Blijf je doordrinken dan vergroot je de kans op een alcoholvergiftiging en kun je in coma raken. Een alcoholverslaving kan daarnaast nog meer verschillende lichamelijke, psychosociale en maatschappelijke gevolgen hebben.

Korte termijn gevolgen van alcohol

De gevolgen van alcoholgebruik kunnen per persoon verschillen. Een aantal van onderstaande effecten kunnen tijdens het drinken van alcohol of vlak na het drinken merkbaar zijn:

 • Braken door overmatig alcoholgebruik.
 • Een slechte adem.
 • Een slechte nachtrust. Alcohol beïnvloedt je REM-slaap en zorgt voor wat we een ‘gefragmenteerde’ slaap noemen.
 • Bewusteloos raken.
 • Een kater.
 • Verlaging van het testosteron (een erectie of een zaadlozing krijgen wordt moeilijker).
 • Alcoholvergiftiging.

Lange termijn gevolgen van alcohol

Ook op de lange termijn brengt een alcoholverslaving risico’s met zich mee. Zo kan een alcoholverslaving serieuze gezondheidsproblemen (mentaal en fysiek) geven. Een aantal van deze gevolgen voor je gezondheid benoemen we hieronder:

 • Gewicht. Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel calorieën. Daarnaast remt alcohol de vetverbranding, waardoor die extra calorieën worden opgeslagen. Dit kan op den duur resulteren in extra gewicht. Als je na verloop van tijd nog meer gaat drinken, zal je echter vermageren. Dit komt omdat alcohol vult en je minder eetlust krijgt. Je verwaarloost je voedingspatroon. Daarnaast zijn je darmen en maag minder goed in staat om voedingsstoffen op te nemen omdat de maag- en darmwand aangetast wordt.
 • Problemen met de lever. Door overmatig drinken kan er vetlever, alcoholhepatitis (ontstoken lever) en levercirrose (het vervangen van vernietigde levercellen door bindweefsel) ontstaan. De lever kan hiervan onherstelbaar beschadigen.
 • Maagslijmvliesontsteking. Bij maagslijmvliesontsteking heb je last van een opgeblazen gevoel, zuurbranden, maagpijn en oprispingen.
 • Problemen in de hersenen. Zenuwcellen kunnen uitlopen, waardoor ze minder goed contact met elkaar kunnen maken. Dit leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. Overmatig drankgebruik kan ook bijdragen aan vroegtijdige dementie en Korsakov.
 • Kanker. Uit onderzoek is gebleken dat alcoholgebruik de kans op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker vergroot. Vrouwen hebben daarnaast een verhoogd risico op borstkanker. Als je naast het drinken ook nog rookt stijgt tevens de kans op lever- en dikkedarmkanker.
 • Vruchtbaarheid. Het drinken van alcohol vermindert bij zowel de man als de vrouw de vruchtbaarheid.
 • Psychoses. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot psychoses.
 • Ontwenningsverschijnselen. Wanneer je na een periode van veel drinken minder drinkt of helemaal stopt met drinken

Sociale gevolgen alcoholverslaving

Naast gezondheidseffecten kan het een alcoholverslaving ook sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Door een verslaving wordt het vaak steeds moeilijker om te kunnen functioneren in de maatschappij. Je kunt dan te maken krijgen met met allerlei problemen en/of conflicten.

 • Als je veel alcohol drinkt kan dat een aanleiding zijn om steeds minder contacten met anderen te hebben. Mogelijk ben je bang om als een ‘drinker ‘aanzien te worden, of heb je er gewoon geen energie meer voor om met anderen om te gaan. Sociale isolatie kan dan een gevolg zijn.
 • Het kan ook zijn dat je sommige mensen meer gaat mijden, maar anderen (die ook veel drinken) juist meer gaat opzoeken. Want als je veel drinkt dan ben je liever in gezelschap van anderen die ook veel drinken. Kennissen of vrienden die matig drinken zouden ‘lastige’ opmerkingen kunnen maken. Uiteindelijk ga je nog enkel om met ‘gelijkgestemden’, met ‘drink-vrienden’.
 • Overmatig drinken geeft ook gemakkelijk aanleiding tot spanningen en ruzies met je nabije omgeving. Heel dikwijls met je partner of andere personen binnen je gezin of familie. Een klassieke vicieuze cirkel is bijvoorbeeld: “Ik drink omdat mijn partner lastig doet” versus “Ik doe lastig omdat mijn partner te veel drinkt”. Omdat je daarnaast sneller geïrriteerd bent kan je in het geval van kinderen niet de ouder zijn die je graag zou willen zijn.
 • Er kunnen problemen ontstaan op je werk of tijdens je studie, bijvoorbeeld omdat je steeds vaker afwezigheid bent wegens ‘ziekte’, mindere prestaties, of conflicten met collega’s.Het kan zijn dat je drinkt omdat je denkt dat je dan beter om kunt gaan met een (zeer) hoge werkdruk. Je denkt dat je je zaken goed (of misschien zelfs beter) onder controle hebt als je drinkt. Maar hoe meer je drinkt, hoe slechter je zelfbeeld wordt.

Maatschappelijke gevolgen alcoholverslaving

Daarnaast heeft een alcoholverslaving ook nog een aantal maatschappelijke gevolgen. Zo kan overmatig drinken aanleiding geven tot financiële problemen op de langere termijn door werkverlies of slecht budgetbeheer. Dronken rijden, vechtpartijen en huiselijk geweld zijn daarnaast in veel gevallen aanleiding tot gerechtelijke problemen.

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt?

Bovenstaande gevolgen kunnen serieuze problemen opleveren die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen, maar de symptomen zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt? En zoek je hulp voor jezelf of juist voor iemand anders? Bij Changes GGZ behandelen we onder andere een alcoholverslaving. Neem gerust contact met ons op. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek, de (ambulante) behandeling, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Bekijk ook onze pagina met ervaringen, als je benieuwd bent naar de verhalen van cliënten over het behandeltraject bij Changes GGZ.