Oxycodon symptomen

Welke symptomen bestaan er bij een oxycodon verslaving?

Oxycodon verslaving

Hoewel oxycodon wordt voorgeschreven door artsen en bij de apotheek verkrijgbaar is, kleven er serieuze risico’s aan het gebruik van oxycodon.

Bij een oxycodon verslaving gaat het vaak om patiënten die al lange tijd oxycodon gebruiken tegen hun pijn, maar door dosis escalatie, tolerantie ontwikkeling of een toename van de pijnklachten kan dit leiden tot een oxycodon verslaving. Een oxycodon verslaving uit zich in geestelijke afhankelijkheid, lichamelijke afhankelijkheid, tolerantie en ontwenningsverschijnselen. Om af te kicken van oxycodon raden we aan om professionele verslavingshulp in te schakelen.

Changes GGZ Halsteren Behandelaar

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Bijwerkingen van oxycodon

Het gebruik van oxycodon kan verschillende bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, hoofdpijn en jeuk. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen vaak voor. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.

Symptomen

Een oxycodon verslaving kun je herkennen aan verschillende symptomen. Herken de kenmerken zodat je tijdig actie kunt ondernemen om de verslaving te behandelen. Een oxycodon verslaving heeft de volgende symptomen:

 • Sufheid, moe en futloos
 • Je hebt het gevoel dat je steeds vaker en eerder oxycodon moet gebruiken om pijn te bestrijden of om het euforische gevoel te behouden
 • Wanneer je probeert af te bouwen met oxycodon, treden er al snel ontwenningsverschijnselen op, zoals braken, duizeligheid en koorts.
 • Concentratieproblemen
 • Nervositeit
 • Leeg en somber gevoel

Psychische kenmerken

 • Je hebt een onweerstaanbare behoefte aan oxycodon. Aan het begin om de pijn te bestrijden, maar daarna om het euforische gevoel te behouden.
 • Stemmingswisselingen wanneer er te weinig pijnstillers zijn.
 • Je voelt je suffer en meer afwezig dan normaal.
 • Gevoelens worden vlakker en relaties in sociale kringen voelen minder belangrijk.

Lichamelijke kenmerken

Het gebruik van oxycodon heeft naast psychische effecten ook sterke effecten op je lichaam.

 • Voor het medicijn oxycodon ontwikkel je snel een tolerantie. Dit heeft tot gevolg dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
 • Wanneer je probeert af te bouwen, treden er al heel snel ontwenningsverschijnselen op.
 • Je hebt het gevoel dat je het nodig hebt om te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Rachelle, 36 jaar

Mijn omgeving zag mijn medicijnverslaving met lede ogen aan en maakte zich ernstig zorgen. Pas toen ik geen werk, vrienden en sociale contacten meer overhad, ben ik op zoek gegaan naar hulp. Ik kwam Changes GGZ online tegen en dit leek mijde instelling die het beste bij mij paste. Dit gevoel is vanaf het begin af aan bevestigd. Na een intense detox, kliniekopname en goede nazorg ben ik weer opgebloeid. Ik ga nu weer stilletjes aan de wijde wereld in, maar nu zonder escape en dealend met het leven zoals het is.

Hulp bij een Oxycodon verslaving

Changes GGZ

Een oxycodon verslaving kan zeer vervelende gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je oxycodon verslaving? Bel ons vrijblijvend op telefoonnummer: 088-242 6437. Je staat er niet alleen voor.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of opgenomen wordt in onze kliniek in Weert. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.

Veelgestelde vragen

Een ketamineverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot ketamineverslaving.

Oxycodon is een opiaat, een morfineachtige pijnstiller, dat wordt voorgeschreven door artsen. Dit medicijn is twee keer sterker dan morfine en werkt dus zeer goed bij het stillen van pijn. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen. De werking hiervan houdt ongeveer vier tot zes uur aan.
Oxycodon is zeer verslavend. Het is twee keer sterker dan morfine en je lichaam bouwt al heel snel een tolerantie op, waardoor je een hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen.
Ja, het is zeker mogelijk om een overdosis oxycodon te nemen. Het gebruik van oxycodon in combinatie met andere drugs verhoogt de kans op een overdosis. Een overdosis kan fataal zijn, zelfs bij het eerste gebruik. Oxycodon zorgt voor een vermindering van de ademhaling, waarbij een vertraagde ademhaling ervoor kan zorgen dat je buiten westen raakt of zelfs overlijdt.
Het kan gevaarlijk zijn om auto te rijden als je oxycodon gebruikt. Dit komt vooral door de bijwerkingen, zoals sufheid, verwardheid en duizeligheid. De eerste twee weken bij gebruik van oxycodon mag je niet autorijden. Gebruik je oxycodon langer dan twee weken, dan raden we het aan om eerst te overleggen met je huisarts voordat je weer gaat autorijden.
Bij Changes GGZ werken we met ervaren specialisten die samen met jou je verslaving aanpakken. Omdat abrupt stoppen met oxycodon vaak leidt tot heftige ontwenningsverschijnselen, raden wij je daarom aan om te starten met een detox behandeling onder medische supervisie. Na de detox behandeling zetten we de volgende stap naar jouw herstel. We gaan op zoek naar de oorzaak van je oxycodon verslaving en bepalen daarna samen welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Wij bieden mogelijkheid om je oxycodon verslaving aan te pakken aan de hand van ambulante zorg of klinisch opname.

Als je oxycodon slechts enkele dagen gebruikt, dan kan je in één keer stoppen. Maar wanneer je al langere tijd oxycodon gebruikt, dan is het niet verstandig om in één keer te stoppen. Je lichaam is heel snel gewend geraakt aan dit medicijn, waardoor we het aanraden om geleidelijk af te bouwen. Als je in één keer stopt met oxycodon kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden, zoals

 • Onrust;
 • Diarree;
 • Hartkloppingen;
 • Koorts;
 • Zweten;
 • Rillen;
 • Gapen;
 • Verlies van eetlust;
 • Misselijkheid;
 • Maagkrampen.

Bij Changes GGZ raden we aan om je behandeling te starten met een detox behandeling onder medische supervisie. Zo zorgen we ervoor dat je deskundig afkickt van oxycodon.

Ook al wordt oxycodon op recept door de huisarts voorgeschreven, gewenning aan dit medicijn treed al snel op. Je kan daardoor gemakkelijk een oxycodon verslaving ontwikkelen. Heb jij het gevoel dat je de dosis oxycodon steeds meer moet verhogen om hetzelfde effect te krijgen? Voel je je suf, moe of futloos? En wanneer je probeert te stoppen met oxycodon, treden er dan al snel ontwenningsverschijnselen op, zoals braken, duizeligheid of koorts?

Bij ‘ja’ op deze vragen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een oxycodon verslaving.

Het herkennen van de signalen van een oxycodon verslaving is een belangrijke stap richting jouw herstel.

Het erkennen van je oxycodon verslaving is een belangrijke stap op weg naar duurzaam herstel.

Wij helpen je graag verder met de volgende stappen. Heb je een geldige zorgverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan vooral contact met ons op. Wij plannen dan een intakegesprek met je in. Tijdens dat gesprek evalueren we of je bij ons inderdaad op de juiste plek bent.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven