BED behandeling

Hoe kan een eetbuistoornis door ons behandeld worden?

Behandeling BED

Net als bij verslavingen en andere eetstoornissen moet de achterliggende oorzaak van het probleem worden gevonden. Waardoor kwam de eetstoornis BED tot uiting en wat triggert het gevoel van moeten eten? Pas als er een antwoord op dit soort vragen is, heeft een behandeling echt nut. Vanaf dat punt kan ervoor worden gezorgd dat het probleem bij het begin wordt aangepakt en is er een grotere kans op echt herstel.

De eerste stap die moet worden gezet is het niet langer wegmoffelen van het probleem. De ontkenning moet worden doorbroken. Dat is vaak het lastigste. Je wil eigenlijk niet toegeven dat er iets aan de hand is. Schaamte overheerst en om hulp vragen kan zorgen voor een hoge mentale drempel waar je overheen moet stappen. Toch is dit wel nodig, zodat de eetbuistoornis kan worden aangepakt.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Omdat eetstoornis BED vaak als gevolg heeft dat je overgewicht krijgt of hebt is het voor anderen te zien. Je kunt je daardoor sneller schamen en je opgelaten voelen. Mensen uit de omgeving zullen sneller aan de bel trekken, maar omdat de eetbuien in het geheim worden ondernomen, zullen weinig mensen de link leggen naar eetstoornis BED. Toch kan het zichtbare aspect ook helpen om het probleem onder ogen te komen en er iets aan te doen. Een behandeling helpt daar goed bij.

Soorten behandeling BED

Wanneer iemand ervoor kiest om bij ons met een behandeling te starten zijn er meerdere opties mogelijk. Ten eerste krijg je een intake gesprek. Daar wordt gekeken naar de duur en ernst van de stoornis. Er is veel persoonlijke aandacht, zodat we de psychologische oorzaak kunnen vinden met de hulp van gespecialiseerde psychologen en deskundigen.

Een behandeling wordt bij ons altijd samen met elkaar gemaakt. Na een intake kan worden besloten of je meer gebaat bent bij een ambulante- of een klinische behandeling. Het verschil tussen deze twee behandelingen is dat bij een ambulante behandeling iemand zijn of haar normale leven kan blijven leven, maar zich tegelijkertijd wel moet laten behandelen. Bij een ambulante behandeling blijf je thuis wonen en kun je vaak doorwerken of studeren. Een behandeling duurt ongeveer 12 weken.

Klinische behandeling bij Binge Eating Disorder

De andere optie, de klinische behandeling, houdt in dat je wordt opgenomen. Wanneer voor deze optie wordt gekozen, wordt je overgebracht naar onze partnerkliniek in Zuid-Afrika. Een kliniekopname duurt gemiddeld acht (volwassenen) tot 12 (jeugd) weken.

Begeleidt door specialisten

Voor welke behandeling er ook wordt gekozen, je wordt altijd begeleidt door specialisten. De trajecten bestaan uit groepssessies, individuele therapie, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie en systeemtherapie. De theorie van het 12 stappenmodel is in beide trajecten geïntegreerd. Na het succesvol doorlopen van de behandeling volgt een nabehandeling, waar ruimte is voor verdere verdieping van een leven in herstel.

Denk je dat jij een eetbuistoornis hebt?

Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van Binge Eating Disorder (BED), ook wel eetbuistoornis genoemd, is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij eetbuistoornis en een individuele aanpak helpen we jou om jouw eetbuistoornis te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij binge eating disorder (BED)

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Binge Eating Disorder (BED) gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot Binge Eating Disorder (BED).

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.
Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.
Je schuldgevoel ontstaat door emoties die met je aan de haal gaan. Wees hierin niet te streng voor jezelf. Stoppen met eten begint bij erkennen dat je relatie met eten nu niet gezond is. Vaak gaat er een onderliggend probleem schuil onder je drang naar eten. Deze eetstoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Je bent hier niet alleen in en kan en mag hier hulp voor zoeken. Met behulp van therapie kan je je eetbuien, emoties en schuldgevoel onder controle krijgen.
In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven