Af en toe een eetbui hoeft niet erg te zijn, die hebben we allemaal wel eens. Maar een eetbui dat uitgroeit tot een patroon met onbeheersbare eetbuien? Dat is wel een probleem, we spreken dan van een eetbuistoornis, ofwel binge eating disorder. Hoewel we weten dat een eetbui een grote impact heeft op ons leven, is het heel moeilijk om het patroon te door breken. Wat veroorzaakt een eetbui? En waarom kom je zo moeilijk van een eetbui af?
Oorzaak van eetbuien
“Ach, nog één koekje.” Die gedachte hebben we allemaal wel eens. Als die gedachte nog steeds bij je opkomt nadat je al het vijfde pak koekjes uit de voorraadkast hebt gepakt, dan heb je een eetbui. Heb je structureel last van eetbuien, dan spreken wij van een eetbuistoornis. Een eetbuistoornis is niet helzelfde als boulimia. Bij boulimia wil je na een eetbui het eten weer kwijtraken, bijvoorbeeld door over te geven. Bij boulimia heb je namelijk sterke drang om je eetbui te compenseren. Als je een eetbuistoornis hebt, doe je dit juist niet
Om een eetbui te overwinnen is het eerst belangrijk te weten waar je eetbui vandaan komt. Waar we bij Changes GGZ achter staan: een probleem pak je vanuit de kern aan. Wat is de oorzaak van je eetbui? We hebben hieronder verschillende oorzaken van eetbuien voor je op een rij gezet.
- Het is een gewoonte. Het is ooit begonnen met wat popcorn eten tijdens het televisie kijken, maar inmiddels kan je niet meer televisie kijken zónder popcorn. Wat begon als iets onschuldigs is uitgegroeid tot een gewoonte. Je hoofd heeft televisie kijken en popcorn aan elkaar gekoppeld. Je hebt het gevoel dat je niet dezelfde beleving hebt tijdens het televisie kijken als je geen popcorn hebt.
- Je hebt een te lage bloedsuikerspiegel. Als je te weinig hebt gegeten dan zakt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam probeert continu de ideale bloedsuikerspiegel handhaven, dus bij een suikerdip worden er meteen signalen af gegeven om meer suikers binnen te krijgen. Het gevolg voor jou: je snakt naar suikers en valt in een eetbui. Door deze eetbui komt er veel glucose in je bloed, met een piek in je bloedsuikerspiegel tot gevolg. Zo ga je van een tekort aan suikers naar een overschot in suikers in je bloed. Je lichaam stuurt meteen weer bij door insuline te produceren. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit je bloed wordt gefilterd. Op deze manier zorgt je lichaam weer voor een balans in de bloedsuikerspiegel. Maar omdat je lichaam snel moest reageren op de heftige toename in suikers, is er meer insuline aangemaakt dan nodig. Dit zorgt ervoor dat insuline nog meer suikers uit je bloedbaan haalt en daardoor juist leidt tot een tekort aan suikers. Je bloedsuikerspiegel daalt. Meteen heb je weer trek in iets zoets: de volgende eetbui staat al voor de deur.
- Je emoties weg eten. Veel mensen gebruiken eten om hun emoties te verwerken. Je kent het misschien wel, als je gestrest bent, je eenzaam voelt of niet lekker in je velt zit, dan loop je sneller naar die voorraadkast. Je wilt jezelf troosten met eten. “Nog een pak koekjes kan wel toch?”.
Het is belangrijk de eetbuien aan te pakken wanneer je het gevoel hebt de controle te verliezen. In onze blog beschrijven we handige tips om een eetbui te voorkomen.
Waarom is het zo moeilijk van eetbuien af te komen?
Je weet heel goed dat een eetbui een ernstige impact heeft op je leven, maar waarom is dan zo moeilijk om van een eetbui af te komen? Dit komt doordat eetbuien diep in jouw patronen, je gedrag en mentale niveau is geworteld. Alleen jouw gedrag veranderen helpt daarom vaak niet, je moet veranderingen aanbrengen in de diepere lagen van jezelf. Als je blijvende verandering wilt creëren, dan moeten er veranderingen plaats vinden op het niveau van overtuigingen, identiteit en mogelijk zelfs op het niveau van jouw zingeving. Het ontstaan van de eetbuien moet aangepakt worden bij de kern van het probleem.
Hulp bij het aanpakken van je eetbuien
Het doorbreken van eetbuien begint bij het besef dat je eetbuien hebt. Maar wil je echt afrekenen met eetbuien, dan moet je de eetbuien aanpakken vanuit de kern. Hoewel eetbuien zeer ernstige en mogelijk levensbedreigende consequenties kan hebben, is deze eetstoornis doorgaans goed te behandelen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je ernstige gezondheidsproblemen kunt voorkomen.
Bij Changes GGZ zijn onze behandelingen gericht op meer dan alleen het doorbreken van je patronen. Met behandelen vanuit de kern zetten we samen de stappen naar écht blijvend herstel. Wij geloven dat dat echt mogelijk is. Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.