BED Symptomen

Hoe herken je Binge Eating Disorder?

Symptomen eetbuistoornis BED

Bij een eetbuistoornis eet je in een korte tijd, dat wil zeggen een half uur tot twee uur, heel veel achter elkaar. Je hebt geen honger, maar hebt toch het gevoel dat je moet eten. Je eet sneller dan normaal en kan niet stoppen. Zelfs als je vol zit blijf je eten. Een eetbui wordt vaak uitgelokt door een emotie, bijvoorbeeld verdriet of frustratie, maar ook spanning en stress kunnen een oorzaak zijn.

Als je last hebt van een eetbui zorg je dat je dat stiekem doet. Je wil niet dat anderen het door hebben. Gevoel van schaamte en walging nemen het na een eetbui vaak over. Eetbuistoornis BED is een ziekte en moet ook zo worden behandeld. Het herkennen van symptomen kan je helpen om aan de bel te trekken. Vanaf dat punt kan je gericht worden geholpen.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Eetstoornis of een eetbuistoornis?

De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia en boulimia. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een eetbuistoornis bestaat.

Bij een eetbuistoornis (BED) overheerst het gevoel van niet kunnen stoppen met eten. Je eet in een rap tempo. zelfs als je geen trek hebt of vol zit, grote hoeveelheden voedsel. In Nederland is ongeveer 1% van de bevolking gediagnosticeerd met een eetbuistoornis. Echte cijfers zijn moeilijk te geven omdat niet iedereen hulp zoekt. In tegenstelling tot andere eetziektes komt eetbuistoornis BED in bijna gelijke aantallen voor onder mannen en vrouwen. De gemiddelde leeftijd van mensen die zich laten behandelen is 35 jaar oud.

Geestelijke kenmerken eetbuistoornis BED

Er zijn verschillende geestelijke en lichamelijke kenmerken bij een eetbuistoornis BED. Het is belangrijk deze symptomen te herkennen, zodat je tijdig hulp in kunt schakelen. De gevolgen van een eetbuistoornis BED moet je namelijk serieus nemen. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende geestelijke kenmerken op een rij gezet van eetbuistoornis BED.

 • Je voelt onrust in je lijf en in je hoofd.
 • Je voelt constant spanning.
 • Je hebt minder zin in seks, omdat je je schaamt voor je lichaam.
 • Je voelt je minderwaardig. Gedachten als “ik doe er niet toe”, “ik ben lelijk” en “waarom zouden anderen om mij geven” steken de kop op.
 • Je bent dag en nacht obsessief bezig met eten en je gewicht.
 • Je voelt je eenzaam, omdat je andere mensen vermijdt.
 • Je raakt sociaal geïsoleerd. Door de eenzaamheid en vermijdingsgedrag zonder je je steeds meer af. Naar buiten gaan en contact onderhouden met anderen wordt steeds moeilijker.
 • Je hebt negatieve gedachten en depressies. Je baalt van jezelf na het eten en hebt het idee dat je faalt. Negatieve gedachten worden steeds sterker.

Lichamelijk kenmerken eetbuistoornis BED

Naast de geestelijke kenmerken, heeft een eetbuistoornis ook impact op je lichaam. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende lichamelijke kenmerken voor je op een rij gezet.

 • Je blijft aankomen.
 • Je hebt overgewicht.
 • Je bent chronische oververmoeid en lusteloos.
 • Je hebt last van je gewrichten.
 • Je hebt een te hoge bloeddruk en cholesterol.
 • Je hebt maag- en darmproblemen. Door de eetbuien raken je maag en darmen van slag en raakt je verzadigingsgevoel uit balans.
 • Je hebt een ontregelde stofwisseling, vetstof huishouding en hormoonhuishouding.

Herken je symptomen van eetbuistoornis BED, trek dan aan de bel. Toegeven dat er meer aan de hand is, is moeilijk, maar wel noodzakelijk omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Onze specialisten bieden hulp, zodat jij kan herstellen van deze eetstoornis. Maak een afspraak en zet die eerste stap.

Eetbuistoornis BED? Zoek hulp

Eetbuistoornis BED is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een behandeling voor eetbuistoornis dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van Binge Eating Disorder (BED), ook wel eetbuistoornis genoemd, is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij eetbuistoornis en een individuele aanpak helpen we jou om jouw eetbuistoornis te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij binge eating disorder (BED)

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Binge Eating Disorder (BED) gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot Binge Eating Disorder (BED).

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van controle over je eigen eetgewoontes. Daardoor heb je regelmatig binges, oftewel eetbuien, waarbij je in één keer een ongewoon grote hoeveelheid eten consumeert. Veel mensen met deze eetbuistoornis worden na afloop van zo’n binge geconfronteerd met gevoelens van schuld, schaamte en stress. Dit kan weer tot meer eetbuien leiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boulimia, gaat eetbuistoornis BED niet gepaard met compensatiegedrag zoals opzettelijk braken of het gebruik van laxeermiddelen.
Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.
Je schuldgevoel ontstaat door emoties die met je aan de haal gaan. Wees hierin niet te streng voor jezelf. Stoppen met eten begint bij erkennen dat je relatie met eten nu niet gezond is. Vaak gaat er een onderliggend probleem schuil onder je drang naar eten. Deze eetstoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Je bent hier niet alleen in en kan en mag hier hulp voor zoeken. Met behulp van therapie kan je je eetbuien, emoties en schuldgevoel onder controle krijgen.
In principe kan iedereen een eetbuistoornis ontwikkelen, ongeacht leeftijd of afkomst. De stoornis komt zowel bij vrouwen als mannen voor; naar schatting is ongeveer een derde van de mensen met binge eating disorder man. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten, zoals genetische aanleg. Veel mensen met een eetbuistoornis zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van verwaarlozing of emotioneel of lichamelijk misbruik, of waar ongezonde eetgewoontes als normaal werden beschouwd. Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn eveneens risicofactoren. Ook kinderen die gepest werden of worden vanwege hun gewicht lopen meer risico om (op jongere of op latere leeftijd) een eetbuistoornis te ontwikkelen. Traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn.

Incidenteel iets te veel eten, bijvoorbeeld met kerst, is iets dat we allemaal weleens doen. Dat is ook helemaal niet erg. Maar bij eetbuistoornis BED wordt het structureel consumeren van te veel eten geassocieerd met een gebrek aan controle over het eetgedrag. Vaak eet je veel te snel, tot het punt dat je zo vol zit dat je niet meer kunt eten. Het kan ook zijn dat je eet terwijl je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Na afloop van een eetbui voel je je schuldig en mogelijk ook depressief. De schaamte die je voelt zorgt ervoor dat je je eetbuien voor anderen geheim probeert te houden. Je trekt je daarom meestal in je eentje terug om te bingen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven