Anorexia is de bekendste eetstoornis in Nederland en betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. De betekenis klopt niet helemaal, want met anorexia heb je vaak wel eetlust, alleen wordt dit gevoel op allerlei manieren onderdrukt. Je hebt sterke verlangens om mager te zijn, wat zich uit in extreem weinig eten of overmatig sporten. Hoe mager je ook bent, je zult nooit tevreden zijn en daardoor continu op zoek gaan naar manieren om nog meer af te vallen of om gewichtstoename te voorkomen. Het niet-eten heeft grote gevolgen voor je lichaam, je geestelijke gezondheid en op je sociale leven. De gevolgen van anorexia kunnen zelfs zo groot zijn, dat dit leidt tot de dood. Helaas is dit bij 6% van de anorexiapatiënten het geval. Wanneer ga je dood aan anorexia? We leggen het uit in deze blog.
Lichamelijke gevolgen anorexia
Of je risico loopt om dood te gaan door anorexia, hangt af van de ernst van de eetstoornis en de maatregelen die je neemt om af te vallen. Als je er op tijd bij bent, dan hoeven de gevolgen niet permanent te zijn. Duurt de eetstoornis al jaren, dan kan dit onherstelbare schade aanrichten en in het ergste geval leiden tot de dood.
De eerste stap richting herstel is om erover te praten.
Met anorexia raak je uiteindelijk ernstig ondervoed en dat heeft grote gevolgen voor het lichaam. Denk aan extreme uitputting, huidproblemen, botontkalking, onvruchtbaarheid, hartritmestoornissen en een lage lichaamstemperatuur.
Door ondervoeding en braken kan er een tekort ontstaan aan kalium. Dit kaliumtekort zorgt voor hartritmestoornissen, die in het ergste geval een hartstilstand tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk dat je bij de arts een bloedanalyse laat doen om te testen op kalium. Door het braken kan ook de wand van de slokdarm beschadigd raken, waarmee je de kans op slokdarmkanker vergroot.
Psychische gevolgen anorexia
De gevolgen zijn niet alleen groot voor het lichaam, maar ook de psychische gevolgen zijn groot. Als je anorexia hebt, dan deel je dit meestal niet met anderen. Je beseft niet dat je eetgedrag abnormaal is en ontkent dat er een probleem is. Dit heeft grote impact op je sociale leven. Omdat alles op een gegeven moment draait om afvallen en het tellen van calorieën, verlies je interesse in anderen. Je gaat je afzonderen, je liegt over je eetgedrag en je voelt je onbegrepen. Het gevolg hiervan is dat je je depressief, eenzaam of angstig kunt voelen. In sommige gevallen kunnen deze gevoelens zelf zo erg worden, dat je geen uitweg meer ziet en voor zelfdoding kiest. De eerste stap richting herstel is om erover te praten. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriend(in), je ouders, broers of zussen. Dat kan een hele opluchting zijn en hierdoor leer je inzien dat je er niet alleen voor staat.
Behandeling noodzakelijk
Vermoed je dat je anorexia hebt? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. De gevolgen van anorexia zijn groot, maar dit betekent niet dat je er niet van af kunt komen. Met de juiste hulp, is een leven zonder anorexia zeker mogelijk. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van eetstoornissen. Samen met jou bekijken we welke behandeling het meest geschikt is.
Tijd voor een nieuwe koers
We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.
Het herstellen van eetstoornis is zwaar en besef dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Weet dat hulp altijd mogelijk is. Wil je meer weten over hoe jij geholpen kan worden in het herstellen van een eetstoornis? Wij helpen je graag. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.