Cocaïneverslaving behandeling

Welke behandelingen bieden wij aan bij een cocaïneverslaving?

Behandelen van een cocaïneverslaving

De meest effectieve manier om te stoppen met cocaïne is door je aan te melden voor een professionele behandeling. Het behandelen van een cocaïneverslaving kan leiden naar blijvend herstel. Afkicken van cocaïne is volledig mogelijk. De weg naar herstel is uitdagend, maar met een gezond portie motivatie en de juiste professionele begeleiding heel goed mogelijk.

Verslavingszorg in een van onze klinieken biedt uitkomst en zorgt ervoor dat je de oorzaak van de verslaving kunt achterhalen. Afkicken van cocaïne en het aanpakken van het onderliggende probleem vergroot de kans op volledig herstel.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Afkicken van cocaïne in een afkickkliniek

De eerste stap naar afkicken van coke kan voor veel mensen lastig zijn, gelukkig biedt een afkickkliniek uitkomst. In het ontwikkelen van een verslaving zien we verschillende fases, waarvan de ontkenningsfase er één is. Veel mensen zitten hier in vast voordat ze inzien dat ze een probleem hebben en verslavingshulp nodig hebben. Het effect van cocaïne op het lichaam helpt hierin niet mee. Je voelt je tijdelijk onwijs goed over jezelf, waardoor gebruikers al snel van mening zijn dat ze hun gebruik onder controle hebben. Tot de roes verdwijnt en de neerslachtige gedachten weer naar voren komen. Het vergt moed om op dat punt de consequenties onder ogen te komen in plaats van opnieuw te grijpen naar coke.

Ontwenningsverschijnselen zorgen voor een lastige start. Met professionele begeleiding afkicken van cocaïne is dan ook aan te raden. Bij sommige mensen kan op eigen houtje ontwennen zelfs levensbedreigend zijn. Wanneer je voor coke naar de afkickkliniek komt, word je door professionals begeleid van detox naar behandeling.

Behandelmethodes cokeverslaving

Changes GGZ biedt behandelingen aan waarin je begeleid wordt door een team van ervaren specialisten uit de verslavingszorg. Er zijn verschillende behandelmethodes waarmee je kunt afkicken van cocaïne. Onze behandelmethode is gebaseerd op de theorie van het 12-stappen Minnesota model. Je krijgt een mix aan cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie en systeemtherapie om de verslaving te doorbreken en je eerste stappen naar herstel te zetten. We bieden onze behandelingen in verschillende klinieken aan, waarbij het grootste verschil hem zit in de dagbehandeling of klinische opname van cliënten.

 • Dagbehandeling voor cokeverslaving: hiermee doelen we op onze dagbehandeling voor verslaving. Tijdens dit traject bezoek je 12 weken op 2 werkdagen onze locatie in Breda of Weert volg je een afwisselend, intensief schema aan groepssessies, en activiteiten. Een derde dag volgt individuele therapie.
 • Klinische behandeling cokeverslaving: tijdens de kliniekopname kom je 6 tot 9 weken naar onze verslavingskliniek in Weert of Kaapstad. Je volgt een intensieve dagplanning met individuele en groepstherapieën en sportactiviteiten

Geholpen door specialisten

Bij Changes GGZ staat er een deskundig, persoonlijk en warm team aan specialisten voor je klaar. Gespecialiseerde verslavingshulp is essentieel om onderliggende oorzaken te identificeren die nu jouw verslaving in stand houden. Een deel van het team is bovendien zelf ervaringsdeskundige, waardoor ze als geen ander begrijpen waar je doorheen gaat en wat ze moeten doen om jou te helpen naar blijvend herstel van je cokeverslaving.

Nazorg afkicken coke

Nadat jouw intensieve behandelperiode in een van onze kliniek achter de rug is, is het weer tijd om terug te gaan naar het normale leven. Dit is het moment om verder te bouwen aan herstel. Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, word je hier tijdens de behandeling goed op voorbereid. Na het afronden van je traject volgt bovendien een periode van nazorg, waarin je gesprekken met professionals kunt volgen en binnen kunt lopen voor groepstherapie. Zo kun je eventuele uitdagingen onder begeleiding tackelen en de kans op terugval in de eerste fase verkleinen.

Kosten afkicken cocaïne

Wanneer je kiest voor afkicken van cocaïne en verslavingszorg van Changes GGZ wordt de behandeling vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Daarbuiten valt het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico van minimaal €385,- en eventuele kosten van een vliegticket, wanneer je kiest voor onze afkickkliniek in Zuid-Afrika. De kosten worden na behandeling in rekening gebracht.

Hoe lang duurt afkicken van coke?

De duur van de behandeling verschilt per behandelmethode en persoon. Je behandelplan wordt volledig op jouw situatie afgestemd. In de regel duurt een behandeling in een afkickkliniek voor coke gemiddeld tussen de 6 en 9 weken. Wanneer jouw traject via de dagbehandeling loopt, kom je voor 12 weken in behandeling bij ons. Je persoonlijke behandeltraject en de duur ervan wordt bij de intake met je besproken.

Alice, 30 jaar

Knokken kan iedereen. Knok nu de juiste kant op. Knok voor jezelf en niet langer tegen jezelf. Maak die omslag en change! Wie had dat ooit verwacht? 30 jaar heb ik me klote gevoeld en dacht ik dat ik niets kon, totdat alles bij Changes GGZ op een rijtje werd gezet en ik me begon te beseffen dat ik al die jaren alleen maar heb geknokt om te overleven. Ze leren je hier vechten. Niet om te overleven, maar om te leven! De basis is gelegd en nu wordt het tijd om uit te vliegen en mijn nieuwe leven te starten.

Veelgestelde vragen

Een cocaïneverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot cocaïneverslaving.

Cocaïne is een harddrug die wordt vervaardigd uit de bladeren van de coca plant, die in Zuid-Amerika groeit. Het werd in het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd als een plaatselijk verdovingsmiddel voor chirurgisch gebruik. Toen eenmaal bleek hoe schadelijk en verslavend cocaïne was, werd het verboden. Het is dus alleen illegaal verkrijgbaar.

De duur van de behandeling kan voor iedere cliënt anders zijn en is afhankelijk van het gekozen traject. De ambulante dagbehandeling heeft een duur 12 weken. De nabehandeling bestaat uit wekelijkse groepssessies die een dagdeel omvatten voor de duur van 12 weken. Een klinische behandeling (waarbij je in de kliniek wordt opgenomen) duurt gemiddeld tussen de 6 en 9 weken en kan plaatsvinden in onze kliniek in Weert of Zuid-Afrika.

In sommige gevallen kunnen we na een intake besluiten om toch af te zien van een behandeling. Dit doen we in het geval van zogeheten contra-indicaties. We spreken van contra-indicaties als:

 • Je jonger bent dan 18 jaar;
 • Je cocaïneprobleem wordt overschaduwd door psychiatrische problematiek, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
 • Je een verstandelijke beperking hebt;
 • Je dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag vertoont;
 • Je zelf niet gemotiveerd bent om van je coke verslaving af te komen.

Veelvuldig en/of langdurig gebruik van cocaïne resulteert in veranderingen in je hersenen, die ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van de drug. Als je stopt met gebruiken, kun je zowel lichamelijke als psychische ontwenningsverschijnselen ervaren.

Hierbij kun je denken aan:

 • Vermoeidheid;
 • Meer eetlust;
 • Hoofdpijn;
 • Stemmingswisselingen;
 • Concentratieproblemen;
 • Een sterk verlangen naar drugs;
 • Insomnia en nachtmerries;
 • Depressie.
Cocaïne is zeer verslavend. Dat betekent dat als je cocaïne gebruikt, er een hoog risico is dat je er afhankelijk van wordt. In dat geval voel je de drang om het te blijven gebruiken, omdat je denkt dat je anders niet meer (goed) kunt functioneren.

Cocaïne wordt meestal verkocht als een wit poeder en staat ook wel bekend als coke, snow, dust, Charlie of blow. Cocaïne kan op meerdere manieren gebruikt worden, namelijk door:

 • Het poeder op te snuiven;
 • Het poeder op het tandvlees te smeren;
 • Het te roken (‘freebase’ of ‘crack’);
 • Het oraal in te nemen;
 • Het poeder op te lossen en het in een ader te injecteren;
 • Cocaïne wordt ook wel gemengd met andere drugs, zoals heroïne, waarna het wordt geïnjecteerd. Deze methode wordt speedballing genoemd.

Een behandeling door Changes GGZ valt onder de zogeheten tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit valt binnen het basispakket van je zorgverzekering. Als je je eigen risico nog niet (volledig) gebruikt hebt, kan het zijn dat je hier wel een eigen bijdrage voor moet betalen. Je zorgverzekeraar kan je hier altijd vooraf over informeren.

Let op: Wanneer we kiezen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, komen de kosten van de vlucht voor jouw rekening.

Heb je een geldige zorgverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan vooral contact met ons op. We plannen dan een intakegesprek met je in. Tijdens dat gesprek evalueren we of je bij ons inderdaad op de juiste plek bent.
Er is geen enkele legale manier om aan cocaïne te komen. Als je regelmatig cocaïne gebruikt, moet je dus meestal wel enige moeite doen om eraan te komen. Lieg je wel eens over je cocaïnegebruik? Probeer je het voor anderen te verbergen? Heb je weleens situaties of personen gemanipuleerd om aan de drug te komen? Dan is de kans dat je verslaafd bent aan cocaïne zeer groot. Het herkennen van de signalen van een cocaïneverslaving is de eerste stap om hulp te zoeken – voor jezelf of voor een ander.

Ja, het is zeker mogelijk om een overdosis cocaïne te nemen. Dit kan voorkomen wanneer je te veel cocaïne hebt genomen. Het gebruik van cocaïne in combinatie met andere drugs of alcohol verhoogt het risico op een overdosis.

Een overdosis kan fataal zijn. Zelfs het eerste gebruik kan al dodelijke gevolgen hebben. Wanneer het vermoeden bestaat dat jij of iemand anders een overdosis heeft genomen, is het van levensbelang om meteen hulp te zoeken.

Enkele symptomen die zich kunnen voordoen bij een cocaïne overdosis zijn:

 • Trillen;
 • Zweten;
 • Verwarring;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Extreme agitatie;
 • Hallucinaties;
 • Epileptische aanval.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven