Ontgiften van alcohol: Hoe ziet een detox behandeling eruit?

Home » Blog » Ontgiften van alcohol: Hoe ziet een detox behandeling eruit?

Detoxificatie is de medische term voor ontgifting. Detoxificatie houdt in dat het lichaam ontgift en ontdaan wordt van alle lichaamsvreemde stoffen, in dit geval dus alcohol. Als iemand verslaafd is en daar ineens mee stopt kan hij of zij last krijgen van onthoudingsverschijnselen. Omdat deze onthoudingsverschijnselen zeer ernstig en soms zelfs dodelijk kunnen zijn is het belangrijk om te detoxificeren onder medische begeleiding.

Wat is een detoxificatie (detox behandeling)?

Belang van ontgiften bij een alcoholverslaving

Ontgiften van alcohol is nodig om vervolgens zowel lichamelijk als geestelijk te kunnen herstellen. Lichamelijk herstel: alcohol is een zeer schadelijke stof voor je onder andere je hersenen, lever, maag en hart- en bloedvaten. Sommige vormen van kanker worden geassocieerd met het gebruik van alcohol. Het is belangrijk om een alcoholverslaving met deskundige hulp aan te pakken om herstel op lange termijn te ondersteunen.

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Als iemand die verslaafd is aan alcohol hier ineens mee stopt kunnen de volgende onthoudingsverschijnselen optreden:

  • Transpireren
  • Tremoren (trillende handen)
  • Onrustig, gejaagd gevoel
  • Slecht slapen
  • Misselijkheid
  • Angst
  • Somberheid
  • Agitatie / agressie
  • Epileptische aanval
  • Hallucinaties of illusies

Het is belangrijk om te ontgiften onder medische begeleiding.

Soorten detoxificatie

Medische begeleiding kan op verschillende manieren, waaronder klinisch of ambulant. Klinisch is een behandeling inclusief opname en ambulant is behandeling zonder opname. Er wordt vaak gekozen voor klinische detoxificatie wanneer de verwachting is dat de onthoudingsverschijnselen ernstig zullen zijn of wanneer er sprake is van één van de volgende situaties: een psychiatrische stoornis, verslaving van twee of meer middelen of zeer beperkt steunsysteem.

Er wordt meestal gekozen voor ambulante detoxificatie wanneer de verwachting is dat onthoudingsverschijnselen mee zullen vallen, of wanneer er geen sprake is van een andere psychiatrische stoornis of verslaving aan meerdere middelen. Een goed steunsysteem is belangrijk voor een ambulante detoxificatie.

Ontgiften van alcohol, de behandeling van Changes GGZ

Omdat Changes GGZ geen kliniek heeft in Nederland wordt er in het geval van klinische behandeling doorgestuurd naar partners. Kort na de klinische detoxificatie wordt er vervolgens gestart met dagbehandeling óf opname in de kliniek in Zuid-Afrika om met de verslavingsbehandeling te starten. Daarnaast heeft Changes GGZ een protocol ontwikkeld voor ambulante detoxificatie. In dat geval kan het ontgiften van alcohol onder medische begeleiding, onder voorwaarden, thuis plaatsvinden.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven