Eetstoornis of eetbuistoornis: Dit is het verschil

Home » Blog » Eetstoornis of eetbuistoornis: Dit is het verschil

Eten hoort bij het leven. We eten om in leven te blijven, maar ook om te vieren, rouwen en te delen in gezelschap. Eten is voor veel mensen een vanzelfsprekend gedeelte van het bestaan. Voor hen is eten ‘gewoon’ eten. Toch geldt die vanzelfsprekendheid niet voor iedereen. In Nederland lijden er naar schatting 180.000 mensen aan een eetbuistoornis en nog zo’n 40.000 mensen aan een andere eetstoornis. Voor hen speelt eten of niet eten de hoofdrol in hun dagelijks leven. Wij gebruiken vooral de term eetstoornis wanneer iemand op verschillende manieren obsessief omgaat met voedsel. Dankzij verder onderzoek kennen we nu ook een andere eetstoornis, namelijk een eetbuistoornis. Wat is precies het verschil? Wij leggen het in dit blog aan je uit.

Wat is een eetstoornis?

Er zijn verschillende vormen van een eetstoornis, waarbij elke vorm andere kenmerken heeft. Net als bij een eetbuistoornis draait het leven van iemand met een eetstoornis om eten. Onder een eetstoornis vallen anorexia, boulimia en NAO, waarbij NAO staat voor Niet Anders Omschreven. Bij NAO is er sprake van een eetstoornis, maar vertoon je net niet genoeg kenmerken om bijvoorbeeld aan boulimia of anorexia te lijden. Boulimia gaat gepaard met eetbuien die vervolgens worden gecompenseerd door bijvoorbeeld laxeren, braken en sporten. Anorexia betekent dat je er alles aan doet om niet te eten of om de kleine hoeveelheid gegeten eten te compenseren. Je ziet jezelf, zelf met ondergewicht als dik, ook al zegt je omgeving dat dit niet het geval is.

Een eetstoornis is, in welke vorm dan ook, gevaarlijk. Niet alleen vergroot het de kans op eenzaamheid, depressies, maag- en darmproblemen, hartfalen, lichamelijke uitputting, onvruchtbaarheid, uitdroging, beschadiging van tandglazuur, botontkalking en bloedarmoede. Het is ook de meest voorkomende psychologische doodsoorzaak in Nederland. Trek daarom direct aan de bel als je jezelf in de symptomen van een eetstoornis herkent.

Bij een eetbuistoornis overheerst het gevoel van niet kunnen stoppen met eten. Je eet in rap tempo, zelfs als je geen trek hebt of vol zit, grote hoeveelheden voedsel.

Wat is een eetbuistoornis?

In Nederland heeft minimaal 1% van de bevolking last van een eetbuistoornis. Het eerste dat je moet weten, is dat het woord stoornis niet voor niets in het woord staat. Een stoornis wil zeggen dat er sprake is van een beperking in iemands leven. Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Iemand die lijdt aan BED eet in korte tijd grote hoeveelheden voedsel. Het betekent dat je je regelmatig bijna verzwelgt in eten, zonder dat je dit compenseert met bijvoorbeeld sporten -of in ongezonde gevallen met laxeren en braken. Dit leidt bijna altijd tot overgewicht.

Bij een eetbuistoornis overheerst het gevoel van niet kunnen stoppen met eten. Je eet in rap tempo, zelfs als je geen trek hebt of vol zit, grote hoeveelheden voedsel. Het gevoel van niet weten hoe te stoppen overheerst; je móet eten. Er is sprake van een gevoel van schaamte en onzekerheid rondom de eetbuien. Daarom doet iemand er alles aan om de eetbuien in het geheim te ondernemen.

Een eetbuistoornis klinkt misschien onschuldig, maar dit is niet het geval. Een eetbuistoornis kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Gevolgen kunnen zijn dat je last krijgt van overgewicht, waardoor je de kans vergroot op diabetes, maar ook chronische vermoeidheid, een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen, depressies, eenzaamheid, een ontregelde stofwisseling en zelfs onvruchtbaarheid zijn gevolgen van een eetbuistoornis.

Wat is het verschil?

Een eetbuistoornis is net als anorexia of boulimia een eetstoornis. Er is dus niet zo zeer een verschil tussen een eetstoornis of een eetbuistoornis, maar er is wel een reden dat een eetbuistoornis wordt onderscheiden van de andere eetstoornissen. Over welke eetstoornis je het ook hebt, de overeenkomst tussen de verschillende vormen is dat iemand last heeft van een obsessie voor eten: of dit nu juist wél of juist niet eten is. Het verschil met de bekende eetstoornissen anorexia en boulimia, is dat er bij een eetbuistoornis geen actie wordt ondernomen om de ongecontroleerde eetbuien te compenseren. Na een eetbui nemen schuld- en schaamtegevoelens het over. Je hebt het idee dat je zelf met de gevolgen van het overeten moet omgaan. Je laxeert en braakt niet om het gegeten voedsel weer kwijt te raken. Het gevolg is dat je na verloop van tijd veel kunt aankomen.

Behandeling eet(bui)stoornis

Een eetbuistoornis kan grote gevolgen hebben. Als je het vermoeden hebt dat je kampt met een eetbuistoornis, neem dit dan serieus. Een eerste stap zetten is moeilijk, maar je staat er niet alleen voor. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van eetbuistoornissen. Samen met jou maken we een plan, waarin je op je lichaam leert vertrouwen en waarbij het leven weer om jou draait.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven