
Cognitieve gedragstherapie
Wanneer je je bij Changes GGZ laat behandelen voor je verslaving of eetstoornis, volg je een intensief traject. Daarbij maken we gebruik van een unieke, wetenschappelijk onderbouwde behandeling. Deze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie. Op deze pagina vertellen we daar iets meer over.

Cognitieve
GedragstherapieWat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. Het idee achter deze therapievorm is dat irrationale gedachten leiden tot disfunctioneel gedrag. Het doel van cognitieve gedragstherapie is zorgen dat jij weer de controle krijgt over je gedachten en je gevoelens, en daarmee ook over je eigen gedrag. Je leert de negatieve gedachten die bij je opkomen anders te interpreteren, waardoor je een objectievere kijk krijgt op je waarnemingen. Zo zul je steeds beter om kunnen gaan met je negatieve gedachten en je gevoelens over jezelf en je omgeving. Je kunt je stemming beter beheersen en je gedrag afstemmen op wat je wilt bereiken, in plaats van op je emoties.
Behandeling verslaving
Cognitieve gedragstherapie behoort tot de meest effectieve behandelmethodes voor verslavingen. Zoals gezegd draait het bij deze therapievorm om het veranderen van jouw manier van denken, en daarmee ook je gedrag. Daar werk je niet alleen aan tijdens de therapiesessies, maar ook in je dagelijks leven. Door huiswerkopdrachten en oefeningen ben je er dagelijks actief mee bezig. In de loop van de behandeling leer je om de controle over je gedachten terug te vinden. Daardoor krijg je meer zelfcontrole en kun je slechte gewoontes doorbreken. Cognitieve gedragstherapie helpt tevens om terugval te voorkomen.
Behandeling eetstoornis
Cognitieve gedragstherapie blijkt ook effectief te zijn bij de behandeling van eetstoornissen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de kans dat je na je behandeling terugvalt in oude gewoontes, met cognitieve gedragstherapie aanzienlijk kleiner is. Samen met je behandelaar identificeer je welke van je gedachten irrationeel zijn. Vervolgens ga je aan de slag om die irrationele gedachten ‘om te buigen’. Op die manier leer je met een objectievere blik naar bepaalde gebeurtenissen, omstandigheden en situaties te kijken. De negatieve gevoelens die je eerder had zullen geleidelijk verdwijnen en daarmee zul je je ook rationeler gaan gedragen.
Meer weten over cognitieve gedragstherapie?
Wil je meer weten over cognitieve gedragstherapie of over de andere aspecten van onze behandelmethodes? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.