Geplaatst op 13 mei 2020 | Leestijd: < 1 minuten

Coronacrisis heeft grote impact op verslavingszorg

Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Coronacrisis heeft grote impact op verslavingszorg

Nederland is al een tijd in de ban van het coronavirus. Er wordt veel gepraat over de zorgen in ziekenhuizen en in verpleeghuizen, maar de coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor verslaafden. Waar de telefoon voorheen rood gloeiend stond, wordt er nu door verslaafden veel minder gebeld naar GGZ instellingen.

Twee miljoen verslaafden

In Nederland zijn er ongeveer twee miljoen verslaafden, bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol, gokken, gamen, drugs of medicijnen. Velen zijn ‘stille’ verslaafden, die naar hun omgeving de schijn op houden. Juist deze groep kan door de coronacrisis eerder geneigd zijn de verslaving te laten verergeren, doordat bijvoorbeeld spanningen thuis oplopen.

Professionals in de verslavingszorg zijn bezorgd over een terugval in het aantal verslaafden dat zich meldt om af te kicken. Ook de behandeling van mensen die al verslavingszorg krijgen, is veel lastiger. Vanwege de coronacrisis gaan groepsgesprekken en individuele afspraken niet door, waardoor de verslaafde meer op zichzelf is aangewezen. Ook zijn mensen door de huidige situatie meer geïsoleerd, waardoor het makkelijker is om terug te vallen in oude patronen.

Verslavingszorg bij Changes GGZ gaat gewoon door

Ook in tijden van de coronacrisis staat Changes GGZ klaar voor onze cliënten. De gezondheid en veiligheid van onze cliënten en medewerkers hebben bij ons de hoogste prioriteit. Onze behandelingen zijn daarom aangepast naar de adviezen van het RIVM, waardoor het intake gesprek en alle behandelingen nu plaats vinden via beeldbellen. Ook is er een alternatieve behandellocatie in Nederland, zodat klinische zorg wordt voorgezet.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.