Boulimia nervosa, voor de meeste mensen gewoon bekend als ‘boulimia’, is een van de meest bekende eetstoornissen. Boulimia nervosa betekent letterlijk ‘honger hebben als een rund door een psychische oorzaak’. Dit klopt gedeeltelijk, bij boulimia zijn het vooral de ongecontroleerde en snelle eetbuien die centraal staan, óók als die persoon geen honger heeft. De eetbuien bestaan uit korte periodes van ongeveer twee uur waarin er buitengewone hoeveelheden voedsel wordt gegeten. Je hebt het idee niet meer te kunnen stoppen en proeft nog nauwelijks wat je eet. Om niet aan te komen, compenseer je de eetbuien door braken, laxeren, vasten of extreem veel sporten. De gezondheidsrisico’s van boulimia worden nogal eens onderschat, maar boulimia is een zeer ernstige ziekte met grote lichamelijke en sociale gevolgen.
Het herkennen van boulimia
Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de kenmerken makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen. Daar komt ook bij dat de symptomen van boulimia niet altijd zichtbaar zijn.
Ten eerste vinden de eetbuien vaak stiekem plaats waardoor naasten dit nooit te zien krijgen. Ten tweede doe je er alles aan om gewichtstoename te voorkomen. Aan de buitenkant is dan ook niet te zien dat iemand een eetstoornis heeft. In de meeste gevallen heb je een normaal postuur en in gezelschap eet je niet opvallend veel of weinig.
Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt.
Kenmerken boulimia
Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je boulimia kunt herkennen. Als je boulimia hebt:
- zonder je je vaak af na de maaltijd;
- ben je vaak vermoeid en heb je het vaak koud;
- trek je je steeds meer terug, terwijl dit voorheen anders was;
- schaam je je voor je eetgedrag en voor je lichaam
- voel je je eenzaam, doordat je de eetbuien geheim probeert te houden.
Lichamelijke kenmerken
- Je slokdarm en klieren zijn beschadigd door het braken.
- Je hebt bloeduitstortinkjes in het gezicht en geïrriteerde mondhoeken.
- Je tandglazuur is aangetast door het maagzuur (door het braken).
- Je hebt maag- en darmproblemen; verstoppingen, diarree en/of uitdroging.
- Je hebt een tekort aan ijzer (bloedarmoede), zout (uitdroging), vitamines en eiwitten.
- Je hebt een tekort aan kalium; dit kan leiden tot hartritmestoornissen en beschadiging van de nieren.
- Je bent onregelmatig ongesteld of je wordt helemaal niet meer ongesteld.
Geestelijke kenmerken
- Je hebt een laag zelfbeeld en je bent onzeker: het zelfbeeld wordt in dit geval voor een groot deel bepaald door zorgen over gewicht en figuur.
- Je bent ontevreden over het gewicht.
- Je raakt sociaal geïsoleerd; door geheimhouding van de eetstoornis.
- Je hebt negatieve gedachten en mogelijk te maken met depressies.
- Je ervaart veel gevoelens als schaamte, verdriet en eenzaamheid die door de eetbuien worden veroorzaakt.
Hulp bij boulimia
Vermoed je dat je boulimia hebt? Neem jezelf en de eetstoornis serieus. Boulimia verdwijnt zelden vanzelf en de gevolgen zijn groot. Maar met de juiste hulp is een toekomst zonder boulimia mogelijk. Wist je dat er zo’n 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia? Je staat er dus niet alleen voor.
Tijd voor een nieuwe koers
Onze behandelingen zijn gericht op meer dan alleen het doorbreken van je patronen. Met behandelen vanuit de kern zetten we samen de stappen naar écht blijvend herstel. Wij geloven dat dat echt mogelijk is. Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.