In de media | In de uitzending van Pointer van zondag 20 april 2025 over het stijgende aantal kinderen met anorexia en de hulp die daarvoor beschikbaar is, lichtte onze collega Hiske Welman (locatiemanager eetstoorniskliniek Halsteren) toe waarom de meeste eetstoornisklinieken – waaronder die van Changes GGZ in Halsteren – een leeftijdsgrens hanteert.
Waarom een leeftijdsgrens voor klinische opname voor eetstoornis?
Journalist Roos Abelman ging in gesprek met Hiske over de leeftijdsgrens bij eetstoornisklinieken. Changes GGZ hanteert bijvoorbeeld een grens van 15 jaar.
Roos Abelman deelde op LinkedIn al: “Jeroen Koot en ik ontdekten dat deze jonge kinderen bij de meeste eetstoornisklinieken niet terecht kunnen voor behandeling, want die hanteren leeftijdsgrenzen. En daar blijken ze goede redenen voor te hebben.”
Hiske legde uit dat een behandeling voor eetstoornis voor jonge kinderen vaak beter werkt in de vertrouwde eigen thuisomgeving, met intensieve ambulante begeleiding voor het hele gezin.
“We bieden in de kliniek een intensief behandelaanbod Dat vraagt veel zelfinzicht en ziekte inzicht. Dat kun je onder een bepaalde leeftijdsgrens niet verwachten. Daardoor zie je dat jonge kinderen aan zo’n groep toevoegen niet goed werkt. En daarbij zien we ook dat heimwee een grote rol speelt. Een opname kan heel gezinsontwrichtend kan zijn op het moment dat je kinderen uit hun thuissituatie haalt. Bovendien is het voor kinderen belangrijk dat het gezin actief betrokken wordt. En dat kan het beste als iemand thuis is.”, aldus Welman over het stellen van de leeftijdsgrens voor de jeugdafdeling van de eetstoorniskliniek.
Benieuwd naar de hele aflevering? Bekijk hem terug via Pointer.nl.
