De Nederlandse wet maakt onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. Maar wat is nu precies het verschil tussen hard- en softdrugs? Waarom maakt de overheid dat onderscheid? En hoe kun je achterhalen of een drug onder softdrugs of harddrugs valt?
Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?
Het belangrijkste verschil tussen softdrugs en harddrugs is dat softdrugs minder gevaarlijk voor je gezondheid zijn dan harddrugs. Hoewel softdrugs zeker niet geheel onschadelijk zijn, gaat het gebruik ervan niet gepaard met de ernstige risico’s die met harddrugs geassocieerd worden. Die zijn namelijk vele malen groter, met name op het gebied van gezondheid, verslaving en impact op de openbare orde.
Om een eenvoudig voorbeeld te geven: Het gebruik van cannabis, dat in de categorie softdrugs valt, is fysiek niet verslavend en heeft voor zover bekend nog nooit directe fatale gevolgen gehad. Dit in tegenstelling tot het gebruik van de harddrug heroïne, die niet alleen zeer verslavend is maar jaarlijks ook nog altijd vele dodelijke slachtoffers maakt. Volgens cijfers van het CDC (het Amerikaanse equivalent van het RIVM) stierven in 2019 alleen al in de Verenigde Staten meer dan 14.000 mensen aan een overdosis heroïne.
Waarom wordt er verschil tussen hard- en softdrugs gemaakt?
Door een onderscheid te maken blijven de markten voor softdrugs en harddrugs zoveel mogelijk gescheiden. Door gebruikers de mogelijkheid te bieden hun softdrugs in coffeeshops te kopen, zullen zij aanzienlijk minder snel in aanraking komen met harddrugs. Op die manier tracht de overheid de bevolking te beschermen tegen zowel de gevaren van harddrugs zelf als het aan harddrugs gerelateerde criminele circuit. En door een verschil tussen soft- en harddrugs te maken, kan de overheid ook verschillende regels hanteren voor de productie, de handel, het bezit en het gebruik van drugs.
Hoe weet ik of een drug onder softdrugs of harddrugs valt?
Alle regels met betrekking tot bezit van, handel in en gebruik van drugs zijn vastgelegd in de Opiumwet. Er zijn twee lijsten die bij de Opiumwet horen, welke we hieronder kort zullen toelichten.
Lijst I van de Opiumwet beschrijft alle middelen die in de categorie harddrugs vallen. Hierbij kun je denken aan cocaïne, amfetamine, MDMA, XTC, GHB, LSD en heroïne.
Lijst II van de Opiumwet beschrijft alle middelen die in de categorie softdrugs vallen. Dat zijn cannabis producten zoals wiet en hasj, maar ook verschillende slaappillen en kalmeringsmiddelen zoals Valium (diazepam) en Seresta (oxazepam).
Deze twee lijsten zijn niet alleen opgesteld zodat gebruikers kunnen controleren in welke categorie een drug valt; ze maken het ook mogelijk voor de overheid om verschillende regels voor soft- en harddrugs te stellen en te handhaven. Een goed voorbeeld hiervan is het gedoogbeleid dat we in ons land hebben voor de verkoop van cannabis in coffeeshops. Hoewel cannabis in Nederland officieel illegaal zijn, wordt de verkoop ervan in coffeeshops gedoogd. Dat geldt ook voor bezit van cannabis, mits het niet meer dan 5 gram is.
Tot slot
Ter afsluiting willen we nog even benadrukken dat het verschil tussen harddrugs en softdrugs dat we in Nederland maken best uniek is. Het is dus zeker niet in alle landen van toepassing. In sommige landen wordt bijvoorbeeld helemaal geen onderscheid gemaakt. Er zijn ook landen waar men in principe wel onderscheid maakt, maar waar productie, handel, bezit en/of gebruik van softdrugs net zo zwaar bestraft wordt als harddrugs. In de Verenigde Staten zijn de regels zelfs per staat verschillend; zo is cannabis volledig gelegaliseerd in de ene staat en strikt verboden in de andere. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden, mocht je ooit in de verleiding komen om drugs in een ander land te gebruiken.
Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).