MDMA afkickverschijnselen

Wat zijn de afkickverschijnselen van MDMA?

MDMA-verslaving

De effecten van MDMA duren doorgaans enkele uren. Dit leidt er vaak toe dat gebruikers, wanneer de eerste dosis begint uit te werken, weer een nieuwe dosis nemen om door te kunnen gaan. Wanneer de MDMA begint uit te werken, ervaar je wat wel een ‘crash’ of ‘comedown’ wordt genoemd; je voelt je vermoeid, angstig en prikkelbaar. Het kan ook zijn dat je agressief wordt, slaapproblemen ontwikkelt en concentratie- en geheugenproblemen ervaart.

Herhaaldelijk gebruik van MDMA verstoort je normale hersenchemie en kan leiden tot afhankelijkheid. Ongeveer 60 procent van de MDMA gebruikers ervaart psychische en/of lichamelijke afkickverschijnselen wanneer ze stoppen of proberen te stoppen met het gebruiken van de drug. Die ontwenningsverschijnselen zijn wat het zo lastig kan maken om te stoppen. Daarom is professionele hulp altijd aan te raden.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Lichamelijke afkickverschijnselen van MDMA

Als je een afhankelijkheid van MDMA hebt ontwikkeld en abrupt stopt met gebruiken, kun je verschillende ontwenningsverschijnselen ervaren. De meeste hiervan zijn psychisch, maar je kunt ook last krijgen van lichamelijke afkickverschijnselen. Hierbij kun je denken aan:

 • Verlies van eetlust
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen

Psychische afkickverschijnselen van MDMA

Na langdurig en/of veelvuldig gebruik raken je hersenen afhankelijk van de MDMA. Op het moment dat je stopt met gebruiken, moeten je hersenen als het ware weer leren hoe ze zonder MDMA moeten functioneren. Dat zorgt voor psychische afkickverschijnselen. De meeste gebruikers ervaren hierbij het tegenovergestelde van wat ze voelden toen ze high waren: in plaats van een gelukzalig en onbezorgd gevoel, raak je depressief en angstig. De psychische afkickverschijnselen die je kunt ervaren zijn:

 • Een intens verlangen naar de drug
 • Verwarring
 • Angstige gevoelens
 • Paranoia
 • Prikkelbaarheid
 • Concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen
 • Veranderingen in zelfperceptie
 • Depressie

Hoe lang houden de afkickverschijnselen aan?

De afkickverschijnselen en de duur van de ontwenning kunnen per persoon verschillen. Enkele factoren die van invloed zijn op het afkickproces zijn:

 • Tolerantie
 • Hoe vaak en hoe lang je gebruikt hebt
 • Stofwisseling
 • Leeftijd
 • Genen
 • Je algehele gezondheid en fitheid

MDMA word vaak versneden met andere drugs, zoals amfetaminen. Tenzij je je MDMA altijd hebt laten testen, weet je nooit precies wat erin zat. Daardoor kun je ook afkickverschijnselen ervaren die gerelateerd zijn aan andere drugs.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp nodig bij een MDMA-verslaving?

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw MDMA-verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een MDMA-verslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de MDMA-verslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven