Welke signalen kunnen wijzen op een eetstoornis? Een eetstoornis zie je niet altijd aan de buitenkant. Het leeft vaak in stilte in de persoon zelf, maar de impact reikt ver. Waar veel mensen bij een eetstoornis vaak denken aan iemand die extreem is afgevallen, raakt het zoveel meer. Dat zorgt er soms ook voor dat signalen niet zo snel worden opgepikt, omdat ze simpelweg minder bekend zijn. Tijd voor meer bewustzijn. Een eetstoornis heeft niet alleen invloed op iemands uiterlijk, maar ook op gedachten, emoties en gedrag. Het belang om het snel te signaleren is groot. Vroegtijdige herkenning is belangrijk en kan een verschil in herstel maken. Wat zijn eetstoornis symptomen? 10 signalen uitgelegd.
Hoe herken je een eetstoornis?
Een eetstoornis is een psychische aandoening dat gekenmerkt wordt door ontregeld eetgedrag. Er zijn verschillende manieren waarop dit zich kan uiten: sommige mensen eten structureel veel te weinig, anderen juist overmatig veel. Ook zijn er mensen die periodes van eetbuien afwisselen met strenge diëten. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verstoord lichaamsbeeld. Mensen hebben een ander beeld van hun lichaam dan dat het in werkelijkheid is en zijn bang om aan te komen tot het punt dat ze obsessief raken met hun lichaamsvorm en de manieren om hem te veranderen tot ze tevreden zijn. Lijnen, sporten, braken of overeten kan daardoor een steeds groter deel van de dag in beslag nemen.
Wat zijn eetstoornis symptomen?
Eetstoornis symptomen zijn signalen die kunnen wijzen op een eetstoornis. De obsessie en het weinige eten of het overmatig eten van eenzijdig voedsel heeft op verschillende manieren invloed op het lichaam. Sommige symptomen zijn zichtbaar, anderen zie je misschien niet direct op het oog. Eetstoornis symptomen kan je dan ook onderverdelen in signalen op fysiek, emotioneel en gedragsmatig niveau.
10 eetstoornis symptomen
Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op een eetstoornis. Wat zijn de symptomen van een eetstoornis? Voordat we de symptomen bespreken vinden we het belangrijk om te benoemen dat alleen een zorgprofessional deze diagnose mag stellen. Maak je je zorgen? Neem contact op met je huisarts om je zorgen te bespreken en hulp te zoeken. Deze kan je doorverwijzen naar Changes GGZ.
10 signalen die op een eetstoornis kunnen wijzen:
- Fysieke signalen: Haarverlies, broze nagels, uitdroging, verkleuring van de huid, flauwvallen en andere tekenen van fysieke uitputting.
- Veranderingen in gewicht: Grote schommelingen in gewicht, zowel gewichtsverlies als gewichtstoename, kunnen wijzen op een mogelijke eetstoornis.
- Veranderingen in kledingstijl: Het dragen van oversized kleding om het lichaam te verbergen of juist strakke kleding dragen om gewichtsverlies te benadrukken.
- Veranderingen in eetgedrag: Obsessief bezig zijn met voedsel, calorieën tellen, strikte diëten volgen, maaltijden overslaan, voedselvermijding of een beperkte keuze in voedsel.
- Veranderingen in gedrag: Stemmingsschommelingen, angst, depressie, perfectionisme en obsessieve eigenschappen kunnen samenhangen met eetstoornissen.
- Veranderingen in lichaamsbeeld en zelfbeeld: Een negatief zelfbeeld en voortdurende ontevredenheid over het eigen lichaam.
- Overmatige focus op lichaam en gewicht: Veel bezig zijn met lichaamsgewicht, lichaamsvorm en het uiterlijk (van anderen) kan een teken zijn.
- Sociale isolatie: Terugtrekken uit sociale activiteiten die met eten te maken hebben, zoals samen eten met anderen.
- Compulsief bewegen: Overmatig lichaamsbeweging, zelfs bij ziekte of vermoeidheid.
- Ontkenning of geheimhouding: Iemand met een eetstoornis kan proberen zijn of haar gedrag te verbergen, excuses verzinnen voor niet eten of bagatelliseren wat ze eten.
Eetstoornis kenmerken herkennen
Zoals je hierboven kunt zien hoeven niet alle eetstoornis signalen herkenbaar te zijn voor de omgeving. Het is een complex ziektebeeld waarin simpelweg meer aan de hand is dan extreem diëten of overeten. Het ligt per persoon en type eetstoornis welke symptomen wel of niet herkenbaar zijn. Mocht je eetstoornis kenmerken herkennen bij jezelf of bij iemand in je omgeving is het belangrijk deze bespreekbaar te maken en de huisarts in te schakelen. Samen kunnen jullie het probleem bespreken en passende hulp inschakelen.
Wat wij kunnen doen? Changes GGZ biedt verschillende eetstoornisbehandelingen die ingaan op de onderliggende problematiek van de eetstoornis. Soms kunnen we met een individuele behandeling van één sessie per week inzicht en ondersteuning geven, soms is een intensiever behandeltraject nodig en wordt de cliënt opgenomen in onze eetstoorniskliniek in Halsteren. Samen kijken we hoe we jou(w dierbare) verder kunnen helpen.