Welke soorten anorexia zijn er?

Home » Blog » Welke soorten anorexia zijn er?

Ongeveer 25.000 Nederlanders lijden aan anorexia nervosa. Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Hoewel we vaak spreken over anorexia nervosa, zijn er verschillende soorten van deze eetstoornis. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten anorexia uitvoerig.

Anorexia is een eetstoornis

Anorexia is een ernstige stoornis: eten wordt een bron van angst en spanning. Het is een eetstoornis die serieus moet worden genomen. Er kleven niet alleen risico’s aan die invloed hebben op je geest, lichaam en sociale leven; het kan uiteindelijk ook het einde van je leven betekenen. Anorexia kost bij 5% – 10% van de patiënten het leven. Het is dus belangrijk om tijdig professionele hulp in te schakelen.

Soorten anorexia

Hoewel anorexia bij de meesten wel bekend is, weten veel mensen niet dat er verschillende soorten anorexia zijn. Hieronder hebben we de verschillende typen voor je op een rij gezet.

Anorexia, het beperkende type

Het beperkende type van anorexia wordt gekenmerkt door aanzienlijk gewichtsverlies door een beperkend dieet of vasten. Het gaat vooral om het beperken van voedsel en calorieën. Mensen met dit beperkende type van anorexia focussen voornamelijk op het niet aankomen van gewicht.

Anorexia, het purgerende type

Naast het beperkende type van anorexia bestaat er ook het purgerende type. Hierbij wordt weinig eten afgewisseld met eetbuien, die vervolgens worden gecompenseerd door braken, het gebruik van laxeermiddel of andere vormen van compensatie. De fasen van eetbuiten en compenseren wisselen elkaar af. Deze vorm van anorexia heeft veel overeenkomsten met boulimia.

Anorexia athletica

Anorexia athletica is een onbekendere vorm van anorexia nervosa. Bij anorexia athletica heb je een drang of obsessie voor overmatig sporten in combinatie met te weinig eten. Door het sporten verbrand je extra calorieën, maar je eetpatroon is hier niet op aangepast. Het gevolg is dat je snel veel afvalt. Met name duursporters worden gezien als risicogroep voor deze vorm van anorexia.

Orthorexia

Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis, maar het komt wel degelijk voor. Bij dit type anorexia ben je geobsedeerd door gezond eten. Je wilt uitsluitend de gezondste voeding binnen krijgen. Het begint vaak onschuldig dat je tijdens het afvallen let op gezonde voeding en het beperken van suiker inname. Geleidelijk aan ga je steeds meer voedsel vermijden. De angst voor ongezond eten wordt uiteindelijk een obsessie voor je. Je bepaald de kwaliteit van je leven aan de hand van de kwaliteit van je eten. Door het eenzijdige voedingspatroon ontstaat er vaak ondergewicht en ondervoeding.

Hulp bij alle soorten anorexia

Anorexia is een eetstoornis die serieus moet worden genomen. Er kleven niet alleen risico’s aan die invloed hebben op je geest, lichaam en sociale leven; het kan uiteindelijk ook het einde van je leven betekenen. Bekijk hier de gevolgen van een eetstoornis. Het is belangrijk dat je tijdig professionele hulp inschakelt om anorexia te overwinnen. Welk type anorexia jouw leven ook beheerst, bij Changes GGZ staan we voor je klaar. Samen kijken we naar de oorzaak, zodat een behandelplan echt bij jouw unieke, persoonlijke situatie past. Onze medewerkers zijn professionals en snappen waar je doorheen gaat. Samen zetten we stappen naar blijvend herstel.

Herstellen van anorexia

Het herstellen van anorexia is zwaar en besef dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Weet dat hulp altijd mogelijk is. Wil je meer weten over hoe jij geholpen kan worden in het herstellen van anorexia? Wij helpen je graag. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven