Stoppen met drugs? Ben jij klaar voor verandering? Met deze tips zorg je voor een realistische aanpak om te stoppen met drugs. Voor de een is deze verandering namelijk net wat makkelijker te maken dan voor de ander. Na jaren gebruik stoppen met datgene waar je lichaam om blijft vragen kan uitdagend zijn, maar is met de juiste begeleiding echt mogelijk. Allereerst is het goed om je te realiseren dat stoppen met drugs verder gaat dan ontwennen of afkicken van je middel van keuze alleen. Wat kan je verwachten wanneer je stopt met drugs? Wat zijn de gevaren en hoe maak je succesvol deze verandering? We bespreken het hieronder en delen onze tips om te stoppen met drugs met je!
Hoe kan je stoppen met drugs?
Het is nooit te laat om te stoppen en aan een nieuw hoofdstuk van je leven te starten. Sommige mensen vinden zelf een manier om te stoppen met drugs. In de praktijk gaat dit om een kleine groep mensen. Wanneer je nog niet lang gebruikt of een bepaalde drug tot je neemt, is de kans dat het je alleen lukt groter. Maar let op: niet van alle drugs en in alle situaties kun je van een drugsverslaving in je eentje afkicken en kan het zelfs gevaarlijk zijn als je dit op eigen houtje onderneemt. Deskundige hulp zorgt voor goede, professionele hulp in dit proces. Zeker gezien het feit dat stoppen met drugs niet alleen betekent afkicken. Je bent om een reden gaan gebruiken, als je deze niet aanpakt is de kans groot dat je op termijn bij een tegenslag of trigger terugvalt.
Tips om te stoppen met drugs
Zelf proberen te stoppen met verdovende middelen? Zorg eerst voor bewustzijn bij jezelf waarom je gebruikt. Een paar eerste tips voor je:
- Wees je bewust van je motivatie en de nadelen van je drugsgebruik. Wat staat het nu in de weg? Wat win je ermee (terug) als je stopt? Maak een lijst met redenen waarom je wilt stoppen en zorg ervoor dat je dit lijstje dagelijks ziet.
- Noteer de nadelen van het drugsgebruik.
- Houd voor een periode van 4-6 weken bij wanneer je drugs gebruikt. Noteer daarachter de reden waarom je op dat moment drugs gebruikt. Vaak ontdekken we hier bepaalde patronen in die wijzen op het onderliggende probleem. Bepaalde triggers kunnen ervoor zorgen dat jij weer naar de drugs wil grijpen.
Wat gebeurt er als je stopt met drugs?
Wanneer je stopt met drugs kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam moet wennen aan de verminderde of gestopte afname van de drug. Je kan last krijgen van onder andere slapeloosheid, depressie, zweten, koorts, hartkloppingen, flashbacks, hallucinaties en agressie. Hoeveel last je hiervan krijgt, verschilt per persoon en de type drug(s) waaraan je lichaam verslaafd is. Dat effect merk je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.
Wat zijn de gevaren van plotseling stoppen met drugs?
Met sommige drugs kan je niet cold turkey stoppen. Je lichaam is zo gewend en afhankelijk geraakt van de inname dat dit met medicijnen en onder stricte medische begeleiding stapsgewijs moet worden afgebouwd. Doe je dat niet op de juiste manier, dan kun je extra schade aan je lichaam veroorzaken.
Waarom heb ik professionele begeleiding nodig?
Een verslaving is een ziekte, vaak zien we dan ook dat onderliggende problemen zoals een trauma, depressie of andere issues ervoor zorgen dat je je lichaam wil verdoven. Je kunt vol goede moed stoppen, maar zodra je geconfronteerd wordt met een trigger kunnen je hersenen het signaal afgeven dat je de drug nodig hebt en terugvallen. Met therapie kan je deze onderliggende oorzaak aanpakken en op een gezonde manier om leren gaan ermee. Dit verkleint de kans dat je op termijn terugvalt in destructief gedrag. Hulp inschakelen vraagt moed en sommigen moeten daarvoor een stuk schaamte overwinnen. Op de langer termijn levert het je echter het meeste op.
Waarom stoppen met drugs?
Stoppen met drugs is om heel veel redenen een goed idee. Met de werking van de drugs is het natuurlijk allereerst beter voor de gezondheid van je lichaam. Ook is het de manier om de controle weer terug te pakken op je leven. In plaats van dat de drugs jouw leven bepalen, krijg je meer vrijheid terug en kun je de sombere gevoelens die er vaak mee gepaard gaan achterwege laten. Een waarin je weer (volledig) kunt gaan werken, je studie af kunt maken, goed kan functioneren in het gezinsleven, schulden kan afbetalen en andere dromen na kunt jagen.
Hulp bij stoppen met drugs
Voor een grote groep mensen is het belangrijk om professionele begeleiding te krijgen bij dit proces. Zowel voor het afkicken als voor het herstel op de langere termijn. Soms past een individueel behandeltraject van 1 dag in de week hierbij. Soms is een ambulant behandeltraject van 3 dagen per week nodig en soms heb je een klinische opname nodig, zodat je in alle focus en weg vanuit je omgeving kan werken aan de start van je nieuwe leven.
Je kunt hulp zoeken om te stoppen met drugs. Daarnaast is het belangrijk dat jij de drang naar verdovende middelen onder controle kan houden. In een behandeling voor verslaving leer je hoe je dat doet. Psychologen en behandelaren (soms zelf ervaringsdeskundigen) helpen je hier doorheen. De behandeling zorgt ervoor dat je door de moeilijke momenten wordt gesteund en een sterke basis legt voor verder herstel. Geef jezelf de middelen die jij nodig hebt om het roer om te gooien.
Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).