Kosten en jouw zorgverzekering

Welke vergoeding geldt voor jouw behandeling?

Changes GGZ biedt behandelingen aan voor boulimia, anorexia, binge eating disorder (BED) en ‘Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ (voorheen NAO) die zich richten op de onderliggende problematiek van jouw eetstoornis.

Wat kost een behandeling?

Wat kost een behandeling bij Changes GGZ en wat wordt er vergoed door jouw zorgverzekering? Doordat we een erkende GGZ-instelling zijn, worden in basis de kosten van onze behandelingen vergoed door het basispakket van je zorgverzekeraar. Het is afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt of er sprake is van een eigen bijdrage en op welke manier er wordt gefactureerd. Hieronder leggen we het aan je uit.

Vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar

De kosten voor onze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering van jouw zorgverzekeraar. We zijn aangesloten bij zorgverzekeraars en werken nauw met hen samen om de kosten en vergoeding voor jouw behandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bepaalde verzekeraars en polissen vergoeden behandelingen direct 100%, andere verzekeraars willen eerst dat er een machtiging wordt aangevraagd voor de vergoeding met wat meer informatie over de behandeling (dit proces nemen onze collega’s graag voor je uit handen).

Benieuwd welke voorwaarden van toepassing zijn voor jouw zorgverzekering? Open het overzicht via onderstaande knop en klik door naar jouw zorgverzekeraar.

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder! 

kosten-vergoeding-changesggz

Kosten en vergoeding behandeling verslaving

Changes GGZ biedt verschillende behandelvormen voor duurzaam herstel van een verslaving (individuele trajecten, ambulante dagbehandeling en klinische opnames). De kosten voor het behandeltraject voor verslaving worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit geldt wanneer je wordt doorverwezen door je huisarts of andere verwijzer, jij een zuivere restitutiepolis hebt of wij een contract met jouw zorgverzekeraar hebben afgesloten.

Wettelijk eigen risico

Wanneer je gebruik maakt van zorg uit het basispakket zal je een eigen risico moeten betalen. Het verplichte eigen risico in 2024 is 385 euro per kalenderjaar en zoveel hoger als jij zelf gekozen hebt. Indien je hebt gekozen voor een bedrag aan vrijwillig eigen risico wordt het door jouw gekozen bedrag in rekening gebracht. Als jouw zorgverzekeraar het door jou verschuldigd eigen risico met onze rekening verrekent, ontvang je van ons een rekening voor het bedrag aan eigen risico.

Eigen bijdrage

Wanneer wij geen contract met jouw zorgverzekeraar hebben of je een naturapolis of combinatieverzekering hebt, kan het voorkomen dat jouw zorgverzekering niet de volledige behandeling vergoedt. In deze situatie wordt er een percentage van de behandeling aan eigen bijdrage in rekening gebracht waarover je voorafgaand aan je behandeling geïnformeerd wordt.

Borg

Changes GGZ hanteert een borg van 350 euro voor klinische cliënten. Deze borg wordt ingehouden in geval van schade of medische kosten die buiten de zorg van Changes GGZ valt. Deze borg ontvangen cliënten (na aftrek van tijdens de behandeling gemaakte kosten) terug ongeacht of de behandeling volledig wordt afgerond. Iedereen verdient een kans op volledig herstel, daarom wil Changes GGZ cliënten motiveren het gehele behandeltraject te doorlopen. De kans op langdurig herstel is groter wanneer iemand de behandeling volledig volgt.

Zijn er bijkomende kosten?

Op welke bijkomende kosten moet je rekenen? In basis worden de kosten voor je behandeling vergoed door je zorgverzekering. Kies jij voor een behandeling in het buitenland? Dan betaal jij de kosten voor een vliegticket zelf.

Let op, er kunnen beperkende contractafspraken en/of polisvoorwaarden van toepassing zijn voor een behandeling in het buitenland.

Meer informatie over de kosten van onze behandelingen voor een verslaving lees je op deze pagina: kosten afkickkliniek.

Kosten en vergoeding behandeling eetstoornis

De behandeling voor een eetstoornis (individueel, dagbehandeling of klinisch) wordt voor volwassenen vergoed door de zorgverzekering. Dit geldt wanneer je wordt doorverwezen door je huisarts of andere verwijzer, jij een zuivere restitutiepolis hebt of wij een contract met jouw zorgverzekeraar hebben afgesloten. Indien er geen contract is afgesloten, bestaat er een mogelijkheid dat er voor een (klinische) behandeling een eigen bijdrage in rekening wordt gebracht. Dit is afhankelijk van de dekking van jouw polis en zorgverzekeraar. In ons Zorgverzekeraar overzicht vind je wat van toepassing is voor jouw zorgverzekeraar.

Kosten en vergoeding jeugd

We bieden ook klinische hulp voor jeugd, deze specialistische zorg wordt eveneens vergoed. Enkel loopt de vergoeding voor onze behandeling voor minderjarigen tot 18 jaar via de gemeente waar de cliënt woonachtig is. Dit komt omdat zij onder de Jeugd GGZ vallen. Onze collega’s informeren je over dit proces en verzorgen deze aanvraag voor je, indien je daar toestemming voor hebt gegeven.

Wettelijk eigen risico

Wanneer je gebruik maakt van zorg uit het basispakket zal je een eigen risico moeten betalen. Het verplichte eigen risico in 2024 is 385 euro per kalenderjaar. Indien je hebt gekozen voor een vrijwillig eigen risico wordt het door jouw gekozen bedrag in rekening gebracht. Als jouw zorgverzekeraar het door jou verschuldigd eigen risico met onze rekening verrekent, ontvang je van ons een rekening voor het bedrag aan eigen risico.

Eigen bijdrage

In sommige gevallen wordt er een eigen bijdrage voor de klinische behandeling voor eetstoornissen berekend door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van jouw gekozen polis en de hoogte van de machtiging die wordt afgegeven door de zorgverzekeraar. Je wordt voorafgaand aan de start van de behandeling geïnformeerd of dit van toepassing is voor jouw situatie en wat de hoogte van de eigen bijdrage is.

Borg

Changes GGZ hanteert een borg van 100 euro voor klinische cliënten. Deze borg wordt ingehouden in geval van schade of medische kosten die buiten de zorg van Changes GGZ valt. Deze borg ontvangen cliënten (na aftrek van tijdens de behandeling gemaakte kosten) terug ongeacht of de behandeling volledig wordt afgerond. Iedereen verdient een kans op volledig herstel, daarom wil Changes GGZ cliënten motiveren het gehele behandeltraject te doorlopen. De kans op langdurig herstel is groter wanneer iemand de behandeling volledig volgt.

Zijn er bijkomende kosten?

In basis worden de kosten voor een behandeling vergoed, wanneer je wordt doorverwezen door je huisarts. Afhankelijk van jouw zorgverzekering en zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage in rekening worden gebracht.

“Ik ben dankbaar dat de gesprekken hebben geleid tot een krachtige verbinding in mijn gezin”

“Als gezin leerden we open te zijn naar elkaar over onze gedachten, gevoelens en emoties.”

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over de kosten en vergoeding van onze behandelingen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op om je vraag aan een van onze collega’s te stellen.

Een verwijsbrief kan worden aangevraagd bij de huisarts. Op basis van de mate van jouw eetstoornis of verslaving bepaalt de arts of je in aanmerking komt voor een doorverwijzing naar Changes GGZ. Dit kan meestal snel geregeld worden. Je hebt recht op een verwijsbrief als jouw eetstoornis of verslaving medisch noodzakelijk is. Ben je in het bezit van een verwijsbrief? Deze kan via ZorgDomein, per post of per fax gestuurd worden naar Changes GGZ. We zorgen ervoor dat de kosten worden gedeclareerd bij jouw zorgverzekeraar.

Voor iedere volwassene met een zorgverzekering geldt een wettelijk eigen risico. Dit is een vastgesteld bedrag per kalenderjaar dat je zelf moet betalen wanneer je gebruikmaakt voor zorg uit het basispakket. Onze behandelingen vallen hier bijvoorbeeld in. Voor 2023 is het wettelijk vastgestelde eigen risico: €385. Ben jij voor dit kalenderjaar door je eigen risico heen? Dan hoef je geen eigen risico meer te betalen. Valt je behandeling in twee kalenderjaren? Dan is het mogelijk dat je twee keer je eigen risico betaalt.

In sommige situaties vergoedt je zorgverzekeraar niet 100% de behandeling. Dit ligt aan de polis die je hebt, of het om gecontracteerde zorg gaat of niet en welke hoogte voor de machtiging de zorgverzekeraar afgeeft (zie de vraag hieronder voor meer informatie over de machtiging). Het verschil tussen de kosten voor de behandeling en vergoeding vanuit de zorgverzekeraar noemen we de eigen bijdrage.

Wanneer je bij ons in behandeling wilt komen, maar wij geen contract hebben met je zorgverzekeraar kan het zo zijn dat je vooraf toestemming moet vragen aan de zorgverzekeraar. Met toestemming krijg je de zorg vergoed. Deze toestemming noemen we ook wel ‘een machtiging’ in verzekeringstermen. De machtigingsaanvraag wordt na de intake en opstelling van het behandelplan opgesteld en bestaat uit uitgebreide informatie over jouw behandeling (verwijsbrief, behandelplan, offerte, etc.), zodat de verzekeraar jouw zorgaanvraag kan beoordelen. Onze collega’s dienen deze machtigingsaanvraag namens jou in en begeleiden je bij deze aanvraag, wanneer je hier ons daarvoor toestemming geeft. Zorgverzekeraars streven er vaak naar binnen 10 werkdagen reactie te geven, maar in de praktijk kan dit ook langer duren. 

Vanaf 1 januari 2022 is het Zorgprestatiemodel in werking getreden voor alle instellingen die binnen de GGZ werkzaam zijn.  Met deze nieuwe manier van factureren is er één lijn ontstaan over hoe de behandeling in rekening wordt gebracht en is het op je nota goed inzichtelijk wie je behandeld heeft tijdens je behandeling en hoe lang. Op je rekening vind je hier een compleet overzicht van.

Heb je vragen over jouw factuur? Neem gerust contact met ons op. We kijken graag met je mee.

De factuur van de behandeling wordt of direct via je zorgverzekering afgehandeld of verloopt via jou. Dat is afhankelijk van het proces dat de zorgverzekeraar nastreeft. Onze collega’s van de financiële administratie stellen je hiervan op de hoogte.

Rekening via de zorgverzekeraar

Vanuit Changes GGZ wordt de rekening direct doorgestuurd naar jouw zorgverzekeraar en de verzekeraar betaalt deze aan ons uit. Via deze weg hoef jij verder geen actie te ondernemen. Enkel wanneer jouw verzekeraar het wettelijk eigen risico aan ons verrekend, in dat geval ontvang je vanuit ons een rekening voor het bedrag aan eigen risico.

Rekening via jou

Bij sommige zorgverzekeraars verloopt de rekening en vergoeding via jou. Je ontvangt van ons de rekening, welke jij vervolgens zelf moet indienen bij je zorgverzekeraar. De verzekeraar betaalt het bedrag voor de behandeling aan jou, waarna jij het bedrag overmaakt aan ons. Heeft de zorgverzekeraar het factuurbedrag gedeeltelijk uitbetaald, omdat het verschuldigde eigen risico in minder is gebracht? Dan betaal je aan ons het factuurbedrag plus het bedrag aan ingehouden eigen risico.

Heb je een vraag?

Onze medewerkers helpen jou graag

Heb jij een vraag voor ons? Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om jouw vraag te beantwoorden. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven