Afkickkliniek
In een afkickkliniek kan jij in alle focus werken aan je verslaving
In een afkickkliniek kan jij in alle focus werken aan je verslaving. Stoppen met een verslaving kan erg uitdagend zijn. Wanneer het gebruik van alcohol of drugs, gamen of andere type verslaving voor een lange tijd in je dagelijkse routine zit, kan het moeilijk zijn om het roer plotseling om te gooien. Herstel gaat namelijk verder dan afkicken of stoppen alleen. Met de juiste deskundige begeleiding werk je in een afkickkliniek aan het onderliggende probleem en leg je een sterke basis voor blijvend herstel. Changes GGZ biedt mogelijkheden voor een klinische opname in Nederland (Weert) of Zuid-Afrika. Zet vandaag nog jouw stap in de goede richting.
Hoe ziet een afkickkliniek eruit?
Wij zijn ervan overtuigd dat blijvend herstel van een verslaving mogelijk is. Samen met ons team van behandelaren sta je sterk en zul je werken aan het doorbreken en veranderen van jouw patronen in één van onze afkickklinieken.
Wat kun je verwachten?
- Intake binnen 2 weken
- Klinische opname duurt 6 weken en is geheel vrijwillig
- Eventuele detox voorafgaand aan jouw behandeling
- Klinische opname in huiselijke omgeving
Wat is een afkickkliniek?
Een afkickkliniek is een gespecialiseerde omgeving waar iemand met een verslaving geholpen kan worden om deze te doorbreken. Je krijgt hier medische en psychotherapeutische zorg die de verslaving en/of persoonlijkheidsproblematiek aanpakt.
Afkicken draait bij Changes GGZ niet alleen om absinent aan een middel of gedraging blijven (je stopt ermee), maar ook om het aanpakken van de onderliggende problematiek van de verslaving. In de behandeling onderzoek je onder begeleiding van onze ervaren professionals waarom je de verslaving hebt ontwikkeld en waarom deze tot nu toe in stand is gebleven. In onze behandeling is bovendien ook oog en plek voor gesprekken met jouw omgeving.
Wanneer is behandeling nodig in een afkickkliniek?
Op welk moment is opname in een afkickkliniek nodig? Iemand komt in een afkickkliniek om een verslaving te doorbreken. Een verslaving kan op verschillende manieren behandeld worden. Naast een klinisch traject kan dit bijvoorbeeld ook met een ambulante dagbehandeling. Een behandeling in een afkickkliniek is een intensievere behandelvorm en zorgt ervoor dat de persoon (bij Changes GGZ) voor een periode van 6 weken weg is uit zijn omgeving en in volledige focus kan werken aan herstel. De vaste dagroutine in onze klinieken bestaat uit een combinatie van groepstherapie, individuele gesprekken en activiteiten waarmee eerste belangrijke inzichten in de verslaving kunnen worden opgedaan.
Voor wie is opname in een afkickkliniek geschikt?
Niemand kiest voor een verslaving. Bij een alcoholverslaving, drugsverslaving of andere type verslaving kunnen verschillende factoren een rol spelen waarom iemand de verslaving heeft ontwikkeld en waarom het nu niet lukt om te stoppen. Wanneer een verslaving controle krijgt over je dagelijks leven, merk je dat het lastig wordt om ervan af te stappen. Als deze drempel is bereikt, kan het lastig zijn om zelf de weg terug te vinden. Voor langdurig herstel is het belangrijk om te onderzoeken waar de verslaving vandaan komt en wat het in stand houdt. Professionele hulp geeft de verslaafde begeleiding en houvast naar herstel en leert de valkuilen van herstel.
Op eigen kracht afkicken of een verslaving doorbreken is vaak niet meer mogelijk en kan ook erg gevaarlijk zijn. Het risico op een (heftige) terugval ligt namelijk op de loer. Het erkennen van het probleem is een belangrijke eerste stap voor herstel. Professionele hulp helpt je daarna verder om je leven weer op de rit te krijgen. We achterhalen in de behandeling in de afkickkliniek de onderliggende problematiek die nu je verslaving in stand houdt en leren je deze negatieve patronen te doorbreken.
Tijdens je aanmeldprocedure bij Changes GGZ bespreken onze collega’s met je welke behandelvorm het beste bij jouw achtergrond past.
"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"
Verantwoord stoppen via ons behandelingstraject
Changes GGZ heeft afkickklinieken in Nederland en Zuid-Afrika, waar we verschillende soorten verslavingen behandelen. Elke verslaving en persoon is anders en vereist een persoonlijke aanpak. Onze deskundige en ervaren behandelaren van onze afkickklinieken in Nederland en Zuid-Afrika ondersteunen jou in dit proces en helpen je met een behandelplan op maat.
Behandeling van alcoholverslaving
Alcohol is in onze Westerse samenleving sociaal geaccepteerd. Vandaar dat een alcoholverslaving vaak ook niet opvalt of moeilijk te (h)erkennen is. Het drinken van een biertje of een glaasje wijn is natuurlijk erg normaal. In vergelijking met drugs is het gebruik van alcohol niet vreemd of opvallend. Echter is de lijn tussen probleemdrinken en een verslaving erg dun. De gevaren van een alcoholverslaving zijn groot en niet te vermijden. Je kunt deze gevaren aanpakken door je tijdig in te schrijven bij een afkickkliniek voor alcohol.
Wanneer je vaker alcohol drinkt, kan er een bepaalde mate van tolerantie ontstaan. Hierdoor zul je vaker en meer alcohol nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Een afkickkliniek kan hulp bieden als het aankomt op het laten staan van alcohol. In onze verslavingskliniek leer je om weer te genieten van het leven. De specialisten in onze afkickkliniek werken met jou aan een traject dat past bij jou en jouw leefstijl. Het traject van onze afkickkliniek is een intensief, maar waardevol traject. Schrijf je je in voor onze verslavingskliniek? Dan helpen wij je om af te komen van je alcoholverslaving.
Behandeling van drugsverslaving
Hoewel het gebruik van drugs vaak voorkomt, zijn de meeste vormen ervan illegaal. Vandaar dat het moeilijk is om te erkennen en te delen dat je te maken hebt met een drugsverslaving. In onze afkickkliniek zullen je lichaam en geest tijd nodig hebben om te wennen aan de gestopte inname van drugs. De specialisten van onze verslavingskliniek voor drugs helpen je om een voor jou passend traject te bepalen en vol te houden.
Een drugsverslaving ontstaat niet zomaar. Waar drugs de eerste keer een bepaald effect hebben, kan het bij vaker gebruik een hogere toename eisen. Wanneer je merkt dat je lichaam meer en meer nodig heeft en je je dagelijkse leven niet doorkomt zonder inname van drugs, ben je afhankelijk en is het tijd om te starten met herstel. De specialisten in onze afkickkliniek beschikken over de juiste kennis (en in sommige gevallen ervaring) om jou op het juiste pad te krijgen. Zij weten wat je doormaakt en begrijpen je strijd. Onze verslavingskliniek is een grote stap naar jouw herstel.
Hoe lang duurt een behandeling in een afkickkliniek?
Bij Changes GGZ kun je in Nederland en in Zuid-Afrika terecht in een van onze klinieken. Een behandeling duurt op beide locaties gemiddeld zo’n 6 weken. Voor elke client wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Mocht gedurende je traject blijken dat een verlenging of begeleiding via dagbehandeling nodig is om een sterkere basis voor je thuiskomst te leggen, wordt dit met je besproken en je behandelplan aangepast naar wat jij op dat moment nodig hebt.
Hoe worden naasten betrokken bij de behandeling?
Bij Changes GGZ vinden we het belangrijk dat jouw directe naasten ook worden betrokken bij de behandeling. Een verslaving heb je namelijk nooit alleen, het heeft altijd impact op je omgeving. Onze behandelingen bestaan daarom ook uit systeemtherapie.
Bij systeemtherapie verdiepen we ons in de onderliggende problematiek van de verslaving. We bespreken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op de verslaving en op alle betrokkenen. Tijdens familieavonden en individuele gesprekken helpen we familie, partners of vrienden om de verslaving en de effecten hiervan beter te begrijpen. Daarnaast heeft systeemtherapie als doel het ondersteunen in het doorbreken van ongezonde patronen en het creëren van gezonde relaties.
Wat is het verschil tussen dagbehandeling en klinische opname?
Bij een dagbehandeling blijf jij gedurende je behandeling thuis wonen. Het is een behandeling waarbij je 1 tot 3 dagen (afhankelijk van jouw behandeltraject) naar onze behandellocatie in Breda of Weert komt. Bij een klinische opname verblijf je gedurende je behandeling voltijds bij ons in de kliniek in Weert of Zuid-Afrika en ben je even helemaal los van je eigen omgeving.
Detox
Het kan voor jouw afkicktraject nodig zijn dat je lichaam moet ontgiften. Dit noemen wij detox en bieden we aan in onze afkickkliniek in Weert. Voordat je start met je traject in onze afkickkliniek, zul je je lichaam vrij moeten maken van alcohol, medicijnen of drugs. Ontgiften kan zorgen voor ontwenningsverschijnselen. Ons medische team begeleid je hierbij en doet er alles aan om dit zoveel mogelijk voor je te minimaliseren. Onze deskundigen en artsen helpen je in dit proces en zorgen ervoor dat je vrij van middelen kunt beginnen aan jouw herstel in onze verslavingskliniek.
Nazorg
Wanneer je traject in onze afkickkliniek ten einde komt, word je naar je thuiskomst begeleidt. Na je behandeling neem je deel aan het nazorgtraject. Mocht een intensiever vervolg van de behandeling nodig zijn, kun je doorstromen naar de dagbehandeling. Dit is een belangrijk onderdeel voor herstel. Je gaat leren hoe je de opgedane kennis uit de afkickkliniek in de praktijk kunt brengen en toe kunt passen op je eigen leven. In onze verslavingskliniek krijg je handvatten om je eigen leven onder controle te krijgen. Tijdens de nazorg neem je deze handvatten uit de afkickkliniek mee en ga je thuis verder aan de slag.
Ervaringen met onze verslavingskliniek
Ben je benieuwd hoe cliënten hun behandeling bij Changes GGZ hebben ervaren en hoe hun leven veranderd is? Hieronder lees je enkele ervaringen van cliënten die behandeld zijn in onze afkickkliniek. Wil je meer ervaringen lezen? Neem dan eens een kijkje bij onze cliëntervaringen.
Maak kennis met onze locaties​
Afkickklinieken in Weert en Zuid-Afrika
Wij bieden op 2 behandellocaties klinische opnames bij verslaving aan.
Wil je weten hoe de afkickkliniek eruit ziet in Weert of Zuid-Afrika? Bezoek dan één van onderstaande locatiepagina’s.
Weert
Verslaving
Dagbehandeling (3 dagen per week), klinische opname (24/7), voorbereidingsgroep, detox en nazorg bij verslavingen.
Zuid-Afrika (3 locaties)
Verslaving & obsessief gedrag
Klinische opname (24/7 begeleiding) voor jeugd (18-25 jaar) en volwassenen bij verslaving met daarnaast een safehouse.
Changes GGZ biedt professionele hulp bij alle soorten verslaving en eetstoornis. Staat jouw hulpvraag er niet tussen? Neem contact met ons op via ons telefoonnummer 088 – 242 6437.
Directe opname afkickkliniek
In sommige situaties kan het slim zijn je snel op te laten nemen in onze verslavingskliniek. De mogelijkheden voor een spoed opname in de afkickkliniek worden bij je aanmelding met je afgestemd. Erkennen dat je een probleem hebt en vanuit die motivatie deskundige hulp inschakelen zorgt voor een belangrijk startpunt in je herstel. Een acute opname in de afkickkliniek of detox is op vrijwillige basis.
Zodra je hulp inschakelt, doen we ons best je zo snel mogelijk te plaatsen in een van onze klinieken. Dankzij onze huidige wachttijden hoef je gelukkig niet lang op je opname in de afkickkliniek te wachten.
Worden afkickkliniek kosten vergoed?
De afkickkliniek kosten worden – zowel in Nederland als in het buitenland – 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.
Kies je voor een behandeling in een kliniek het buitenland? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van je ticket en een eigen bijdrage. Wij vragen een medische borg voor mogelijk onvoorziene medische kosten. Changes GGZ rekent een medische borg van 350 euro voor cliënten. Deze borg ontvangen cliënten (na aftrek van tijdens de behandeling gemaakte kosten) terug ongeacht of de behandeling volledig wordt afgerond. Iedereen verdient een kans op volledig herstel, daarom wil Changes GGZ cliënten motiveren het gehele behandeltraject te doorlopen. De kans op langdurig herstel is groter wanneer iemand de behandeling volledig volgt.
Wil je meer informatie over kosten en vergoedingen of zien wat geldt voor jouw zorgverzekering? Je leest er alles over op deze pagina.
Aanmelden voor onze afkickkliniek
Aanmelden voor onze afkickkliniek? Laat hieronder in het contactformulier je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving, eetstoornis of trauma. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.