Veel mensen hebben nog niet eerder van de eetstoornis NAO gehoord. NAO staat voor ‘Niet Anders Omschreven’. In Nederland zijn we vooral bekend met de eetstoornissen anorexia en boulimia. De diagnose anorexia of boulimia wordt alleen gesteld als jouw symptomen aan bepaalde criteria voldoen. Het kan voorkomen dat jouw symptomen slechts aan een paar van deze criteria voldoen. Je krijgt dan niet de diagnose anorexia of boulimia, maar er is wel degelijk sprake van een eetstoornis. In dat geval wordt de diagnose eetstoornis NAO gesteld. De eetstoornis kan dus een beetje lijken op anorexia, een beetje op boulimia of op geen van beiden. Dit klinkt misschien wat verwarrend, dus in deze blog leggen we uit wat eetstoornis NAO nu precies is.
Kenmerken eetstoornis NAO
Bij eetstoornis NAO heb je meestal bepaalde kenmerken van anorexia of boulimia. Welke kenmerken dit zijn, verschilt per persoon. Anorexia is een eetstoornis waarbij je jezelf uithongert, uit angst om aan te komen. Gewichtsverlies, ondergewicht en ondervoeding zijn de belangrijkste symptomen.
Ook is er sprake van eetstoornis NAO wanneer je herhaaldelijk op voedsel kauwt en (niet doorgeslikte) grote hoeveelheden voedsel uitspuugt. Dit is geen kenmerk van anorexia of boulimia en valt daarom onder eetstoornis NAO. Voldoe je aan de criteria van boulimia, waarbij je onder andere flinke eetbuien hebt en dit compenseert door te laxeren of te braken, maar komen de eetbuien en het compensatiegedrag minder dan twee keer per week voor, dan valt jouw eetstoornis onder NAO.
Anorexia is een eetstoornis waarbij je jezelf uithongert, uit angst om aan te komen.
Gevolgen eetstoornis NAO
Een eetstoornis brengt grote psychische gevolgen en sociale gevolgen met zich mee. Je voelt je meestal onzeker, eenzaam of zelfs depressief. Je kunt je zo ongelukkig voelen dat je zelfmoord overweegt. Doordat je je eenzaam voelt en niet praat over je eetprobleem, kun je in een sociaal isolement terecht komen. Is braken een kenmerk van jouw eetstoornis, dan kunnen je slokdarm en klieren geïrriteerd raken. Door het maagzuur worden ook je tanden aangetast. Een kaliumtekort kan leiden tot hartritmestoornissen, dat in het ergste geval een hartstilstand kan veroorzaken. Ook het gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot uitdroging, darmproblemen en buikpijn.
Behandeling eetstoornis NAO
Als een eetstoornis niet in het specifieke hokje anorexia of boulimia geplaatst kan worden, is er vaak de opvatting dat het geen echte eetstoornis is of dat het niet zo erg is als de bekende eetstoornissen. Hier is niets van waar. Heb je het gevoel dat eten, gewicht en je lichaam een obsessie zijn geworden? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. Een eetstoornis is erg gevaarlijk en kun je moeilijk alleen overwinnen. Professionele hulp en een persoonlijke aanpak is echt noodzakelijk om van een eetstoornis af te komen. Welke behandeling het beste is voor jou hangt af van de ernst en aard van de eetstoornis. Samen bepalen we welke behandeling het meest geschikt is. Wil je meer weten over de behandelingen die we aanbieden of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op.
Tijd voor een nieuwe koers
We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.