Geplaatst op 8 april 2020 | Leestijd: < 1 minuten

3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist

feiten over eetstornissen
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Je hebt eetstoornissen waarbij je zo min mogelijk eet, maar ook eetstoornissen waarbij je juist heel erg veel eet. Welke eetstoornis je ook hebt, de obsessie voor eten en gewicht staat centraal. Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist.

In Nederland lijden 220.000 mensen aan een eetstoornis

Wist je dat wereldwijd zo’n dertig miljoen mensen kampen met een eetstoornis? In Nederland zijn dat er zo’n 220.000. Eetstoornissen zijn dus psychische stoornissen, maar hieronder vallen ook depressie, posttraumatische stress-stoornis en schizofrenie. Van alle psychische stoornissen hebben eetstoornissen het hoogste sterftecijfer. Met name anorexia en boulimia maken dodelijke slachtoffers. Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt. Dat kan komen door uitdroging, gebrek aan voedingsstoffen, maar ook door zelfmoord.

Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt.

Als je lijdt aan anorexia in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar is de kans dat je sterft 12 keer hoger dan iemand die er geen last van heeft.

Slechts 1 op de 10 mensen met een eetstoornis laat zich helpen

Met een eetstoornis doe je er vaak alles aan om dit voor de buitenwereld te verbergen. Eetbuien en compensatiegedrag zoals laxeren of braken vinden vaak stiekem plaats. Het kan hierdoor lange tijd duren voordat de buitenwereld iets doorheeft. Als je een eetstoornis hebt, voel je je vaak onbegrepen en je schaamt je voor je eetgedrag. Tegelijkertijd denk je het onder controle te hebben, je bepaalt namelijk zelf wanneer je wel of niet eet. Dit lijkt misschien zo, maar de realiteit is dat eten of juist niet eten je hele leven beheerst. Het zetten van de eerste stap richting herstel is dan ook het moeilijkst: het erkennen van je probleem en dit toegeven aan de buitenwereld. Het is vrijwel altijd noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen bij het overwinnen van een eetstoornis.

95 procent van de anorexia patiënten is vrouw

Volgens cijfers is nog altijd 95 procent van de anorexia patiënten vrouw. Anorexia komt gemiddeld veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Door deze scheve verhouding wordt er vaak alleen gesproken over meisjes of vrouwen met anorexia, maar de mannelijke anorexiapatiënten mogen zeker niet vergeten worden. Waarom het vaker bij vrouwen voorkomt, weten we eigenlijk niet. Een van de theorieën zegt dat vrouwen meer last hebben van het slankheidsideaal dat veel media uitdragen. Vrouwen voelen meer druk om slank te zijn, terwijl mannen meer druk voelen om gespierd te zijn. Als mannen willen afvallen neigen ze meer naar sporten, terwijl vrouwen eerder een oplossing zoekt in een dieet.

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je het gevoel dat eten, gewicht en je lichaam een obsessie zijn geworden? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van eetstoornissen.

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.