Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder en wordt gemaakt uit de bladeren van de cocaplant. Cocaïne staat ook wel bekend onder de namen coke, sos, sosa en wit. Coke wordt meestal gesnoven maar kan na bewerking ook worden gerookt of geïnjecteerd in je lichaam.
Wat is cocaïne en is het verslavend?
Door de krachtige werking van cocaïne op het beloningscircuit is cocaïne een zeer verslavend middel. Er bestaat vooral risico op geestelijke afhankelijkheid. Wat coke ook met je lichaam doet, lichamelijke afhankelijkheid komt niet of nauwelijks voor.
Aangezien cocaïne een gevoel van euforie, energie en zelfvertrouwen veroorzaakt die slechts korte tijd aanhoudt (ongeveer 30 minuten) zijn personen die cocaïne gebruiken genegen om telkens weer opnieuw cocaïne te gebruiken om het ‘ goede gevoel’ weer terug te krijgen. Zeker mensen die van nature onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben zijn extra kwetsbaar voor de verslavende effecten van cocaïne.
Coke, dit doet het met je lichaam
De geestelijke afhankelijkheid is dus groot, het heeft dus een groot effect op je karakter. Maar wat doet het met je lichaam? Cocaïne werkt als stimulerend middel en zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling, vernauwing van bloedvaten (waardoor hogere bloeddruk), minder eetlust en een toename van het uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft coke een lokaal verdovende werking en kan bij hoge doseringen de lichaamstemperatuur toenemen. Sommige mensen ervaren een stimulering van de blaas waardoor men vaker moet urineren. Coke doet dus wel degelijk iets met je lichaam.
Is coke gevaarlijk voor je?
Cocaïne is een gevaarlijk middel vanwege de lichamelijke en geestelijke effecten. Cocaïne kan schadelijk zijn voor je lichaam, waaronder aan het hartvaatstelsel door bovengenoemde werking (bloedvaten vernauwen, stijging bloeddruk) die uiteindelijk aanleiding kunnen geven tot fatale hartritmestoornissen of hersenbloedingen.
Een ander, meer onschuldige, uitwerking van cocaïne is een ontsteking van de bloedvaatjes in je neus die aanleiding kunnen geven tot chronische verkoudheid maar ook gaten in de neustussenschotje kunnen veroorzaken.
Cocaïne kan lustopwekkend zijn en wordt soms gebruikt tijdens de seks om de beleving intenser te maken. Kortdurend maar zeker langdurend gebruik kan echter aanleiding geven tot impotentie.
Tot slot bestaat het gevaar op verslaving. Dit houdt in dat iemand cocaïne nodig heeft om min of meer normaal te kunnen functioneren. Als hij of zij dan ineens stopt met cocaïne veroorzaakt dit vaak de tegenovergestelde effecten van het oorspronkelijke effect; vermoeidheid (in plaats van energie), eetlust (in plaats van onderdrukt hongergevoel), somberheid (in plaats van euforie) en geen zin meer hebben om dingen te ondernemen of het vermogen om ergens van te kunnen genieten.
Er zijn dus een hoop negatieve effecten wat coke doet met je lichaam en met je geest.
Tijd voor een nieuwe koers
We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.
Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).