierbij kan helpen.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat te doen bij boulimia?

Hoe kan je boulimia aanpakken? Het behandelen van boulimia nervosa is noodzakelijk om de eerstoornis te doorbreken. De achterliggende oorzaak moet worden gevonden. Het heeft bijna altijd een psychologische oorzaak. Dat kan aanleg zijn, maar ook je omgeving, cultuur, een lage eigenwaarde en gevoeligheid voor bijvoorbeeld (social) media kunnen een rol spelen. Deskundigen kunnen je helpen de oorzaak te vinden en je op een gezonde manier om leren gaan met triggers.

Om boulimia onder controle te krijgen, is het belangrijk dat je erkent dat er een probleem is en daar hulp voor zoekt. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe beter het voor je proces is, bovendien.

Behandeling van boulimia

De behandeling van boulimia focust zich bij ons zowel op de psychologische als de lichamelijke kant van je eetstoornis. Er wordt veel aandacht besteed aan het versterken van lichaam en geest om de eetstoornis te verhelpen. Het is belangrijk dat je op geestelijk vlak bewust wordt van de oorzaak van je boulimia, maar ook op een gezonde manier om leert gaan met emoties en voeding.

Hoe kan Changes GGZ helpen?

Changes GGZ biedt verschillende behandelingen aan voor boulimia, waarin we niet alleen lichaam versterken, maar ook juist op mentaal vlak het achterliggende probleem onderzoeken. Tijdens je behandeling bij ons pak je de oorzaak van je boulimia aan, zodat je je bewust wordt van triggers, oorzaken en gevolgen. We helpen je grip te krijgen op je eetprobleem en laten je ontdekken hoe je kunt voorkomen dat de boulimia je in de toekomst weer in zijn greep krijgt. Een behandeltraject zorgt ervoor dat je in alle focus, zonder afleiding en met de juiste begeleiding voor jou en je familie, aan je herstel kunt werken.

Hoe wordt boulimia behandeld?

Bij een boulimia behandeling volg je groepstherapie en krijg je individuele sessies met psychologen en diëtisten waarbij cognitieve gedragstherapie een belangrijke rol speelt. Het behandelplan wordt afgestemd op jouw individuele behoeftes.

De verschillende soorten boulimia nervosa behandelingen

Om boulimia te doorbreken, zijn er verschillende behandelvormen die je kunnen helpen. Bij Changes GGZ bieden we bijvoorbeeld een ambulante dagbehandeling aan, maar kan je ook terecht in onze eetstoorniskliniek in Halsteren (Noord-Brabant). Welke behandelvorm voor jou geschikt is, wordt met jou bekeken en besproken in ons intakeproces.

Boulimia behandelingen van Changes GGZ:

  • Ambulante behandeling: dit is de dagbehandeling voor boulimia en andere eetstoornissen. Tijdens dit traject bezoek je 12 weken op twee werkdagen onze locatie in Breda en volg je een afwisselend, intensief schema aan groepssessies, individuele therapie en activiteiten. Bij deze behandeling is het mogelijk om thuis te blijven wonen.
  • Klinische behandeling eetstoornis: tijdens de kliniekopname kom je acht (volwassenen) tot 12 (jeugd) weken in onze eetstoorniskliniek in Halsteren wonen. Je volgt een intensieve dagplanning met vaste eetmomenten, individuele en groepstherapieën en sportactiviteiten.

Aandacht voor naasten

Bij Changes GGZ vinden we het ook belangrijk om aandacht te besteden aan jouw omgeving. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen. We betrekken daarom jouw familie en/of vrienden bij de behandelingen en jouw herstel. Dit doen we door middel van systeemtherapie. Wij passen systeemtherapie toe bij zowel ambulante dagbehandelingen als bij kliniekopname.

Online behandeling boulimia

Hoewel we onze wachttijden zo kort als mogelijk proberen te houden, kunnen we niet voorkomen dat je momenteel even moet wachten op je behandeling. Start je met een dagbehandeling voor je boulimia? Dan krijg je in je wachttijd al toegang tot een speciale online e-health omgeving. Met deze digitale module kan je op laagdrempelige wijze kennismaken met onze behandelmethodes, therapievormen en organisatie, krijg je alvast tips en kun je ervaringen van anderen vinden. Zo word je tijdens je wachttijd online voorbereid op je boulimia behandeling bij Changes GGZ. Je ontvangt hier tijdens de aanmeldprocedure meer informatie over.

Kosten boulimia behandeling

De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.

Ondergrens BMI

Voor intake en opname heb je een minimaal BMI nodig. Bij de intake ligt de ondergrens van het BMI op 14 bij volwassenen en op 13,5 bij jeugd. Als het BMI bij de intake aan dit minimum voldoet, gaan we het voortraject in. In het voortraject kijken we samen naar de mogelijkheden om het BMI te verhogen voor de opname.

Als je opgenomen wilt worden, ligt de ondergrens namelijk iets hoger. Hiervoor geldt:

  • Minimaal BMI van 15,5 bij volwassenen
  • Minimaal BMI van 14,5 bij jeugd

Herstellen van boulimia

Als je last hebt van boulimia kan lichamelijk en geestelijk bijna volledig herstellen. De menstruatie komt meestal na verloop van tijd terug. Alleen wanneer iemand lang hevig ondergewicht heeft gehad is er kans op blijvende onvruchtbaarheid. Ook kunnen er chronische darmklachten zijn ontstaan. Ook zal er altijd aandacht moeten worden blijven besteed aan iemands onzekerheden om er zeker van te zijn dat boulimia niet weer tot uiting komt.

Als je denkt last te hebben van boulimia zoek dan hulp. Praat erover met iemand in je omgeving. Je hoeft je niet alleen te voelen of te schamen. Je bent sterker dan je eetstoornis. Neem contact met ons op en samen maken we een plan voor herstel.

Professionele boulimia behandeling

Boulimia is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van boulimia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij boulimia en een individuele aanpak helpen we jou om boulimia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij boulimia

Changes GGZ

Vermoed je dat je boulimia hebt en heb je hulp nodig? Trek aan de bel. Het is lastig om zelf te herstellen en de gevolgen van de eetstoornis zijn groot. Met de juiste hulp is een toekomst zonder boulimia mogelijk. Wist je dat er zo’n 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia? Je bent niet alleen, maar wel verantwoordelijk voor jouw herstel. Het deskundige team van Changes GGZ staat voor je klaar om je te helpen deze eetstoornis te doorbreken. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om boulimia te behandelen. 

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Boulimia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot boulimia.

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je last hebt van steeds terugkerende eetbuien. Deze eetbuien worden vrijwel altijd opgevolgd door paniek en/of schuldgevoelens, waardoor je toevlucht zoekt tot extreme handelingen (compensatiegedrag) om de grote hoeveelheden voedsel die je tijdens die eetbuien hebt geconsumeerd te compenseren en gewichtstoename te verhinderen. Veelvoorkomende voorbeelden van zulk compensatiegedrag zijn opzettelijk braken of ongepast gebruik van laxeermiddelen. Ook periodes van vasten, overmatig sporten en zelfs het gebruik van klysma’s worden soms als compensatiemethodes gebruikt.
Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • Herhaaldelijke eetbuien
  • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
  • Een laag zelfbeeld
  • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.

Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.

Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven